Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόταση Αγωνιστική Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την εκλογική διαδικασία και την υπέρβαση των διαδικαστικών προβλημάτων

  PDF



Πρόταση Αγωνιστική Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την εκλογική διαδικασία και την υπέρβαση των διαδικαστικών προβλημάτων

23-9-2020

Έχει ήδη γίνει κατανοητό ότι τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία και την συνακόλουθη οικονομική κρίση, θα προσπαθήσει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, να συρρικνώσει κι άλλο το εισόδημα των εργαζομένων και να φαλκιδεύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχουν απομείνει στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο.  Είναι επίσης γνωστό ότι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και δεκαετίες παραμένει παράλυτο, αδρανές, αναξιόπιστο και προσδεδεμένο στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

Θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση σε ότι απομένει ως εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και προκειμένου να τελειώνουν μια και έξω με τις «παρωχημένες», όπως συκοφαντικά τις αποκαλούν, διατάξεις του ν. 1264, ετοιμάζουν να ακυρώσουν την δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερους μισθούς, ασφάλιση, επιδόματα, ωράριο, άδειες κλπ

Στον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom δυστυχώς, τόσο σαν ΟΜΕ-ΟΤΕ όσο και σαν πρωτοβάθμια σωματεία, δεν είμαστε παρά μια μικρογραφία ενός συνδικάτου, που για δεκαετίες παραμένει χειραγωγημένο από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με τις κομματικές και εργοδοτικές παρατάξεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού. 

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στην πρόσφατη αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ με αίσθημα ευθύνης και κάτω από την ισχυρή πίεση που ασκεί η δραματική συγκυρία με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, υπερψήφισε, για μια και μόνη φορά, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προκειμένου το σωματείο, με νόμιμη και επικαιροποιημένη διοίκηση, να προσπαθήσει να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του, στην αναμενόμενη επίθεση της εργοδοσίας, που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Πρώτον με τις απολύσεις και τις βίαιες μετακινήσεις συναδέλφων που ψευδώς αποκαλούνται «εθελούσια»  και δεύτερον με την βίαιη μετακίνηση 5.500 εργαζομένων, από την μητρική σε θυγατρικές, με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση των μισθών μας, την μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων  και το ξήλωμα των όποιων θεσμικών κατακτήσεων παραμένουν σε ισχύ.

Δυστυχώς αυτή η απόφαση προσκρούει σε δύο διαφορετικά εμπόδια. Το πρώτο έχει να κάνει με την πλατιά συναίνεση που απαιτείται και που προφανώς όπως αποδεικνύεται από τις υποκριτικές κραυγές κάποιων, δεν υπάρχει. Το δεύτερο όμως και σπουδαιότερο εμπόδιο, έχει να κάνει με την εκπροσώπηση της ΕΕΤΕ σε δεύτερο βαθμό (σε ΟΜΕ-ΟΤΕ και Εργατικά Κέντρα). Με βάση πάγιες πρακτικές αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που απορρέουν βεβαίως από τα καταστατικά τους και από ερμηνεία του συνδικαλιστικού νόμου, είναι πιθανό να μπει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα συμμετοχής των αντιπρόσωπων της ΕΕΤΕ, στα συνέδρια αυτών των οργανώσεων.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο. Η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ οφείλει να συμμετέχει και να διεκδικεί για λογαριασμό των μελών της σε κάθε φόρουμ στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει. Διαχρονικά μέλη της ΕΕΤΕ, έχουν συμμετάσχει από θέση ευθύνης στα όργανα της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των Εργατικών Κέντρων και αυτό σχεδόν πάντα ήταν αμοιβαία επωφελές.

Προκειμένου λοιπόν η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ να βρεθεί εκβιασμένη μπροστά σε διλήμματα που θα μπουν από την υιοθέτηση μιας αμφιλεγόμενης εκλογικής διαδικασίας και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Αγωνιστική Συνεργασία με αίσθημα ευθύνης καταθέτει την ύστατη ώρα την παρακάτω πρόταση:    

·      Με βάση τις αποφάσεις της 38ης αντιπροσωπευτικής μας συνέλευσης, με βάση το καταστατικό της ένωσης, με βάση την γνωμοδότηση νομικού μας και με βάση τις αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής, το σωματείο προχωρά σε εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2020 για την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ (κεντρικών και τοπικών)

·      Η εκλογή αντιπροσώπων  για τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων στα οποία η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ είναι μέλος (ΟΜΕ-ΟΤΕ και κατά τόπους Εργατικά Κέντρα) αναβάλλεται για την άνοιξη του 2021 (Μάρτιο ή αρχές Απριλίου – 1 μήνα πριν το συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ) . Εξυπακούεται ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με βάση τα προβλεπόμενα στον συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των οργανώσεων αυτών.

Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα εύκολες και αναγνωρίζουμε ότι και η παραπάνω πρόταση, έχει δυσκολίες υλοποίησης. Είναι όμως μια πρόταση σύνθεσης, καλής προαίρεσης, και κυρίως παίρνει υπόψιν της, τον κίνδυνο που διατρέχει το σωματείο, να απομονωθεί και να περιθωριοποιηθεί από λανθασμένους και άστοχους χειρισμούς.

 

  

 

blogger templates | Make Money Online