Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Θυγατρικές με μοναδικό στόχο τους μισθούς και την εργασία

Άρθρο από το 30ο φύλλο του δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας που κυκλοφορεί  


Θυγατρικές με μοναδικό στόχο τους μισθούς και την εργασία


Η μεταφορά των επιχειρησιακών αντικειμένων με μικρό ποσοστό κέρδους και η μετακίνηση μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (κατά προτεραιότητα) στις θυγατρικές E-Value, Oteplus και Γερμανός, φανερώνει την επιθυμία της διοίκησης ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα και να εξαφανίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Πραγματικά, τα αντικείμενα που έχουν υψηλή κερδοφορία παραμένουν στη μητρική εταιρία, ενώ στις θυγατρικές μεταφέρονται μόνο αυτά που έχουν φθίνουσα πορεία, μαζί με τους εργαζόμενους που η εταιρία θεωρεί «ανεπιθύμητους». Συνεπώς σε πολύ λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές θα αρχίσουν να εκβιάζονται ότι επειδή μειώνονται τα κέρδη και ο κύκλος εργασιών θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους προκειμένου η εταιρία να μην κάνει μαζικές απολύσεις, να μην κλείσει ή να μην πουληθεί.

Οι εργαζόμενοι έχουν νομικά το δικαίωμα της εναντίωσης (Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων 10/4/19, διοργανωτής: Αγωνιστική Συνεργασία), όμως για να είναι αυτό ισχυρό θα πρέπει να γίνει μαζικά και συντονισμένα. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος (στην προκειμένη περίπτωση της ΟΜΕ) που οφείλει να διασφαλίσει γραπτά και με κάθε νομική τεκμηρίωση, ότι οι θυγατρικές δεν γίνονται προκειμένου η διοίκηση να συνεχίζει να πλήττει βάναυσα μισθούς, θέσεις εργασίας και αξιοπρέπεια και ότι όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν θα γίνει κατόπιν δική τους επιλογής. Αν αυτό δεν το πράξει η διοίκηση απλά και οργανωμένα θα πρέπει να αρνηθούμε το σχέδιο των θυγατρικών και να στρέψουμε τους εργαζόμενους στο δικαίωμα της εναντίωσης. Ταυτόχρονα, να κάνουμε κινητοποιήσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά και των θεσμικών & πολιτικών φορέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να κάνουμε ευρέως γνωστό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ, με προμετωπίδα όσους βίαια και ετσιθελικά στοχοποιούνται από τη διοίκηση και τους προτείνουν ένα «εθελούσιο» δωράκι, προκειμένου να μην μεταφερθούν στις θυγατρικές. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τα συστημικά μέσα πληροφόρησης, προκειμένου να διαλύσουμε το παραμυθάκι της διοίκησης στα δελτία ειδήσεων για ιδεατές συνθήκες εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ. Είναι αναμφισβήτητο πια ότι η αποεπένδυση του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της «σαλαμοποίησής» του, περνάει στην παρούσα φάση από τη μεταφορά του ανεπιθύμητου έργου και των ανεπιθύμητων εργαζομένων στις θυγατρικές.

Η Deutsche Telekom αφού εκποίησε σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων του Ομίλου στα Βαλκάνια και αλλού (π.χ. τ/ε δορυφόρος), αφού μείωσε τη μισθοδοσία κατά τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έχει τώρα ως στόχο τη μετατροπή των Ελλήνων εργαζομένων σε περιστασιακούς απασχολούμενους, χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με εργασιακές υποχρεώσεις. Η «θυγατροποίηση» μπορεί να τονώσει την αδηφάγα υπερκερδοφορία τους, αλλά σε μια κατεστραμμένη ελληνική οικονομία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην ανέχεια. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποίησε πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς και η Deutshe Telecom θεωρεί ότι τώρα έχει ακόμα πιο «φιλικό» πολιτικό περιβάλλον για να το εφαρμόσει.

Ας γίνει λοιπόν μια αληθινή διαβούλευση και ας μετρήσουμε τι έχουμε δώσει και τι έχουμε πάρει αυτά τα χρόνια από την εταιρία όλοι: εργαζόμενοι, διοικούντες και μέτοχοι!

 

 

 

 

blogger templates | Make Money Online