Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η δεύτερη συνάντηση για τη διαβούλευση

 PDF

Αθήνα 1/12/2020

Η δεύτερη συνάντηση για τη διαβούλευση

Χθες, Δευτέρα 30/11/2020, διενεργήθηκε η δεύτερη συνάντηση της διαπαραταξιακής ομάδας της ΟΜΕ με τη διοίκηση για τη διαβούλευση, όπου από τη μεριά της διοίκησης  δεν παραβρέθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των θυγατρικών προς τις οποίες επιθυμεί η διοίκηση να γίνει η μεταφορά των εργαζομένων.

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν ο κύριος εκφραστής των θέσεων της διοίκησης και ανέφερε ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους για εκείνους είναι ένας παράγοντας που τους ενδιαφέρει. Όλες οι παροχές που ζητάνε να καταργηθούνε για τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν, έχουν ως στόχο  την ομογενοποίηση των απολαβών προς τα κάτω, ούτως ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να «συναντηθούν» μισθολογικά με αυτούς που ήδη βρίσκονται στις θυγατρικές. Σε αυτή τη θέση τους, απαντήσαμε ότι η ορθή πρακτική άμβλυνσης των διαφορών στις παροχές είναι η ενίσχυση των εργαζομένων που δεν τις έχουν κι όχι η αφαίρεση από εργαζομένους που τους μεταφέρουν χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιλογής και στους οποίους αυξάνουν την ανασφάλειά τους, αφού τους απομακρύνουν από τη μητρική. Τους θέσαμε υπόψη ότι αυτή τη θέση, περί μείωσης του μισθολογικού κόστους, δεν την είχαν καν αναφέρει ως τώρα για την τεκμηρίωση της μετακίνησης. Αντ’ αυτού «διαφημίζανε» προς τα φιλικά ΜΜΕ ότι πρόκειται για «μετασχηματισμό» και «μεταρρύθμιση», προκειμένου να είναι πιο παραγωγικός και πιο πελατοκεντρικός ο Όμιλος. Στη CTS, άλλωστε, δεν υπάρχουν ήδη εργαζόμενοι. Εντούτοις, ζητάνε κι από τους εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν εκεί μειώσεις παροχών (περιορισμός θέσεων ευθύνης, μείωση αποζημίωση ασθένειας, Ταμείο Νεότητας κλπ.).

Για τον Ασφαλιστικό φορέα, εκπρόσωπος της διοίκησης μας είπε ότι ακόμα κι αν δίνανε το δικαίωμα επιλογής στους εργαζόμενους πολλοί  λίγοι θα επιλέγαν το ΤΑΠ ΟΤΕ από το ΙΚΑ (…), αλλά όταν τους προτείναμε να δώσουν το δικαίωμα επιλογής «αναδίπλωσαν» τις απόψεις τους.

Για το Κεφάλαιο Αλληλοβοήθειας είπαν ότι σκέφτονται να αλλάξει μορφή και να και να μετατραπεί ως μια παροχή από ιδιωτική ασφάλιση (π.χ. Metlife ή Εθνική). Όσο για τους δικαιούχους επιδομάτων (άτομα με ειδικές ανάγκες) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το μηνιαίο βοήθημα.  

Για το Λογαριασμό Νεότητας εξέφρασαν την άποψη ότι δεν αποτελεί «όρο εργασίας». Ουσιαστικά όμως, δεν απάντησαν στην παρατήρησή μας ότι δεν μπορούν να το περικόπτουν από τους εν ενεργεία εργαζόμενους που μεταφέρονται όταν ακόμα κι αυτοί που φεύγουν με σύνταξη ή εθελούσια το διατηρούν ως «δικαίωμα».

Διατυπώσαμε, επίσης, ερωτήματα όπως για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι εάν οι θυγατρικές πουληθούν ή κλείσουν κλπ., για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιούν τις συμβάσεις δανεισμού που ως τώρα χρησιμοποιούσαν μεταξύ ΟΤΕ, Cosmote και λοιπών εταιριών και αν θα συνεχίζουν να ισχύουν οι εθελούσιες στους εργαζομένους που επιθυμούν να μεταφέρουν. Οι απαντήσεις της διοίκησης ήταν γενικόλογα καθησυχαστικές και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η ΟΜΕ πρέπει να επανέλθει ζητώντας γραπτές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς και σε ομάδες άλλων ερωτημάτων που έχουμε ανακοινώσει ως παράταξη και προέκυψαν από τους εργαζομένους, ενώ τις έχουμε προ καιρού καταθέσει γραπτά στην ΟΜΕ μαζί με νομικό υπόμνημα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το προεδρείο της ΟΜΕ δεν έχει μεταφέρει ακόμα προς τη διοίκηση ούτε τις ερωτήσεις ούτε το υπόμνημα.

Η συνέχιση και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι ένα σημαντικό διακύβευμα. Πρώτη φορά μια εταιρία στην Ελλάδα επιχειρεί να μεταφέρει βίαια, μονομερώς και με βλαπτικές μεταβολές ένα τεράστιο αριθμό 5.000 περίπου εργαζομένων. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό η ΟΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πέρα από την έγκαιρη μεταφορά των υπομνημάτων των παρατάξεων και των ερωτημάτων των εργαζομένων, είναι απαράδεκτο να πηγαίνει η διαπαραταξιακή στη δεύτερη συνάντηση με τη διοίκηση, ενάμιση μήνα μετά την πρώτη, και οι συμμετέχοντες να μην έχουν λάβει όλοι και φυσικά να μην έχουν συνυπογράψει τα πρακτικά της προηγούμενης.

Δεν είναι δυνατόν πριν ένα χρόνο να είχαμε πάει διαπαραταξιακά για να υπογράψουμε τα ποσοστά ασφαλείας και φέτος ενόψει μεταφοράς στις θυγατρικές να πηγαίνουν εν κρυπτώ μόνο οι δύο παρατάξεις και να τα συμφωνούν. Πέρα και έξω από παραταξιακές διαφορές θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί. Είναι, επίσης, ανεκδιήγητο να μην κοινοποιούνται προς τις παρατάξεις τα ερωτήματα των δικηγόρων της ΟΜΕ προς τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ και όταν τους τα ζητήσαμε να μας απαντούν ότι είναι εμπιστευτικά: Τα ερωτήματα της ΟΜΕ θα πρέπει να είναι γνωστά προς όλους τους εργαζομένους, το ίδιο και οι απαντήσεις της διοίκησης.

Γιατί είναι απαραίτητο να πάμε όλοι ΜΑΖΙ αλλά συντονισμένα, με διαφάνεια και με σοβαρότητα. Διότι απέναντί μας έχουμε μια διοίκηση που είναι δυστυχώς αδηφάγα και σε κάθε συνάντηση «αποκαλύπτει» όλο και περισσότερο τις πραγματικές προθέσεις της.

 


 

blogger templates | Make Money Online