Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τώρα και προτού πάμε στις θυγατρικές είναι η ώρα για νομικές ενέργειες

 PDF

Τώρα και προτού πάμε στις θυγατρικές είναι η ώρα για νομικές ενέργειες

Όσοι βλαπτόμαστε από την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου ΟΤΕ, για μετακίνηση από τη μητρική προς τις θυγατρικές και δεν έχουμε προσφύγει ακόμα στη δικαιοσύνη, τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε! Είναι κρίσιμο οι νομικές ενέργειες, όσων έχουν μετακινηθεί σκοπίμως σε υπηρεσίες που οδεύουν για τις θυγατρικές, ή, τους μετακινούν σε άλλη πόλη, ή, τους βλάπτουν με κάποιο άλλο τρόπο, να πραγματοποιηθούν ΠΡΙΝ την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και άρα της απόσχισης.  

Η ορθή νομική αντιμετώπιση είναι: α) Προσωρινή διαταγή (δηλαδή μία προσωρινή απόφαση του δικαστή μέχρι την οριστική εκδίκαση, που εφόσον είναι θετική απόφαση μας κρατάει στη μητρική), β) Ασφαλιστικά μέτρα, γ) Αγωγή. Και τα τρία αυτά νομικά μέσα εφαρμόζονται ταυτόχρονα από σοβαρά φιλεργατικά νομικά γραφεία, μας προστατεύουν από τις βλαπτικές μεταβολές και ταυτόχρονα μας διασφαλίζουν από ενδεχόμενη προσπάθεια απόλυσης.

Η βούληση της διοίκησης για μετακίνηση περίπου 5.000 εργαζομένων στις θυγατρικές είναι οριστική, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της. Η εκπρόσωπος της διοίκησης στη διαβούλευση, έκανε σαφέστατο κατά τη δεύτερη συνάντηση ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μείωση της μισθοδοσίας.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΟΜΕ έχοντας την αλαζονεία των πλειοψηφικών αυτοδυναμιών, κάνει παραταξιακό συνδικαλισμό και «φιλτράρει» τα ερωτήματα των εργαζομένων ώστε να μην φτάνουν τα ενοχλητικά ερωτήματα προς τη διοίκηση. Έχουν ήδη αποδείξει, ότι η διαβούλευση γίνεται σε κλειστό κύκλο: δεν ενημερώνουν για τις ερωτήσεις που θέτουν, δεν ανακοινώνουν τις απαντήσεις της διοίκησης, δεν δημοσιοποιούν τα πρακτικά της διαβούλευσης, δεν κάνουν δελτία τύπου και πολιτικές παρεμβάσεις για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ότι μια εταιρία που έχει ευνοηθεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία πετάει στον Καιάδα 5.000 εργαζόμενους, δεν συντονίζουν τις νομικές αντιδράσεις των εργαζομένων, δεν κάνουν κινητοποιήσεις κ.ο.κ.

Αντίθετα, το πλάνο των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία, δηλαδή ΠΑΣΚΕ/ΣΥΝ 1 και (Δ)ΑΚΕ, είναι να ενωθούν στις επερχόμενες εκλογές δίνοντας τη φρούδα υπόσχεση στους εργαζόμενους για υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης στις θυγατρικές. Σημειώνουμε ότι ποτέ ως τώρα η διοίκηση δεν έχει αποδεχθεί να υπογράψει ΣΣΕ στις θυγατρικές, ακόμα και όταν υπήρξε θετική απόφαση από τον ΟΜΕΔ, στην περίπτωση της E-Value. Μάλιστα, ο διευθύνοντας σύμβουλος είχε πει χαρακτηριστικά ότι προτιμούσε να κλείσει τη θυγατρική παρά να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Γίνεται σαφές, δηλαδή, ότι οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία και την αυτοδυναμία, αντί να κάνουν ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ, δίνουν μόνο ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για ένα σκοτεινό μέλλον στο οποίο οι ίδιοι θα συνυπογράψουν να πάμε, μην έχοντας προβάλλει καμία αξιόλογη αντίσταση, ώστε τουλάχιστον να διαφυλάξουν το σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που τους παρείχαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια.

Ας καταλάβουμε όλοι, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα σε όσους βλαπτόμαστε να προστατευτούμε μόνοι μας από τους προστάτες! Νομικές ενέργειες τώρα, ώστε να μην είναι πολύ αργά.

 

blogger templates | Make Money Online