Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μαρτίου

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μαρτίου

 

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα μνήμης στους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857, με μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίαςΝτυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, εκείνη την εποχή, οι γυναίκες δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.

 

Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν :

·         η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και

·         η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών.

 

Η αντιμετώπιση που είχαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της εποχής είχε ως αποτέλεσμα, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.

 

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο εορτασμός για τη γυναίκα καθιερώθηκε ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

 

Δυστυχώς ακόμα στην χώρα μας δεν έχει την βαρύτητα που της αξίζει.

 

Το ΕΛΙΝΥΑΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημιούργησε το 2021, το Δίκτυο Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Χώρου της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (https://www.elinyae.gr/womennetwork)

 

Οι καθημερινές προκλήσεις βρίσκουν τη γυναίκα εργαζόμενη στον όμιλο ΟΤΕ να ασφυκτιά για να δημιουργήσει και να εξελιχθεί. Κατέχει τις λιγότερες θέσεις ευθύνης στο management, ενώ δέχεται πιέσεις για να δουλεύει περισσότερο, να παράγει περισσότερη υπεραξία για την εταιρία, χωρίς όμως να φαίνεται ή να αναγνωρίζεται. Στις «εθελούσιες» δέχεται επίσης έντονες πιέσεις να πάρει το πακέτο για να φύγει, προκειμένου «να μεγαλώσει τα παιδιά της».

 

Αλλά ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα δεν προάγει την συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. και στις δράσεις. Αντιμετωπίζει τις γυναίκες του ως μια ποσόστωση που απλά υπάρχει, ενώ υπογράφουν κατ΄ευφημισμόν ΣΣΕ που επικεντρώνονται στο απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, αντί να προάγουν το δικαίωμα της οικονομικής αξιοπρέπειας, της ίσης μεταχείρισης, της προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

 

Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθούμε για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοκρατία!

 

 

Χρόνια πολλά συναδέλφισσες με υγεία και δύναμη!

 

Μένουμε ενωμένες – Μαζί είμαστε πιο δυνατές!

 

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Άδεια και για νέες θυγατρικές από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΜΕ!

 PDF


 

Άδεια και για νέες θυγατρικές από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΜΕ!

 

Εντυπωσιάζει αρνητικά το πόσο χαμηλά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν τους εργαζόμενους κάποιοι που κατ’ επίφαση και μόνο τους εκπροσωπούν!  Στο τελευταίο δ.σ. της ΟΜΕ σε αίτημα της Αγωνιστικής Συνεργασίας για συμπαράσταση της ΟΜΕ σε δικαστικό αγώνα κατά των αποσχίσεων, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας απάντησαν ότι «είναι δικαίωμα της διοίκησης να κάνει όσες αποσχίσεις θέλει και να πάει σε όποια θυγατρική εταιρία επιθυμεί τους εργαζομένους»!!! Ακολουθούν, λοιπόν, πιστά τα βήματα του προηγούμενου προέδρου και γενικού γραμματέα, που μας οδήγησαν σε μισθούς που αρκούν μόνο για το μισό μήνα.

Στην μητρική εταιρία έχουμε απομείνει λίγοι περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, με τη νέα «εθελουσία» προ των πυλών και μάλιστα με «προεόρτια» εκβιασμών. Οι εναπομείναντες 3.000  εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητο να νιώσουμε εργασιακή ασφάλεια, να αισθανθούμε ότι η εταιρία επιθυμεί να επενδύσει επάνω μας κι όχι να μας εκδιώκει προκειμένου να προσλάβει νέους είλωτες με το βασικό μισθό.   Επιπροσθέτως, απαιτείται μια σειρά ενεργειών όπως: εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ανάπτυξη νέων εργασιακών αντικειμένων, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και σε νέες υπηρεσίες/προϊόντα.

Αντί αυτών, ενορχηστρώνεται μια ανιστόρητη και τεχνοφοβική προσπάθεια τρομοκράτησης με πολιορκητικό κριό την «τεχνητή νοημοσύνη». Είναι έκδηλο ότι η ΟΜΕ και οι δυνάμεις που πλειοψηφούν έχουν κληθεί να παίξουν για τη διοίκηση το ρόλο που έχουν αναλάβει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κυβέρνηση. 

Οι τελευταίες κατ΄ ευφημισμό «συλλογικές» συμβάσεις αποτελούν πρόκληση για κάθε εργαζόμενο.  Είμαστε η μοναδική εταιρεία που ενορχήστρωσε μειώσεις πραγματικών μισθών, πάγωμα τριετιών, διευκόλυνση απολύσεων με διευθυντικό «δικαίωμα», κατάργηση πτυχίων, μεταπτυχιακών, επαγγελματικών ειδικεύσεων και κάθε έννοιας αξιοκρατίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις για τον Όμιλο. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το εύρος και τις συνέπειές τους για τους εργαζόμενους. Μένουμε ενωμένοι, κάνοντας στην άκρη τα βαρίδια. Η αδιαφορία, η μη συμμετοχή, η επανάπαυση, η λευκή επιταγή σε όσους επί τόσα χρόνια μας πρόδωσαν,  θα οδηγήσει σε νέες παραχωρήσεις. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν εν λευκώ, παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας!

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Οι ζωές μας αξίζουν πολύ περισσότερο από τα κέρδη τους. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!

PDF

 


Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Μεγάλη πανελλαδική απεργία

 

Τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα στην Ελλάδα αποφάσισαν στις 28 Φεβρουαρίου μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που καλύπτει και τους εργαζομένους του Ομίλου ΟΤΕ με κυριότερα αιτήματα:

  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου
  • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων και διαφάνειας για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής
  • Έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market, επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

Στην απεργία συμμετέχουν: Μετρό, Τράμ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, Προαστιακός, Ταξί, Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ΑΔΕΔΥ, ΟΜΕ κ.α.

Η επιλογή της 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή της θλιβερής επετείου ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 φοιτητές, νέα παιδιά, αλλά και εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο, δεν είναι τυχαία.  Οι πραγματικοί ένοχοι, είναι οι ακολουθούμενες πολιτικές και όσοι τις υπηρετούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ζωές μας αξίζουν πολύ περισσότερο από τα κέρδη τους. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!

Όλοι αύριο στις 10.30 στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online