Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Ξαναπήραν «την ευθύνη» μιας ακόμα ολέθριας ήττας - Έβαλαν υπογραφές σε μια ακόμα ΣΣΕ υποταγής στην εργοδοσία


Αθήνα 21-3-2018
Ξαναπήραν «την ευθύνη» μιας ακόμα ολέθριας ήττας
Έβαλαν υπογραφές σε μια ακόμα ΣΣΕ υποταγής στην εργοδοσία
Απομένει η υπερψήφιση της ΣΣΕ από το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ
Η αιώνια ατάκα των μνημονιακών, εργοδοτικών και κομματικών συνεταίρων (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, είναι: «Εμείς είμαστε οι παρατάξεις που παίρνουμε διαχρονικά την ευθύνη και υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις!  Αλλιώς ξέρετε που θα βρισκόμαστε;»
Έ λοιπόν τα μάθατε;  Ήρθε η ώρα να μας την ξαναπούν! Το τρομοσενάριο αναβιώνει πάραυτα: Θα επιστρατεύσουν όλα τα νεοφιλελεύθερης κοπής επιχειρήματα για να μας πείσουν ότι πάλι μας έσωσαν από τις εφτά πληγές του Φαραώ!  Άραγε άκουσαν ότι μια σειρά συνδικάτα όπως στον ΟΛΠ, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό, στον Σκλαβενίτη και αλλού υπέγραψαν συμβάσεις με αυξήσεις;     
Πέταξαν στα σκουπίδια την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις δύο μεγάλες 48ωρες απεργίες του 2017 και προτίμησαν να συνεχίσουν την «διαπραγμάτευση» στο σκοτάδι των διαδρόμων του Διοικητικού Μεγάρου εκδίδοντας κάθε τόσο ένα καθησυχαστικό Δελτίο Τύπου και τα γνωστά βιντεάκια του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Και να τα αποτελέσματα:
Νέοι εργαζόμενοι (προσληφθέντες μετά την 1-1-2015)

 • «Αύξηση» 2% για το 2018 και 1,5% για το 2019. Με 40ωρο.
 • Κουπόνια 240€ για όσους παίρνουν πάνω από 1200€ μικτά και 500€ για όσους παίρνουν κάτω από 1200€ μικτά.
 • Χωρίς διασφάλιση θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.

Παλιοί  εργαζόμενοι (προσληφθέντες μέχρι την 31-12-2014)

 • «Αύξηση» 1% για την διετία 2018-2019. Δηλαδή πραγματική μείωση 10% σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την προηγούμενη ΣΣΕ. Για την διετία 2018-2019 35ωρο.
 • Διασφάλιση θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους

Αποζημίωση Απόλυσης (τριζωνικό σύστημα !)

 • Εργαζόμενοι προσληφθέντες μέχρι 10-6-1999: Αποζημίωση 25.468€ και 9 τακτικοί μισθοί.
 • Εργαζόμενοι προσληφθέντες μέχρι 14-7-2005: Αποζημίωση 25.468€ και 5 τακτικοί μισθοί.
 • Εργαζόμενοι προσληφθέντες μετά 15-7-2005: Ότι προβλέπει η νομοθεσία. (χωρίς επιπλέον τακτικούς μισθούς)

Δάνεια προσωπικού.

 • Όσοι συμπληρώνουν 25 χρόνια (αντί 23 χρόνια για τις γυναίκες και 28 για τους άνδρες) πραγματικής προϋπηρεσίας στον ΟΤΕ θα μπορούν να πάρουν δάνειο ισόποσο με την αποζημίωση απόλυσης (εάν την δικαιούται). Θα τηρηθεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και σειρά προτεραιότητας για όσους γίνονται άμεσα δικαιούχοι του δανείου με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα εντός τριετίας. 
 • Το ατομικό δάνειο από 5.000€  δεν θα υπερβαίνει το τετραπλάσιο του τακτικού μισθού. Μπαίνει περιορισμός να δίδεται μέχρι τέσσερεις φορές (εφεξής και ως την αποχώρηση του εργαζόμενου από την εταιρεία).

Άδειες Ασθενείας

 • Χωρίς επιπλέον συσσώρευση για τους παλιούς. Ότι έχει συσσωρευθεί μέχρι σήμερα δεν θίγεται.
 • Μέχρι 30 εργάσιμες ημέρες ασθενείας για τους νέους.
 • Μέχρι 60 εργάσιμες ημέρες για τους έχοντες σοβαρές παθήσεις (όπως αυτές ορίζονται στο ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο)

Κατάργηση επιδομάτων

 • Επίδομα Ειδικών Συνθηκών Διαβίωσης Σταθμών Α/Τ (Βελτίωσης Συσσιτίου) και Τ.Κ. Ευζώνων και λοιπών παραμεθορίων
 • Επίδομα Ειδικών Συνθηκών Εργασίας (Οξυγονοκολλητών,  Συγκολλητών, Στιλβωτών, Πλυντών Αυτοκινήτων, Καμίνωσης, εργαζομένων  σε Βυτιο-Γερανοφόρο, σε Καθαρισμό Φωταγωγών, Προαυλίων, στο Φωτομεγενθυτικό Μηχάνημα τύπου MICROBOX MBSO)
 • Επίδομα Καθαρισμού και Απολυμάνσεων Σταθμών Α/Τ
 • Επίδομα Βιβλιοθήκης Ιατρών
 • Επίδομα οθόνης Η/Υ (για όσους το έπαιρναν)
 • Επίδομα Χειριστικό δακτυλογράφησης και φωτοτυπικού
 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους ραδιοτηλεγραφητές (Ρ/Τ) και σε προσωπικό που προέρχεται από την καταργημένη ειδικότητα «Χειρίστριες Εκμετάλλευσης»
 • Επίδομα οδήγησης αυτοκινήτου (προβλεπόταν για την καταργημένη ειδικότητα «οδηγοί»)
 • Σε όσους τα έχουν κατοχυρώσει (εάν προβλεπόταν κατοχύρωση) θα εξακολουθήσει η καταβολή τους. Όσοι δεν το έχουν κατοχυρώσει αλλά το έπαιρναν το 2017 θα συνεχίσουν να το παίρνουν σαν προσωπική διαφορά.   

Βάρδιες 5/3
Η άτυπη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ για της βάρδιες στο NMC γίνεται όρος της συλλογικής σύμβασης
Ακόμα επικαιροποιούνται και εξακολουθούν να ισχύουν οι συμβάσεις NOC, Standby και η ΣΣΕ για το ωράριο των καταστημάτων.
Εκτός Έδρας
Η μόνη παρέμβαση της ΣΣΕ που άρει (προς τα κάτω βεβαίως!) τους διαχωρισμούς μεταξύ παλιών και νέων.

 • Διανυκτέρευση θεωρείται πάνω από 90 χλμ. μετακίνηση. Αποζημίωση 75€ και έως 100€ ξενοδοχείο.
 • Διημέρευση από 50 έως 70 χλμ. μετακίνηση. Αποζημίωση 40€.  
 • Διημέρευση από 71 έως 90 χλμ. μετακίνηση. Αποζημίωση 55€.  
 • Στην περίπτωση που η μετάβαση ή η επιστροφή γίνουν εντός ωραρίου καταβάλλεται το μισό ποσό.

Ομάδες Εργασίας – Επιτροπές  

 • Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (επαγγελματικό ταμείο) σε συνδυασμό με τον Λογαριασμό Νεότητας (sic)!
 • Εξέταση δυνατοτήτων τηλεργασίας (tre sic)!
 • Επιτροπή που θα «εκσυγχρονίσει» το πλαίσιο γνώσεων & δεξιοτήτων (Πτυχία) σε σχέση με τις απαιτήσεις κάθε θέσης εργασίας. (OMG!)
 • Επιπλέον εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ με χρήση όμως διευθυντικού δικαιώματος ! (μην ξοδεύεστε!)

Quiz: Θυμάστε τις τέσσερεις κόκκινες γραμμές για τις οποίες απεργήσαμε;
Όχι; Σας τις θυμίζουμε:
1) Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για ΟΛΟΥΣ
2) Αυξήσεις για ΟΛΟΥΣ
3) Σύμβαση σε ΟΛΟ το όμιλο ΟΤΕ
4) Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, άδειες, ωράριο, επιδόματα.
Όποιος βρει ποιο από τα τέσσερα βασικά αιτήματα για τα οποία απεργήσαμε ικανοποιείται με την παραπάνω συμφωνία κερδίζει ταξίδι για δύο στην έδρα της Deutsche Telekom στην Βόννη με το OΠAKE travel και όλα τα έξοδα πληρωμένα!  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η συμβιβασμένη και ηττημένη ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, των (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) δεν έχει καμμιά νομιμοποίηση να φέρει για ψήφιση στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ την Πέμπτη 22/3 αυτό το έκτρωμα.
Αυτό το κείμενο συμφωνίας είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, πολύ πίσω από τις προσδοκίες και την αγωνιστική τους διαθεσιμότητα. Τέλος δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό ούτε στις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας όπως αυτή αποτυπώνεται στα αποτελέσματα τα οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος καμαρώνοντας.
Έχουν μόνο δύο δρόμους: Να κατεβάσουν αυτό το σχέδιο ΣΣΕ σε συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ή να το θέσουν προς επικύρωση σε διαδικτυακό δημοψήφισμα.
Καμιά υποχώρηση, καμιά οπισθοχώρηση στο όνομά μας
Απαιτούμε ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας και όχι την κερδοφορία της Deutsche Telekom

Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι χρόνια ξεπουλήματος του ΟΤΕ - Από το μονοπώλιο στην απώλεια: Με την ματιά του Jo Di

Αναδημοσίευση από jodi.graphics

Είκοσι χρόνια ξεπουλήματος του ΟΤΕ - Από το μονοπώλιο στην απώλεια

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί την πορεία της αλλαγής της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας
Από την είσοδο του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1996 μέχρι την πώληση επιπλέον 5% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου (μένοντας το ίδιο επίσης με 5%) την Πέμπτη 15 Μάρτη 2018 – ως προαπαιτούμενο από το 3ο Μνημόνιο.

Από το 1949, οπότε και ιδρύθηκε ο ΟΤΕ για να συγχωνεύσει οργανώνοντας τις διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες επικοινωνιών της εποχής, μέχρι την είσοδο του στο Χρηματιστήριο το 1996 ανήκε 100% στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι διάφορες ιδιωτικοποιήσεις από το 1996 μέχρι το 2007 οδήγησαν σε συρίκνωση του ποσοστού του δημοσίου στο 28%.
Το 2007, η Marfin Investment Group με το Βγενόπουλο, αγοράζει το 20% των μετοχών του δημοσίου. Την επόμενη χρονιά, το 2008, η Deutsche Telekom (DT) αγοράζει τις μετοχές της Marfin και επιπλέον 5% από το Ελληνικό Δημόσιο (έχοντας και οι δύο από 25%).
Μετά από περαιτέρω ξεπούλημα των μετοχών του δημοσίου στην DT το 2009 και το 2011, φτάνει η DT να κατέχει το 40% των μετοχών του ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο μόλις το 10%.
Το 2016, οι μισές μετοχές που κατέχει το δημόσιο (5%) μεταφέρονται ως προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου στο Υπερταμείο.
Την Πέμπτη 15 Μάρτη 2018, διατίθεται προς πώληση το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που είχε το δημόσιο και είχαν μεταφερθεί για ξεπούλημα στο Υπερταμείο.
Έτσι μετά από είκοσι χρόνια σαλαμοποίησης και ξεπουλήματος από όλες τις κυβερνήσεις, το δημόσιο φτάνει να κατέχει μόλις το 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείο Cyta Hellas: 24ωρη απεργία την Παρασκευή 30 Μάρτη


Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 30 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Cyta Hellas, με βάση την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσής τους. Απαιτούν:
 • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους τώρα καθώς και στον επόμενο εργοδότη (σ.σ.: Vodafone)
 • Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και στη συνέχεια διεκδίκηση Κλαδικής και Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μαζί με τα υπόλοιπα σωματείου του κλάδου
 • Αναπλήρωση όλων των θέσεων εργασίας στα τμήματα που υπολειτουργούν με νέες συμβάσεις Cyta αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης
 • Επαναπρόσληψη του εργαζομένου Φ.Σ. που απολύθηκε λόγω προβλήματος υγείας σε θέση που δεν επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του με σύμβαση Cyta αορίστου χρόνου.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Απεργούμε για να κερδίσουμε ό,τι μας στερούνε
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι… Την Δευτέρα 19/3 διεξήχθη η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της Cyta Hellas. Το αμφιθέατρο της Λ. Αλεξάνδρας ήταν σχεδόν γεμάτο από συναδέλφους διαφόρων τμημάτων καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην εργασία μας αλλά και τη συνολική ανησυχία για το εργασιακό μας μέλλον ενόψει της αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.
Συζητήθηκε η «ενημέρωση» που έγινε σε κάποια τμήματα από επίσημα χείλη για το πόσοι συνάδελφοι και για το που θα μεταφερθούν μετά την εξαγορά από τη Vodafone. Ενημέρωση την οποία η διοίκηση επέλεξε να μεταφέρει σαν φήμη, καθώς περί τέτοιας πρόκειται και τίποτα παραπάνω, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα για το μέλλον μας. Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της υποστελέχωσης κυρίως τηλεφωνικών κέντρων όπου καλούνται όλο και λιγότεροι συνάδελφοι να βγάλουν τον ίδιο όγκο δουλειάς σε λιγότερο χρόνο και με μεγαλύτερη πίεση. Συγκεκριμένα στο τμήμα τεχνικής τηλεφωνικής υποστήριξης (1Α) στη Μεταμόρφωση οι συνάδελφοι δεν αντέχουν άλλο να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες και για αυτό το λόγο προχωρήσανε σε επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας και δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κεντρικά. Επιπλέον η διοίκηση της Cyta Hellas επέλεξε να απομακρύνει συνάδελφο από συνεργαζόμενη εταιρεία που εργαζόταν για σχεδόν δύο χρόνια στην εταιρεία λόγω μόνιμου προβλήματος υγείας που ο εν λόγω συνάδελφος απέκτησε κατά την διάρκεια εργασίας του στο τηλεφωνικό κέντρο, οδηγώντας τον έτσι ουσιαστικά στην απόλυση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ατομικό επίπεδο ούτε σε επίπεδο ομάδας. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί σαν επιμέρους προβλήματα στο μεγάλο γενικό πρόβλημα που μας αφορά όλους και είναι το αβέβαιο εργασιακό μας μέλλον. Διαφορετικά είναι δεδομένο ότι αν προκύψει αύριο το ίδιο πρόβλημα σε εμάς η αντιμετώπιση της διοίκησης θα είναι η ίδια, όπως δεδομένη είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και η χειροτέρευση των όρων αυτής στο νέο εργοδότη εάν δεν κινηθούμε όλοι μαζί.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναλάβουμε την πετυχημένη 24ωρη απεργία του Φεβρουαρίου όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα απείχε από την εργασία της. Να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι να αντισταθούμε στις αποφάσεις της διοίκησης, η οποία ακυρώνει συναντήσεις με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων την τελευταία στιγμή για προσχηματικούς λόγους. Αποφάσεις που το μόνο σίγουρο είναι πως σαν σκοπό θα έχουν να πλήξουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, κατακτήσεις και απολαβές.
Η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης είναι να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 30/3 απαιτώντας τα παρακάτω:
 • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και των δικαιωμάτων μας τώρα καθώς και στον επόμενο εργοδότη
 • Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και στη συνέχεια διεκδίκηση Κλαδικής και Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μαζί με τα υπόλοιπα σωματείου του κλάδου
 • Αναπλήρωση όλων των θέσεων εργασίας στα τμήματα που υπολειτουργούν με νέες συμβάσεις Cyta αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης
 • Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Φ.Σ. που απολύθηκε λόγω προβλήματος υγείας σε θέση που δεν επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του με σύμβαση Cyta αορίστου χρόνου.
Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση είναι ότι μας έχει απομείνει προκειμένου να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αναδημοσίευση από το Ergasianet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online