Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

Η διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλλει το 9ωρο εργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 21/09/2018
Η διοίκηση της Vodafone επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο
και να επιβάλλει το 9ωρο εργασίας
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν, μεταξύ των εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων Vodafone και της Διεύθυνσης Προσωπικού η διοίκηση της εταιρείας Vodafone, ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει σε όσους εργαζόμενους δεν εργάζονται σε καθεστώς βαρδιών, ωράριο εργασίας 9:00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο. Αυτή την αύξηση του χρόνου εργασίας κατά μια ώρα κάθε μέρα προσπάθησαν να την εμφανίσουν ως μία «απλή διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και μάλιστα θετική για τους εργαζόμενους καθώς την παρουσίασαν ως αύξηση του διαλείμματος από μισή σε μία ώρα μέσα στο 9ωρο ωράριο! Ήταν δε τόσο προκλητική η στάση τους, που δεν δέχτηκαν ότι έχουμε να κάνουμε με αύξηση του ωραρίου εργασίας, αλλά επέμεναν ότι αυξάνουν το διάλειμμα. Στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαμε υπογράψει ως Σωματείο, προβλέπονταν υποχρεωτικό διάλλειμα μιας ώρας εντός του 8ωρου εργασίας. Βάσει νομοθεσίας το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό και εντός του ωραρίου εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η διοίκηση της εταιρείας εν τέλει έκανε επίκληση του «διευθυντικού δικαιώματος» για την επιβολή του 9ώρου.
Με το «έτσι θέλω» παρουσιάζει την αλλαγή στο ωράριο ως μια αλλαγή στο διάλειμμα, που το μετράει ως μη εργάσιμο χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα είναι αμειβόμενος χρόνος εργασίας, προβλέπεται και συμπεριλαμβάνεται μέσα στο ωράριο. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασίας, που έχει πολλαπλασιαστεί από τις εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει, αλλά και ενόψει της συγχώνευσης με την Cyta. Ξέρουμε επίσης ότι λόγω του όγκου δουλειάς και της πίεσης που υπάρχει, στην πράξη, μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν θα κάνει καν το προβλεπόμενο διάλλειμα, άρα θα εργάζονται 9 ώρες συνεχόμενες για όλη την εβδομάδα.
Μετά τις περικοπές στους μισθούς, τις εκατοντάδες απολύσεις με την μορφή «εθελούσιας παραίτησης», την επέκταση της επινοικίασης εργαζομένων, τις περικοπές στον μισθό, την παραπομπή συνδικαλιστών και του Σωματείου μας στα δικαστήρια, τις απολύσεις εργαζομένων που πρωτοστατούν στον αγώνα, η εργοδοσία μιας κερδοφόρας πολυεθνικής επιχειρεί να καταργήσει ότι κατακτήθηκε από το εργατικό κίνημα 100 χρόνια πριν!
Η κατάργηση του 8ώρου αποτελεί μέρος μίας βαθιάς αντεργατικής στρατηγικής, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε ψηφίστηκε νόμος από τη νέα αντεργατική και ακροδεξιά κυβέρνηση του Sebastian Kurz στην Αυστρία, που προβλέπει την αύξηση των ωρών εργασίας έως και 12 ώρες κάθε μέρα ή έως 60 την εβδομάδα!!!
Η Vodafone πρωτοπορεί για άλλη μία φορά στις αντεργατικές επιθέσεις, καθώς αυτή τη φορά επιχειρεί να καταργήσει ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που κατοχύρωσε το εργατικό κίνημα –και συνταγματικά και νομικά- μετά από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αν περάσει, γυρνάει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω, όταν δούλευαν και ζούσαν ως σκλάβοι. Μας αναγκάζει να εργαζόμαστε καθημερινά 9 ώρες, στους γνωστούς εξαντλητικούς ρυθμούς, ανατρέπει τις ζωές όλων μας, μειώνει τον πραγματικό χρόνιο ξεκούρασης και εκτιμούμε πως πολύ σύντομα θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο.
Το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Μετά από Συνέλευση βρισκόμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα εφόσον η εργοδοσία επιμένει στην εφαρμογή του 9ωρου. Ζητάμε την υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας από το σύνολο του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών φορέων καθώς η κατάργηση του 8ωρου μας αφορά όλους!

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου από τους ναζί της Χρυσής Αυγής

Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος

Ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου από τους ναζί της Χρυσής Αυγής
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού που δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Πέντε χρόνια μετά και ακόμα να αποδοθεί δικαιοσύνη, ο δολοφόνος Ρουπακιάς είναι εκτός φυλακής, το ίδιο και αυτοί που του έδωσαν τις εντολές, η ηγεσία της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή προκαλεί και συνεχίζει την φασιστική της δράση κάθε μέρα με μοναδικό όπλο τη βία, με οργανωμένες επιδρομές και ξυλοδαρμούς προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσους δε της αρέσει το χρώμα του δέρματος τους , η θρησκεία του, η ιδεολογία τους ακόμα και η εξωτερική τους εμφάνιση. Πριν λίγες μέρες ξυλοκοπήθηκε άγρια σε ενέδρα από Χρυσαυγίτες ένας νεαρός που περίμενε σε στάση λεωφορείου για να πάει στην συναυλία που διοργάνωσε η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νίκαιας.
Το αυγό του φιδιού που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, εξέθρεψαν τόσα χρόνια το ίδιο το σύστημα και το επίσημο παρακράτος για να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν. Το ίδιο και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβοι, εφοπλιστές και γνωστοί καναλάρχες, για να τους έχουν μόνιμα μπράβους στη διάθεσή τους. Έτσι λοιπόν κάνουν τους παλικαράδες κάθε φορά στους αδύναμους της κοινωνίας, στους Αιγυπτίους ψαράδες στο Πέραμα, στους Πακιστανούς μετανάστες που δουλεύουν στα φανάρια, στους πρόσφυγες που έρχονται από την Μέση Ανατολή από πολέμους και ολοκληρωτικά καθεστώτα, στους κάθε λογής φτωχούς εργάτες που αφήνουν πίσω τις πατρίδες τους για να βρουν μια καλύτερη μοίρα. Από την άλλη ποιούν την νήσσαν όταν έρχονται οι εμίρηδες από το Κατάρ να αγοράσουν βραχονησίδες, οι Κινέζοι επενδυτές για τα λιμάνια, οι Γερμανοί για τα αεροδρόμια και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Το απεχθές πρόσωπο της Χρυσής Αυγής είχε αναδυθεί δημόσια στην ελληνική κοινωνία πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, την πυρπόληση της επιχείρησης μετανάστη από το Καμερούν στην πλατεία Αμερικής και σωρεία άλλων αντίστοιχων δράσεων.
Το Σωματείο μας έχει σταθεί εδώ και πολύ καιρό απέναντι στο φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις αλλά κυρίως με έμπρακτη στήριξη σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Χωρίς διακρίσεις, είτε Έλληνες είτε μετανάστες από άλλες χώρες, από το Μάτι και την Μάνδρα Αττικής, ως το κέντρο του Λαυρίου και το Λιμάνι του Πειραιά, θα πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε Άνθρωποι στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Παλεύουμε για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο και το φασισμό.
Στο φετινό Worker’s Fest στις 29/09 θα υπάρχει παρουσίαση-ενημέρωση από ειδικούς καλεσμένους για τη δίκη της ΧΑ, την εξέλιξη και τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, καθώς και ενημέρωση για τη δράση και τις απόπειρες της ΧΑ να εμπλακεί στα σωματεία.
ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στηρίζουμε τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται αύριο 18/09 στο Κερατσίνι από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, σωματεία εργαζομένων, κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Ορίστηκε μεσολαβητής από τον ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ στην E-value - Συνεχίζεται το κακοπαιγμένο θέατρο εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΚ(Ενωτικού) και (Δ)ΑΚΕ
Αθήνα 6-7-2018
Ορίστηκε μεσολαβητής από τον ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ στην E-value
Συνεχίζεται το κακοπαιγμένο θέατρο εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΚ(Ενωτικού) και (Δ)ΑΚΕ
Ορίστηκε χθες κατόπιν κλήρωσης από τον νεοσύστατο ΟΜΕΔ, διαιτητής (και αναπληρωτής) για την εκδίκαση της υπόθεσης που σχετίζεται με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην E-value. Ο δικηγόρος της διοίκησης της E-value παραβρέθηκε αφού πρώτα κατέθεσε σχετικό νομικό έγγραφο για τις επιφυλάξεις της εταιρίας, ουσιαστικά προκειμένου να ισχυροποιήσουν το δικαίωμα τους να εφεσιβάλλουν την όποια απόφαση ενδεχομένως προκύψει και δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα της Διοίκησης.
Λίγες ώρες πριν, η ΟΜΕ είχε συγκαλέσει διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να τραβήξει το αυτί στον ΠΑΣΕ που την παράκαμψε, σε μια αντιπαράθεση φαρσοκωμωδία μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα. Τα ίδια, λοιπόν, πρόσωπα που λίγους μήνες πριν ψήφισαν μαζί, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εξαιρώντας τους συναδέλφους της E-value, αντιπαρατίθενται με θεατρινίστικο τρόπο με τους συνεργάτες τους στην υπογραφή της ΣΣΕ. Αποδεικνύουν περίτρανα για μια ακόμη φορά, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις. Άλλωστε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΟΜΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ παραδέχθηκε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο για την E-value προέκυψε κατόπιν συζητήσεων που ο ίδιος είχε με τη... Διοίκηση της εταιρείας!! Η παραδοχή αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΕ απάντησε ουσιαστικά στις όποιες απορίες των εργαζομένων της E-value για τον ιδιαίτερα χαμηλό πήχη που έχει θέσει ο ΠΑΣΕ για τις αμοιβές τους (που δεν τους προσφέρει ούτε αξιοπρέπεια, αλλά ούτε καν διαβίωση), την a priori εξαίρεση μεγάλου αριθμού αυτών και τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Το σύνολο των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε αντιληφθεί πλέον ότι το (ΠΑΣΚ)Ενωτικό και η ΑΚΕ ερμηνεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων  ανάλογα με τους εκλογικούς τους σχεδιασμούς. Η αδυναμία της συνδικαλιστικής ηγεσίας να φρενάρει την ακόρεστη & νοσηρή επιθυμία της Διοίκησης για ασέλγεια επάνω στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων, τους οδηγεί δυστυχώς σε επικίνδυνους θεατρινισμούς και φαιδρές "αντιπαραθέσεις". Για το ποιος από τους δύο θα ωφεληθεί σε εκλογικά ποσοστά καθόλου δεν μας ενδιαφέρει, αρκεί αυτό να μη γίνει σε βάρος των εργαζομένων στην E-value. 
Η θέση του ΠΑΣΚ(Ενωτικού) για το ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν μπορεί να υπογράψει Ομιλική σύμβαση, άρα ούτε ΣΣΕ στην E-value, είναι ανιστόρητη αφού στο παρελθόν η διοίκηση ΟΤΕ έχει υπογράψει με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, ομιλικού τύπου συμβάσεις (Otesat-Maritel – επαγγελματικό ταμείο το 2003). Ασχέτως αν η ίδια η ΟΜΕ τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει δείξει καμία ουσιατική διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, ο ισχυρισμός αυτός ταυτίζεται με την εργοδοτική άποψη και αποτελεί ηττοπαθή αντίληψη. Πράγματι το νομοθετικό πλαίσιο δεν ευνοεί Ομιλική σύμβαση, αλλά επίσης δεν την αποκλείει. Αν ο συσχετισμός  δυνάμεων το επιτρέπει, αυτές οι συμβάσεις επιβάλλονται ακόμα και αν νομικό πλαίσιο δεν είναι θετικό (μέσα από την ταξική πάλη), αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που ταυτίζουν τον συνδικαλισμό με υποτελείς δημόσιες σχέσεις.
Από την άλλη, η ΑΚΕ μέσω του προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ κακώς διαμαρτύρεται. Αφού δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση της υπογραφής ΣΣΕ στις θυγατρικές, τώρα ας παρακολουθεί – και ας στηρίξει -  τις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων.          
Η δική μας τοποθέτηση δεν εστιάζεται στο ποιος (η ΟΜΕ-ΟΤΕ ή ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ) έχει δικαίωμα να υπογράψει συλλογική σύμβαση στην Cosmote E-Value, αλλά στο με ποιο τρόπο αυτό θα διεκδικηθεί και στο τι θα διεκδικηθεί. Αμφισβητούμε δηλαδή την τακτική του ΠΑΣΕ που πήγε στον ΟΜΕΔ χωρίς προηγουμένως να διεκδικήσει αγωνιστικά και δυναμικά την υπογραφή ΣΣΕ από την ανεκδιήγητη Διοίκηση, όπως εγκαίρως προτείναμε. Τέλος, για λόγους ισότητας τουλάχιστον, τίποτα λιγότερο δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν για τους συναδέλφους μας στην E-Value τόσο η ΟΜΕ όσο κι ο ΠΑΣΕ, από την ίδια την σύμβαση που υπέγραψαν για τους υπόλοιπους συναδέλφους στον ΟΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Κόβει 10.000 θέσεις εργασίας θυγατρική της Deutsche Telekom


Σε μείωση κατά 10.000 των θέσεων εργασίας έως το 2020 σε όλο τον κόσμο προχωρά η εταιρεία T-Systems, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.
Η T-Systems, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες ίντερνετ και στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων, ανακοίνωσε ότι μόνο στη Γερμανία θα περικοπούν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα μετατεθούν πολλοί υπάλληλοι στην Τουρκία και την Ινδία.
Η εταιρεία απασχολεί στη Γερμανία 18.000 άτομα, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο 37.000 άτομα.
Όπως εξήγησε, με την περικοπή θέσεων εργασίας θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας όπως το cloud και η ασφάλεια στις υπηρεσίες ίντερνετ.
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων εργαζομένων που υποστηρίζουν ότι η απόφαση είναι «ανεύθυνη και επικίνδυνη για όλο το φάσμα εργασιών της T-Systems».
Αναδημοσίευση από  www.efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online