Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Αποχώρησε η Αγωνιστική Συνεργασία από το Δ.Σ. του ΠΑΣΕ


 PDF

Αποχώρησε η Αγωνιστική Συνεργασία από το Δ.Σ. του ΠΑΣΕ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην αδιαφορία του ΠΑΣΕ για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία αποχώρησε σήμερα 14/6/19 από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε ότι, το μείζον που είχε να κάνει σε αυτό το συμβούλιο ήταν να μοιράσει πλακέτες!

Αντί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της διοίκησης που επηρεάζουν τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αφήνει ανενόχλητη την διοίκηση ΟΤΕ–Deutsche Telecom να εξαπολύει αδίστακτη ολομέτωπη επίθεση προς όλους.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ΚΑΘΑΡΑ κέρδη που ξεπέρασαν μαζί με τα μερίσματα τα 500 εκατομμύρια ευρώ (πλέον της αγοράς των ιδίων μετοχών) και ανταμείβει με επιπλέον 35 μηνιαίους μισθούς της τάξης των 40.000 ευρώ/μήνα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος εκτέλεσε με περισσή θέρμη τις εντολές της Deutsche Telecom με υπερ-επίτευξη στόχου 151%.

Είναι φυσικό, λοιπόν, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος να βρίσκει ελεύθερο το πεδίο και να ανακοινώνει στο τελευταίο Δ.Σ. των Μετόχων την περαιτέρω μείωση μισθών και βασικών δικαιωμάτων μας.   

Πιο συγκεκριμένα τα φλέγοντα ζητήματα είναι τα εξής :

  •   Ο κ. Τσαμάζ ανήγγειλε την ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες και τη μεταφορά έργου σε «άλλες» ξεχωριστές μονάδες παρουσιάζοντάς τες ψευδέστατα ως «μονόδρομο» για την επιβίωση (…) της εταιρείας
  • Οι υπεύθυνοι έργου πιέζονται να υπογράψουν παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά και αντί ο ΠΑΣΕ να προσφύγει σε τριμερή, απειλεί τη διοίκηση με… συνάντηση
  • Οι φύλακες είτε έχουν απολυθεί είτε έχουν υποστεί διπλό bullying από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, προκειμένου να απολυθούν… οικειοθελώς!
  •  Η θετική απόφαση για την E-Value παραμένει για να «σιτέψει» σε ένα ΟΜΕΔ, που πια δεν έχει Δ.Σ. και για αδιευκρίνιστο λόγο δεν έχει πάει (και ούτε πρόκειται να πάει) από τον ΠΑΣΕ στον Οργανισμό για τη Διαιτησία, προκειμένου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο ΠΑΣΕ αρνείται να επιτελέσει το ρόλο του και μεταπήδησε από το #ΕίμαστεΌλοιΦύλακες στο #ΟΤΕείμαστεΕμείς  και τελικά στο #ΠΑΣΕείμαστεΓιαΠλακέτες.

Είναι λοιπόν καιρός και με αφορμή την έναρξη  των διαπραγματεύσεων η διεκδικητική συμμετοχή όλων των εργαζομένων να γίνει αισθητή σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων είτε στα πρωτοβάθμια αλλά και στα δευτεροβάθμια όργανα των σωματείων.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ


PDF

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Κατά το 45ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ, το σωματείο της COSMOTE παραχώρησε το δικαίωμα για τη διαπραγμάτευση, καθώς και την υπογραφή ΣΣΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η παραχώρηση αυτή αν και δεν έχει επισημανθεί σε καμία ανακοίνωση άλλης παράταξης, είναι προφανώς το κορυφαίο θέμα από αυτά που συνέβησαν στο Συνέδριο. 

Έχουν αντιληφθεί πια οι πάντες, ότι δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας η συρραφή ενός διεκδικητικού πλαισίου από τα πρωτοβάθμια σωματεία, δίχως να υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Γιατί απλά το πλαίσιο αυτό, έχει ως προορισμό – όπως δείχνει η εμπειρία της προηγούμενης ΣΣΕ – να γίνει κουρελόχαρτο στις διαπραγματεύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, η αίτηση του σωματείου της E-Value για να εισέλθει στην ΟΜΕ αντιμετωπίστηκε από το Προεδρείο σύμφωνα με τα στενά τους παραταξιακά συμφέροντα, δηλαδή ολική άρνηση από το ΣΥΝΕΝΑ και πάγο από την ΑΚΕ. Η Αγωνιστική Συνεργασία ψήφισε θετικά, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν ορίζει τη στάση της από τους συσχετισμούς και  τα μικροπαραταξιακά  συμφέροντα.

Δυστυχώς, όμως, το σημαντικότερο γεγονός του Συνεδρίου είναι ότι αρνήθηκε να δώσει λύση, ή έστω να προσπαθήσει να προετοιμαστεί, για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ: αποσχίσεις έργων, εκβιαστικές εθελούσιες – παλινωδία, job families, κλιμάκια, απαξιολόγιο, ψυχολογικός πόλεμος από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους, απολύσεις κλπ.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ, αρνήθηκαν επιδεικτικά να ασχοληθούν με τα παραπάνω ζητήματα. Στις ευθείες προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, είτε κώφευσαν είτε απάντησαν ότι είναι πολύ αγωνιστικές για το ρεαλισμό τους, δίχως ωστόσο να αναφέρουν τις δικές τους προτάσεις. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ δεν ζήτησαν καν το λόγο (!!), ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΤ στον ελάχιστο χρόνο που μίλησε, κατά τη γνωστή ποδοσφαιρική του λογική, πέταξε και πάλι την μπάλα στην εξέδρα.

Όταν, λοιπόν, η διοίκηση της DT διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση απέναντί της από το συνδικάτο, προχωράει και σε χειρότερες επιθέσεις. Έτσι και πριν ακόμα περάσει μια εβδομάδα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, απέστειλε με δικαστικούς επιμελητές (!) ένα ιδιότυπο εξώδικο με απειλή απόλυσης στους εναπομείναντες φύλακες. Στο εξώδικο αυτό, τους καλεί να συμμετέχουν σε μια νέα παράταση της εθελουσίας για το υπερκαλυμμένο  κατά τα άλλα Β’ πρόγραμμα, ειδάλλως στην αρχή του επόμενου έτους θα απολυθούν με την «νόμιμη αποζημίωση». Τις απειλές αυτές τις διατύπωσε εκ νέου και προφορικά ο Πρόεδρος του ΟΤΕ σε συνάντηση που εκείνος ζήτησε μαζί τους, απουσία του συνδικάτου! Mobbing δηλαδή και εργασιακός εκφοβισμός, παρουσία είκοσι εργαζομένων που μπορούν κάλλιστα να το πιστοποιήσουν ως μάρτυρες στις δικαστικές αίθουσες. Συνεπώς, η διοίκηση με σοβαρότητα στο ναδίρ και με αθλιότητα στο ζενίθ εξωθεί τις εργασιακές σχέσεις στα δικαστήρια, υλοποιώντας το δόγμα Βουρλούμη.

Καλούμε την ηγεσία των σωματείων και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που παραμένουν συνδικαλιστικά αδρανείς, να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον οικόσιτο συνδικαλισμό τους. Ο «ρεαλισμός» τους, κανένα φρένο δεν έφερε στις αντεργατικές πολιτικές της διοίκησης της DT τα τελευταία οκτώ χρόνια. Καιρός να δοκιμάσουνε, έστω για να περισωθούν κι άλλες πρακτικές, όπως οι συνδικαλιστικοί αγώνες και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν θέλουν πράγματι να ανατραπούν τα εις βάρος των εργαζόμενων σχέδια της διοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ E-VALUE

 PDF

ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΕ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ E-VALUE

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας για τους συναδέλφους της E-Value έχει περάσει πια από την ηγεσία της ΟΜΕ στην ηγεσία του ΠΑΣΕ. Πράγματι, ενώ στην κορυφή του διεκδικητικού μας πλαισίου στην προηγούμενη ΣΣΕ ήταν η ενιαία σύμβαση στον Όμιλο, η πλειοψηφία στην ΟΜΕ όπως την εξέφρασαν οι ψήφοι της ΑΚΕ και του ΣΥΝΕΝΑ (Ενωτικό κλπ.) αποφάσισε να εξαιρεθεί η E-Value από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το Ενωτικό, λοιπόν, ενώ είχε ήδη ψηφίσει στην ΟΜΕ να εξαιρεθούν από τη ΣΣΕ οι εργαζόμενοι στην E-Value, εκ των υστέρων αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μέσω του ΠΑΣΕ.

Ως Αγωνιστική Συνεργασία στηρίξαμε την προσπάθεια, μια και δεν θέλαμε να έχουν ως άλλοθι την άρνησή μας. Διατυπώσαμε, όμως, έντονες επιφυλάξεις για το χαμηλότατο ποσοστό αύξησης των μισθών που διεκδικούσε η ηγεσία του ΠΑΣΕ (μόλις 2%!!). Ο Πρόεδρος μάλιστα του ΠΑΣΕ σε σχετική μας ερώτηση, απάντησε ότι η Διοίκηση της E-Value του είπε ότι ήταν το ανώτατο που μπορεί να δώσει! 

Ο ΟΜΕΔ εξέδωσε θετική απόφαση τον Οκτώβρη του 2018 δίνοντας 2% αύξηση, έξοδα για φύλακτρα παιδικών σταθμών έως 250 ευρώ, αποζημίωση Σαββάτων - Κυριακών και αργιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τηλεπικοινωνιακό πακέτο Group1. Ως εκ τούτου, ο ΠΑΣΕ θα έπρεπε είτε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη Διοίκηση της E-Value, είτε να προσφύγει στην Διαιτησία μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, οπότε επειδή παυόταν χρονικά η Διοίκηση στον ΟΜΕΔ έπαυε και η δυνατότητα αυτή.
 
Και μαντέψτε τι έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΕ; ΤΙΠΟΤΑ!! Χαρίσανε δηλαδή στη Διοίκηση της E-Value και κατ΄ επέκταση στη Διοίκηση του ΟΤΕ / Deutsche Telekom, ακόμα και αυτή την ελάχιστη κατάκτηση. Είναι τόσο αφελείς; Μας κοροϊδεύουν;  Ή δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων; Γιατί δεν απαντάει επίσημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ (που δεν φείδεται άλλωστε μονοπρόσωπων ανακοινώσεων) για ποιο λόγο δεν προσφύγανε στη Διαιτησία από τον Οκτώβρη του 2018 έως τώρα; 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διαφαίνεται πως είναι τελείως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ για εκπρόσωποι των εργαζομένων. Γιατί πολύ απλά, αυτοί που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα είναι δύσκολο και συχνά ανέφικτο να το επιλύσουν. Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους στην E-Value να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ανατρέψουν την απραξία στην οποία έχουν περιπέσει οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ και στον ΠΑΣΕ.

Ο «κατοικίδιος» συνδικαλισμός της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ δεν μας αξίζει! Η Αγωνιστική Συνεργασία μπαίνει μπροστά στη διεκδίκηση για μία κοινή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο ΟΤΕ, απαιτώντας για πολλοστή φορά να γίνουν πράξη οι αποφάσεις που έχουν παρθεί. 

Οι ανάγκες μας και οι ζωές μας είναι πολύ πάνω από την ασύδοτη και αχόρταγη κερδοφορία των όποιων μετόχων.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online