Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

Το 4σέλιδο της Πολιτιστικής Δημιουργίας
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

...το δίκιο θα νικήσει. Με την Πολιτιστική Δημιουργία για τον Πολιτισμό, την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, την ερασιτεχνική δημιουργία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Πολιτιστικού μας Κέντρου πραγματοποιούνται την εβδομάδα 16 με 20 Απριλίου 2018.
Ως Πολιτιστική Δημιουργία παρεμβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, με στόχο να συμβάλουμε ώστε να βγει το Πολιτιστικό μας Κέντρο από την βαθιά και πολυετή κρίση που το μαστίζει. Πέρα από τη γνωστή και παρατεταμένη κρίση της Ελληνικής κοινωνίας (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής), το Πολιτιστικό Κέντρο έχει επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τα πάμπολλα προβλήματα που του κληροδότησαν, οι απερχόμενες διοικήσεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (με όποιο όνομα κατά καιρούς εμφανίζονται υποκρινόμενοι τους «ανεξάρτητους» ή τους «ενωτικούς»).
Για τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης «διοίκησης του Πολιτιστικού» έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι – καλοπροαίρετα – διατείνονται, ότι στον πολιτισμό, θα έπρεπε να αναζητούνται οι μεγαλύτερες συναινέσεις και η άμβλυνση των παραταξιακών ανταγωνισμών. Εμείς θα προσθέταμε ότι θα βλέπαμε θετικά ακόμα και εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια. Δυστυχώς όμως οι κυρίαρχες δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού,  επέλεξαν το Πολιτιστικό για να αναπτύξουν «επιχειρηματική δραστηριότητα» του χειρίστου είδους (που επέφερε και τις πρόσφατες απολύσεις των εργαζομένων του Πολιτιστικού) και άλλες τουλάχιστον «άστοχες» επιλογές, οι οποίες έχουν μεταβάλει το Πολιτιστικό σε Κέντρο παραγοντισμού και ιδιοτέλειας και το έχουν μετατρέψει σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του πολιτικού και συνδικαλιστικού τους φορέα. Επιπρόσθετα λεηλατούν τους πόρους του και το οδήγησαν σε οικονομικό μαρασμό και χρεοκοπία. Για όσους καλοπροαίρετους συναδέλφους  αδυνατούν να κατανοήσουν και εντέλει να αποδεχτούν, ότι πίσω από τα χαμόγελα, τις μικροεξυπηρετήσεις και τις δημόσιες σχέσεις, κρύβονται ιδιοτελείς και αδίστακτοι κομματικοί (και όχι μόνο) μηχανισμοί, θα σημειώσουμε μόνο ότι η απερχόμενη διοίκηση   ως ο πιο αδίστακτος εργοδότης -  δεν είχε κανένα ηθικό φραγμό να απολύσει οκτώ (8) εργαζόμενους στα κυλικεία. Την ίδια στιγμή που το έλλειμα των κυλικείων έφτανε τις 237.000 € σε πέντε χρόνια ! Τόσο ζημίωσε το Πολιτιστικό Κέντρο η εμμονή τους να παριστάνουν τον επιχειρηματία (φυσικά αποτυχημένο) και όταν βρέθηκαν μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, φόρτωσαν το φταίξιμο στους εργαζόμενους και ανακουφισμένοι τους απέλυσαν και μάλιστα με τη συνδρομή της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ/DT.
Σήμερα η εικόνα του Πολιτιστικού μοιάζει πιο χλωμή και μίζερη από ποτέ. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στα τμήματα και τις εκδηλώσεις του ΠΚ αποτελείται από συνταξιούχους, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου! Αντίθετα οι εργαζόμενοι ψηφίζουν, χωρίς στην πλειοψηφία τους να συμμετέχουν στη  ζωή και την δράση του Πολιτιστικού. Ούτε αυτό το καταστατικό πρόβλημα δεν κατάφεραν να λύσουν! Οι νέοι συνάδελφοι απέχουν από την ζωή και την δράση του ΠΚ και κανείς δεν φαίνεται να αγχώνεται με αυτό.
Δεν επιθυμούμε να μηδενίσουμε με κανένα τρόπο τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε κάποια τμήματα, και η οποία οφείλεται κυρίως στον κόπο και στο μεράκι των συμμετεχόντων και των δασκάλων τους, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανωμένη υποστήριξη. Όμως, όλο και λιγότερη είναι η ερασιτεχνική δημιουργία, όλο και περισσότερες οι επιδοτούμενες εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς στίγμα, όραμα και ποιοτικά στάνταρ: Αμφισβητούμενης αισθητικής παραστάσεις, αγοραίες εμπορικές σκηνές, εκδρομικά προγράμματα συνοικιακού ταξιδιωτικού πρακτορείου, που ανακατεύονται με σοβαρές ποιοτικές προτάσεις και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ζημιώνοντας και υπονομεύοντας το τελικό αποτέλεσμα. Ρούχα μαζί που πλύθηκαν….
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την παρακμή που έχει οδηγηθεί το ΠΚΕ-ΟΤΕ με απόλυτη ευθύνη των πλειοψηφιών (Πολιτιστικής Αλλαγής - ΔΑΠΚΕ), η Πολιτιστική Δημιουργία, προτείνει και αγωνίζεται επί χρόνια για:
  • Ερασιτεχνική δημιουργία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
  • Μαζικό λαϊκό αθλητισμό μακριά από την εμπορευματοποίησή του.
  • Προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας που παράγουν τα τμήματα του Π.Κ.Ε στους χώρους δουλειάς και όπου αλλού η μαστιζόμενη κοινωνία μας χρειάζεται: Φυλακές, ιδρύματα, νοσοκομεία,  γειτονιές κλπ.
  • Μαζική ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πολιτιστικό.
  • Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κατάργηση της ΓΑΣ και επαναφορά των γενικών συνελεύσεων των μελών – δημοκρατική λειτουργία ΔΣ - Οικονομική Διαφάνεια.
  • Δημιουργική επαφή με την φύση.
  • Αλληλεγγύη στους «κολασμένους» της γης, με ανοχή στην διαφορετικότητα και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του καθενός.
  • Δημιουργική σύμπραξη με άλλα κοινωνικά, φεμινιστικά, περιβαλλοντικά, αντιφασιστικά, αλληλέγγυα κινήματα.
  • Εστίαση στην παγκόσμια ειρήνη, το περιβάλλον, την προστασία των ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση, την ποιότητα της ζωής μας.
Η αποτυχία των καθεστωτικών παρατάξεων να ανατάξουν το Πολιτιστικό, μας πεισμώνει και μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα.
Οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα.
Χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, τη δική σας συμμετοχή, τη δική σας ψήφο
Ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που πλαισιώνεται από συναδέλφισσες/ους που έχουν  πολύχρονη συμμετοχή στα Τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου και το έχουν υπηρετήσει και από θέσεις ευθύνης, με άποψη για τον Πολιτισμό, με ήθος, αγωνιστικότητα και ανιδιοτέλεια.

        

Διαβάστε περισσότερα...

Το Ψηφοδέλτιο της Πολιτιστικής Δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα...

Στις εκλογές του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ με την Πολιτιστική Δημιουργία


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Κάλπης για τις εκλογές του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής

Διαβάστε περισσότερα...

Τοποθέτηση της Βίκυ Μπούτση στην 36η ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Αθήνας


Τοποθέτηση της Βίκυ Μπούτση στην 36η ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Αθήνας


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ως μέλος του Δ.Σ του πολιτιστικού κέντρου, σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που ήρθατε σήμερα στη συνέλευσή μας.


Αυτή τη φορά, και εν όψει των εκλογών, θεωρώ ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, οπότε δεν θέλω να μιλήσω για τα προβλήματα που έχουμε πει και έχουμε ξαναπεί γιατί νομίζω ότι απλά θα επαναλαμβάνομαι. Θα εστιάσω στο να επαναπροσδιορίσω τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει το πολιτιστικό μας κέντρο!


Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ενός τόπου, αποτελεί σημείο αναφοράς του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος γιατί αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συνδράμει στην εξέλιξη των ανθρώπων. Στη λέξη πολιτισμός δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο μία σημασία γιατί αφενός η έννοια μέσα στο χρόνο έχει διαφοροποιηθεί και μεταλλαχθεί αρκετές φορές και αφετέρου η σημασία εξαρτάται κάθε φορά από τη χρήση που γίνεται και ανάλογα σε ποιον τομέα χρησιμοποιείται.


Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός ενδιαφέρει όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους. Το δικό μας πολιτιστικό κέντρο έχει τους φίλους του που το απαρτίζουν και το συντηρούν, αλλά δυστυχώς πρέπει να εστιάσουμε στην προσέλκυση περισσότερων συναδέλφων, πέρα από το στενό πυρήνα των φίλων.


Βαρύνοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση των συναδέλφων καταλαμβάνει η διαπροσωπική επικοινωνία, ξεναγήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και στοιχεία που αφορούν το κτίριο με τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά του, τη γενική ατμόσφαιρα του χώρου, την προσοχή που δίνεται στη διευκόλυνση του κοινού όσον αφορά την άνεση, τον προσανατολισμό και την καθοδήγησή του εντός του χώρου και γύρω από το πολιτιστικό κέντρο. Το ζητούμενο είναι ο συνάδελφος να νιώθει οικεία στον χώρο αυτό!


Η επιλογή των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο πολιτιστικό, τα μουσεία, οι παραστάσεις στα θέατρα, οι κινηματογραφικές προβολές που προτείνουμε, τα τμήματα, οι άνθρωποι που οργανώνουν τη λειτουργία του χώρου και εκπροσωπούν το πολιτιστικό κέντρο καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο, όλα αυτά μαζί, έμμεσα ασκούν δημόσιες σχέσεις και επηρεάζουν τους επισκέπτες και το ευρύ κοινό που αργότερα ευελπιστούμε να γίνουν μέλη μας.


Κάθε πολιτιστικός οργανισμός διαθέτει εργατικό δυναμικό, βασίζεται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και αποσκοπεί στην παραγωγή «κοινωνικού έργου» , στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας.


Για να μπορέσει, ωστόσο, το πολιτιστικό κέντρο, στο τέλος κάθε χρονιάς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και οι κατάλληλοι άνθρωποι να είναι τοποθετημένοι στις κατάλληλες θέσεις! Υπεύθυνος του εκάστοτε τμήματος θα πρέπει να είναι ο συνάδελφος από το διοικητικό συμβούλιο που είτε έχει κάποιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, είτε έχει πάθος με αυτό που αναλαμβάνει, πρέπει να έχει χρόνο τον οποίο θα μπορεί να διαθέσει! Ο καθένας από εμάς κάτι έχει να προσφέρει αρκεί να τοποθετηθεί στο σωστό πόστο ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκει! Ο αριθμός των μελών που απαρτίζει ένα τμήμα δεν είναι κριτήριο για το ποιος θα το αναλάβει. Αυτό είναι ο εύκολος δρόμος! Εκεί δεν έχεις να κάνεις κάτι, το τμήμα είναι έτοιμο. Ας δώσουμε βάση στα πιο μικρά τμήματα, αυτά που με τον σωστό άνθρωπο σιγά σιγά θα προσελκύσουν πιο πολύ κόσμο, πιο πολλούς συναδέλφους!


Θα πρέπει κάθε χρόνο να καθορίζονται οι στόχοι, να καταθέτονται προτάσεις, να λαμβάνονται αποφάσεις, να εφαρμόζεται το πρόγραμμα και στο τέλος να αξιολογείται, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να διατηρούνται οι σωστές ενέργειες και να διορθώνονται οι λάθος!


Το πολιτιστικό μας κέντρο έχει πίσω του ιστορία χρόνων, δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Απαρτίζεται από τμήματα που δίνουν την ευκαιρία σε όλους εμάς και στα παιδιά μας να αναδείξουμε τα ταλέντα και τις κλίσεις μας ανοίγοντας δίαυλους επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης, ατομικής και ομαδικής έκφρασης.


Ακόμη και μισό βήμα μπροστά είναι καλύτερο από 10 βήματα πίσω!

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Στις εκλογές του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ με την Πολιτιστική Δημιουργία


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Ποιος διασύρει πραγματικά την έννοια της αξιολόγησης;


Αθήνα 3-4-2018
Ποιος διασύρει πραγματικά την έννοια της αξιολόγησης;

Στο ίδιο έργο θεατές: Remake με ντεκόρ ανακαινισμένο εξατάξιο γυμνάσιο της δεκαετίας του ‘60. Επειδή, όμως, το έργο είναι απίστευτα κακοσκηνοθετημένο και κακοπαιγμένο, η απογοήτευση έχει μετατραπεί σε θυμό στο σύνολο των εργαζομένων. Ακόμα και αυτών που λαμβάνουν σχετικά "υψηλή" βαθμολογία, γιατί κι εκείνοι αντιλαμβάνονται ότι στη πρώτη τους διαφωνία με τον προϊστάμενο ή μόλις αρχίσουν να "παλιώνουν" και να γίνονται "υψηλόμισθοι", η πτώση της βαθμολογίας, θα είναι το πρώτο καμπανάκι για την έξοδό τους από την εταιρεία. Κι ας είναι αυτοί ή αυτές, που έχουν θυσιάσει κάθε έννοια προσωπικής ζωής προκειμένου να επιτευχθεί υπερ-κερδοφορία και να δίνονται πλουσιοπάροχα μερίσματα στους "επενδυτές".

Και στο παρελθόν υπήρχε αξιολόγιο στον ΟΤΕ, η εφαρμογή του όμως δεν στόχευε στην ηθική εξόντωση των εργαζομένων! Οι οδηγίες που δίνονται πλέον στους αξιολογητές είναι να κατεβάζουν κάθε χρόνο τον μέσο όρο της αξιολόγησης της μονάδας τους, έτσι χωρίς λόγο!  Η εταιρία, δίνει τεράστια κέρδη (καθόλη τη διάρκεια των Μνημονιακών χρόνων) στους Γερμανούς αποεπενδυτές, αλλά και την αντίστοιχη αμοιβή στους managers που καταφέρνουν έτσι να φιμώσουν με το φόβο τους εργαζόμενους και να πνίξουν στην αγκαλιά τους τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, προσχηματικά απ’ ότι αποδείχθηκε, συνέστησε  προσχηματικές επιτροπές για το Αξιολόγιο, το 2012 και το 2015. Η Αγωνιστική Συνεργασία ζήτησε εξαρχής την παροχή στατιστικών στοιχείων για την πορεία  (μεσοσταθμικά και χωρίς ονόματα) των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ  ουδέποτε τα ζήτησε! Και πως να τα ζητήσει, άλλωστε, αφού τη συγκεκριμένη Επιτροπή την έκαναν προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μέχρι η DT να παρουσιάσει το νέο της Αξιολόγιο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε βαθύ μνημονιακό λήθαργο, η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων: είτε είμαστε "υψηλόβαθμοι" είτε "χαμηλόβαθμοι"  είτε "παλιοί" είτε "νέοι". Ταυτόχρονα,  απαιτείται να απομονώνονται πλήρως και να στιγματίζονται καθημερινά οι προϊστάμενοι, που για λίγα παραπάνω χρήματα και προκειμένου να υπηρετήσουν τα δικά τους (απατηλά συνήθως) όνειρα καριέρας, γίνονται ανθρωποφάγοι και καταστρέφουν τις ζωές και τις καριέρες των συναδέλφων τους.

Δεν είναι ανεκτή και θα καταγγέλλεται, κάθε πίεση στους εργαζόμενους προκειμένου να ολοκληρώσουν «συστημικά» την διαδικασία.  Η επικύρωση ή όχι των βαθμολογιών εναπόκειται στην κρίση του κάθε συναδέλφου ή συναδέλφισσας. Η απαξίωση, όμως, του συστήματος αξιολόγησης έχει ήδη συντελεστεί στις συνειδήσεις όλων μας.  

Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από την Αγωνιστική Συνεργασία


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind - ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕWIND χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Καταρχήν όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες.

Κόντρα στην μοιρολατρία και τον συμβιβασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδότες. Κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της διοίκησης. Κόντρα ακόμα και σ’ όλους αυτούς που συνεχίζουν να επιτίθενται σε κάθε προσπάθεια δράσης για την συσπείρωση περισσότερων εργαζόμενων μέσα στο σωματείο.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους, παλιούς και νέους, που αυτές τις μέρες έδωσαν την αίτηση εγγραφής τους. Τους συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν. Αλλά κι όλους όσους είναι κοντά στο σωματείο, πιστεύουν την ανάγκη να υπάρχει σωματείο – αντίπαλο δέος στην διοίκηση, αλλά δεν έκαναν αυτή τη φορά το βήμα να συμμετέχουν, ταλαντευτήκαν και δεν το τόλμησαν.

Συναδέλφισες – συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις στον κλάδο, είτε αποφασισμένες όπως η εξαγορά της Cyta από τη Vodafone, είτε ανοικτές όπως η πώληση της Forthnet. Ένα είναι σίγουρο, πώς ανεξάρτητα απ το αν μια εταιρεία είναι κερδισμένη ή χαμένη στην κάθε φάση, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, τα ίδια μέτρα παίρνει απέναντι στους εργαζόμενους. Και είναι μέτρα που εδώ στη Wind γνωρίζουμε καλά: εντατικοποίηση, απολύσεις, τρομοκρατία.

Συνάδελφοι - Συναδέλφισες,

Απευθυνόμαστε σε όλους: τα μέλη του σωματείου, στους συναδέλφους που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα να γραφτούν, αυτούς που παρακολουθούν την δράση μας χωρίς να συμμετέχουν.

Δεν είστε μόνοι σας. Γυρίζουμε σελίδα στο σωματείο μας, το παλαιότερο σε ιδιωτικό πάροχο.

Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμπληρωματικές εκλογές για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Θα αγωνιστούμε για ένα σωματείο δυνατό, που θα έχει λόγο για κάθε μικρό και μεγαλύτερο πρόβλημα μέσα στην εταιρεία. Κομμάτι ενός κινήματος στον κλάδο και πανελλαδικά καρφί στο μάτι της διοίκησης. Ένα σωματείο που θα παλέψει για επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση στην βάση της παλιάς ΕΣΣΕ, που θα καλύπτει όσα χάσαμε αυτά τα χρόνια, που θα παλέψει και για κλαδική σύμβαση ως ελάχιστο όριο για όλο τον κλάδο.

Σας καλούμε να δώσουμε μαζί, οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας και αυτή την μάχη.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Για μια θέση εργασίας… Το ορατό πρόσωπο των μεθόδων που χρησιμοποιούν εταιρείες για να προσλάβουν ανέργους

Η Κλέο Αλμάνσα κηρύχθηκε το πρόσωπο του ισπανικού facebook της περασμένης εβδομάδας, όταν τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με μηνύματα συμπαράστασης, έπειτα από συνέντευξή της στην «El Mundo», όπου αποκάλυψε πως η αγωνία της να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας τής στοίχισε την υγεία και την αξιοπρέπειά της.

Ανεργη, πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη πωλητών σε επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών ειδών. Μαζί με άλλους 40 νέους ανέργους, υποβλήθηκε σε δοκιμασίες υπό τον ήχο δυνατής μουσικής και ταχύτατα εναλλασσόμενου φωτισμού «ώστε να ανέβει η αδρεναλίνη για να πουλήσουν καλύτερα», όπως τους εξήγησαν. Στην πραγματικότητα υποδαύλιζαν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους με στόχο ο ισχυρότερος να εξουδετερώσει τον πιο αδύναμο. Ανάμεσα στα άλλα, τους έβαλαν να παίξουν τις μουσικές καρέκλες διαγκωνιζόμενοι μέχρι αίματος για μια θέση, αφού όποιος έμενε όρθιος αποχωρούσε, ή να ανεβαίνουν ανά ομάδες σε μια καρέκλα και να ρίχνουν όσους μπορούσαν αποκλείοντάς τους.

Στο τέλος τούς πέταξαν ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ λέγοντας πως «θα είναι προκαταβολή του μισθού του για όποιον καταφέρει να το πάρει πρώτος». Η Κλέο βρέθηκε να την πατούν -κυριολεκτικά- δεκάδες πόδια ανθρώπων τυφλωμένων να αρπάξουν το χαρτονόμισμα και την πολυπόθητη θέση εργασίας. Στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι, εκτός από μώλωπες που έφερε σε χέρια, πόδια, και πρόσωπο, είχε κι ένα σοβαρό τραύμα στη σπονδυλική στήλη, που την άφησε δύο μήνες στο κρεβάτι κι ένα χρόνο χωρίς να μπορεί να δουλέψει. Τώρα, περιμένει να εκδικαστεί η μήνυσή της κατά της εταιρείας νιώθοντας «ταπεινωμένη, κακοποιημένη και αποκαρδιωμένη». Οχι μόνο για τον τραυματισμό της, αλλά κυρίως «γιατί με ώθησαν να κάνω απαράδεκτα πράγματα που ποτέ δεν θα είχα κάνει αν δεν είχα τόση ανάγκη για δουλειά». Στα 25 της χρόνια, η Κλέο έγινε το πιο ορατό πρόσωπο των απάνθρωπων και βίαιων μεθόδων που χρησιμοποιούν εταιρείες για να προσλάβουν ανέργους, ωθώντας τους στην επιθετικότητα ώστε να επιλέξουν όσους μπορούν να πατήσουν επί πτωμάτων.
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas: Όλοι στην 24ωρη απεργία που έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου για την Παρασκευή 30/3


Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas
cytahellasse@gmail.com – http://cytahellasse.blogspot.gr

Δελτίο Τύπου
Από τις 18 Ιανουαρίου η εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των 720 εργαζομένων μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση ή διασφάλιση για το μέλλον τους.
Είναι προφανές πως η εξαγορά αυτή  αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία από την διοίκηση της Vodafone, όπως και από κάθε διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων, για μείωση του εργατικού κόστους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έκδηλο μετά τον νέο εκβιασμό υπαλλήλων του τμήματος Credit Vetting και Collection με σύμβαση Vodafone να παραιτηθούν και να επαναπροσληφθούν ως επινοικιαζόμενοι με μειώσεις στις αποδοχές τους και απώλεια των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Στην παρούσα χρονική φάση, με τις  τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται σε διαρκή αναβρασμό, δίνεται στις εργοδοσίες του κλάδου ακόμα μια ευκαιρία, πέρα από τις «διευκολύνσεις» που τους προσφέρουν απλόχερα οι κρατικοί αξιωματούχοι φορολογικά και νομικά, να προσθέσουν στα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν από την εργασία όλων μας ακόμη περισσότερα.   Για να το κατορθώσουν καλλιεργούν την ανασφάλεια για το αν θα έχουμε την επόμενη ημέρα δουλειά, διαδίδουν αβάσιμες φήμες δήθεν για να μας καθησυχάσουν, μας παροτρύνουν να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά γιατί αλλιώς θα χρειαστεί να μας αποδεσμεύσουν και προβαίνουν σε απομακρύνσεις-απολύσεις όταν «τυχαίνει» να αποκτήσουμε μη αναστρέψιμη βλάβη στην υγείας μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.
Κάτω από αυτές τις κοινωνικές συνθήκες υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος του συμβιβασμού με την πραγματικότητα που ορίζουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η αναζήτηση ατομικών λύσεων και η επιδίωξη μιας νέας δουλειάς κάτω από οποιουσδήποτε όρους. Ο άλλος είναι αυτός της συλλογικής οργάνωσης, της μαζικής διεκδίκησης των ατομικών μας δικαιωμάτων, του οργανωμένου αγώνα που ισχυροποιεί τη θέση μας και αυξάνει τις πιθανότητες να καλυτερεύσουμε τις ζωές μας. Εξάλλου κάθε δικαίωμα, εργασιακό και κοινωνικό, που απολαμβάνουμε σήμερα δεν αποτελεί παραχώρηση αλλά κατάκτηση του εργατικού κινήματος των προηγούμενων δεκαετιών.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν καθώς σε κάθε φιλονικία τους βγαίνουν κερδισμένοι οι υπερπλούσιοι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι . Αντιθέτως εάν συνεργαστούν, σχεδιάσουν και οργανώσουν μεθοδικά τις διεκδικήσεις τους, με συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας έχουν πολλά να κερδίσουν με πρώτο από όλα το δικαίωμα στην ελπίδα και την δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής. Μιας ζωής χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους και ρατσισμό. Αλλά μια ζωή που θα χαιρόμαστε για κάθε μέρα που έρχεται καθώς θα έχουμε τη ευκαιρία να την ζήσουμε και να την απολαύσουμε πραγματικά. Όλοι εμείς που μοχθούμε καθημερινά και όχι απλώς μια μικρή μειοψηφία μέσα σε κάθε κοινωνία.
Πάνω σε αυτή τη λογική το Σωματείο Εργαζομένων στην Cyta Hellas μαζί με την στήριξη του Συντονισμού Σωματείων και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, που αποτελείται από τους εργαζόμενους και τα σωματεία Vodafone, Wind, Nokia, Πλαίσιο, Σ.Μ.Τ. και Cyta Hellas, καλεί κάθε άνεργο και εργαζόμενο, κάθε εργατική, κοινωνική, πολιτική συλλογικότητα που αντιλαμβάνεται την ανάγκη της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα να παραβρεθεί στην επιτροπή αλληλεγγύης την Τετάρτη 28/03 στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών στις 18:30 στον 3ος όροφο ώστε να στηρίξουμε όλοι μαζί την 24ωρη απεργία που έχει αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της Cyta Hellas για την Παρασκευή 30/03.
Απαιτούμε
Ø  Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας , των δικαιωμάτων και των όρων εργασίας μας τώρα καθώς και στον επόμενο εργοδότη

Ø  Την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και στη συνέχεια διεκδίκηση Κλαδικής και Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μαζί με τα υπόλοιπα σωματείου του κλάδου

Ø  Αναπλήρωση όλων των θέσεων εργασίας και επαρκή στελέχωση των βαρδιών στα τμήματα που υπολειτουργούν με νέες συμβάσεις Cyta αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης

Ø  Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Φ.Σ. που απολύθηκε λόγω προβλήματος υγείας σε θέση που δεν επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του με σύμβαση Cyta αορίστου χρόνου.Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online