Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Η επίδειξη αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΟΤΕ να μην μείνει αναπάντητη

Αθήνα 15-11-2017
Η επίδειξη αδιαλλαξίας της διοίκησης του  ΟΤΕ να μην μείνει αναπάντητη
Πέρα από κάθε (αρνητική) προσδοκία τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ. Η διοίκηση αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο μέτρου και κοινής λογικής. Προσήλθε στην διαπραγμάτευση σαν να μην προηγήθηκε η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη απεργία της 30 και 31 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι συνεχίζεται η μεγάλη κερδοφορία του ομίλου και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένης κρίσης. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος ανανέωσε το πανάκριβο συμβόλαιό του έως τον Ιούνιο του 2021 και φρόντισε να δώσει «δωράκι» σε απερχόμενα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ που αν αληθεύουν οι φήμες για το ύψος των αποζημιώσεων αυτών, μάλλον πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Η διοίκηση λοιπόν – ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι – εξάντλησε την γενναιοδωρία της στα δικά της παιδιά ! Γιατί για τους εργαζόμενους δίνει μόνο ψίχουλα και ανασφάλεια. Εκτός και αν μπορούν να διαβαστούν διαφορετικά οι «προτάσεις» της:
Για τους παλιούς εργαζόμενους  «αύξηση» 1% το 2018 και το 2019 με 7ωρο (δηλαδή πραγματική μείωση μισθού -10%), χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τους νέους συναδέλφους (προσλήψεις μετά το 2015), δίνει τα κουπόνια των 20€ τον μήνα και «αύξηση» 1,5% το 2018 και 1,5% το 2019 με 8ωρο, επίσης χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επιμένει να απαιτεί μειώσεις τόσο στις σωρευμένες άδειες ασθενείας, όσο και στην αποζημίωση απόλυσης κάνοντας μικρό σκόντο από τις προηγούμενες απαιτήσεις της.  
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η αδιαλλαξία της διοίκησης τροφοδοτείται από τις πολιτικές λιτότητας που διαιωνίζονται και από την πίεση που ασκούν οι  δανειστές προκειμένου να επιβάλουν μεγαλύτερη ευελιξία στην απασχόληση, μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους και  να βάλουν  στον γύψο συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως η απεργία. Ακόμα η αδιαλλαξία της διοίκησης οφείλεται στο γεγονός  ότι η δική μας υποχωρητικότητα, της έδωσε στο παρελθόν μεγάλα κέρδη τα οποία θεωρεί, ότι έχει ήδη κατοχυρώσει και επιχειρεί πλέον να τα διευρύνει.
Η «πρόταση» της διοίκησης δεν είναι βάση για συζήτηση. Δεν σηματοδοτεί καλή θέληση από μέρους της και δεν την θεωρούμε «έστω ένα μικρό βήμα προσέγγισης». Οι συνάδελφοι που περιμένουν αγωνιωδώς την έκβαση της διαπραγμάτευσης, δικαίως εξαγριώνονται θεωρώντας τις «αυξήσεις» εμπαιγμό. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η εμμονή στην μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, υποκρύπτει την πρόθεσή τους για ομαδικές απολύσεις.    
Στον αντίποδα η δική μας πλευρά, οφείλει να εκτιμήσει την μαζική και αγωνιστική διαθεσιμότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι στην πανθομολογούμενη επιτυχία της απεργίας και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δυνάμωμα του αγωνιστικού και ενωτικού κλίματος, κάνοντας παράλληλα κάποιες παρατηρήσεις.
Οφείλουμε να συνδέσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας, με την κοινωνία. Να αξιοποιήσουμε το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε ο δίκαιος αγώνας μας, με όσους αυτήν την εποχή βρίσκονται στους δρόμους για τους ίδιους ή για παρόμοιους λόγους. Και πρώτα από όλους με τους συναδέλφους μας στις τηλεπικοινωνίες που αυτόν τον καιρό απεργούν διεκδικώντας όπως  και εμείς, συλλογική σύμβαση, όχι απολύσεις, όχι διαχωρισμό εργαζομένων και συνδικαλιστικές ελευθερίες  (WIND απεργία 16 Νοεμβρίου).
Καλούμε κάθε εργαζόμενο που έδωσε την μάχη της αξιοπρέπειας στην 48ωρη απεργία, να σταθεί όρθιος κοντά στο συνδικάτο και να μην αρκεστεί στα προσβλητικά ψίχουλα ελεημοσύνης.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πλαίσιο διεκδίκησης. Διεκδικούμε τα αυτονόητα:
·           Αυξήσεις για όλους. Επιστροφή στα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ του 2011, συν μια εύλογη αύξηση έναντι της φορολεηλασίας που έχει υποστεί το εισόδημά μας. Ανεμπόδιστη μισθολογική εξέλιξη για όλους (κλιμάκια)
·           Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας έναντι απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
·           Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, επιδόματα, ωράριο, άδειες
·           Κατάργηση της δανεικής και της ελαστικής απασχόλησης. Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους στον όμιλο ΟΤΕ. Άμεση κάλυψη όλων των κενών με αξιοκρατικές προσλήψεις.   
·           Αναγνώριση πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων.
Γιατί εμείς δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό..

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση ΟΜΕ-ΟΤΕ για την συνάντηση με την διοίκηση ΟΤΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Κάλεσμα Αγωνιστικής Συνεργασίας για Ελπίδα και Ανατροπή

14 Νοεμβρίου 2017
Κάλεσμα Αγωνιστικής Συνεργασίας για Ελπίδα και Ανατροπή

Το διήμερο 30 και 31 Οκτώβρη 2017 οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, έδειξαν με την μαζική και αγωνιστική τους συμμετοχή στην απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι δεν ξόφλησαν. Όσοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι η καταφυγή στον ατομισμό, τον καριερισμό και την δουλοπρέπεια είναι το μέλλον των εργαζομένων στον ΟΤΕ, διαψεύστηκαν. Όσοι συνειδητά επέλεξαν τελικά την πλευρά της εργοδοσίας για αποκούμπι, καταφεύγοντας σε πρακτικές όπως η απεργοσπασία, απομονώθηκαν. Ακόμα και  ο μακροχρόνιος εναγκαλισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση και τα μνημόνια, δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να βροντοφωνάξουν «παρών» στο κάλεσμα για ενότητα και αγώνα. Η απάντηση των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, ακούστηκε σε όλη την κοινωνία και αφορούσε στην αξιοπρέπεια & στο μέλλον των ιδίων αλλά και όλου του κόσμου της εργασίας. Σε όσους εξακολουθούν να αγωνίζονται για να υπερασπίσουν κατακτήσεις ενός αιώνα, που τα οκτώ τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο στόχαστρο των δανειστών και των κυβερνήσεων. Η διαιώνιση των πολιτικών λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής του εργατικού δικαίου και της κατάρρευσης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχουν συμβάλει στο σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την νέα ΣΣΕ. Επιπρόσθετα έχουν ανοίξει την όρεξη της εργοδοσίας για περισσότερη αφαίμαξη του εισοδήματός μας, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και στα ωράρια. Η εργοδοσία δεν έχει ηθικό φραγμό ακόμα και να αμφισβητήσει θεσμικές κατακτήσεις με κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως η αμοιβή της άδειας ασθενείας και η άδεια ανατροφής τέκνων.
Σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που ξεκινήσαμε, υπάρχουν «βαρίδια». Είναι ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων να απομονώσουν εκείνες τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κομματικού και αναθετικού συνδικαλισμού, που παρεμβαίνοντας στην διαπραγμάτευση, κατεβάζουν το πήχη των διεκδικήσεων, νοθεύουν το διεκδικητικό πλαίσιο και προσγειώνουν τις ελπίδες και τις ανάγκες των εργαζομένων στα ασφυκτικά πλαίσια ενός επικίνδυνου «ρεαλισμού». Ενός «ρεαλισμού» που δεν είναι άλλος από τις επιθετικές βλέψεις της διοίκησης του ΟΤΕ, για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος του μόχθου μας. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ονοματεπώνυμο και δεν θα αποφύγουμε να τις ονοματίσουμε στο όνομα της ενότητας. Είναι λοιπόν το λεγόμενο Ενωτικό (ΠΑΣΚΕ) και η (Δ)ΑΚΕ, εκπρόσωποι ενός ηττοπαθούς, ενδοτικού, εργοδοτικού, κομματικού και αναθετικού συνδικαλισμού, που μας έχει φέρει μέχρι εδώ! Είναι οι βασικοί πυλώνες μιας νοσηρής κατάστασης που απαξιώνει συνολικά τα συνδικάτα στα μάτια των εργαζομένων και που βασικό της μέλημα είναι η διαρκής αναπαραγωγή τους σε καρέκλες και οφίτσια, η ενθυλάκωση προνομίων και η ρουσφετολογική τους διαπλοκή με την εργοδοσία και τα κόμματα. Η διαπραγμάτευση για την συλλογική σύμβαση, αλλά και ο ίδιος ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, είναι πολλή σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια τους!
Η Αγωνιστική Συνεργασία θεωρεί ότι για όλα τα θέματα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, απαιτείται μια διαφορετική πορεία απ’ αυτήν που έχουν τραβήξει ως τώρα, οι δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού. Απαιτείται μιας συνεχής προσπάθεια ώστε να επηρεάσουμε και να ωθήσουμε τα σωματεία και την ομοσπονδία προς μια αγωνιστική πορεία, προς μια διεκδικητική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θα αμφισβητήσει τον πυρήνα των απαιτήσεων της διοίκησης, θα έχει τους συναδέλφους αγωνιστικά ενημερωμένους και ετοιμοπόλεμους, θα προτείνει και θα διεκδικεί λύσεις και δεν θα δέχεται μοιρολατρικά το λεγόμενο μικρότερο κακό. Εμείς θέλουμε η ομοσπονδία και ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ να είναι δίπλα στον κάθε συνάδελφο, δίπλα στα εργασιακά του προβλήματά  και να μη λειτουργούν σαν ρουσφετομάγαζα ή σαν το μακρύ χέρι της διοίκησης.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Μπροστά στις εκλογές για τα νέα όργανα διοίκησης του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, καλούμε κάθε συνάδελφο στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του που συμφωνεί ή προσεγγίζει τις παραπάνω θέσεις, κάθε συνάδελφο που έχει κουραστεί από τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού να συμμετάσχει ενεργά και να στηρίξει το  ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Γιατί εμείς δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό..

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online