Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Η επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό .

Η επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό



________________________________________
Του Γιώργου ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗ*

Όταν μιλάμε για ΟΤΕ πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό "τηλέφωνο". Η σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών μέσων έχει δημιουργήσει μια σειρά νέων υπηρεσιών, π.χ. τηλεεργασία - internet - καλωδιακή TV- ψηφιακά σχολεία, τηλεδιασκέψεις, τηλεϊατρική κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Αυτός ο κατάλογος μεταφράζεται σ' ένα τεράστιο πλούτο που παράγει απίστευτα κέρδη, καθώς και κοινωνική προσφορά. Συνεπώς όταν μιλάμε για τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, αναφερόμαστε στη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Το τίμημα που εισπράττει η κυβέρνηση από το 3% που εκχωρεί στους Γερμανούς ισοδυναμεί με δύο κτίρια (το Μέγαρο και το ΝΥΜΑ), από τα 2.500 κτίρια που έχει ο ΟΤΕ στη θυγατρική που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο (ΟΤΕ estate) και θα πάνε προς εκποίηση. Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε επί χούντας (Νόμο 165/73) μοιράζοντας μετοχές και στους υπαλλήλους, ενώ ματαιώθηκε με την πτώση. Τα επόμενα χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα είχε σαν αίτημα την κατάργηση του χουντικού νόμου.
Το '93 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του υπουργού Μάνου, προσπάθησε να εκποιήσει ολοκληρωτικά τον ΟΤΕ.
Η εξέλιξη είναι γνωστή. Η κυβέρνηση έπεσε και εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου που δεσμεύτηκε για μία μετοχή που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο! Το ψέμα όμως είχε κοντά ποδάρια. Στα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έφτασε τον ΟΤΕ μετοχοποιημένο μέχρι το 66%, σπάζοντας ακόμα και το 51% που θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ "εθνικό όριο". Μάλιστα το 1999 ο κ. Βερελής συζητούσε με την Deutsche Telecom, την Telefonica και άλλους για να εκχωρήσει το μάνατζμεντ.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ

Έπειτα η Ν.Δ., αφού ανέτρεψε τις ήδη ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις από το ΠΑΣΟΚ, έσπρωξε σε εθελούσια έξοδο 7.000 εργαζόμενους, ενώ εκχώρησε άλλο ένα επιπλέον 10% στο χρηματιστήριο. Το 2007 έσπασε το όριο 33% που υπήρχε για το δημόσιο (ήταν τότε που συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΤΕ ύψωσαν το πανώ μέσα στη Βουλή) και εξαγόρασε με πανάκριβο τίμημα τα 400 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός (με δανεισμό).
Ενοποίησε την Cosmote και την Otenet στον κορμό του ΟΤΕ για να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία (προκειμένου να γίνει ελκυστικότερος στον στρατηγικό επενδυτή). Κατήργησε με νόμο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (με τρικ περί μη κερδοφορίας, όπως Ολυμπιακοί αγώνες - εθελούσια). Πούλησε την Infote και ο νέος εργοδότης απολύει συνεχώς συναδέλφους μας. Με την τροπολογία περί Ανωνύμων Εταιρειών, παραμονές των εκλογών, έδωσε στη MIG και τον Βγενόπουλο τη δυνατότητα για επιθετική εξαγορά, με αποτέλεσμα να δηλώνει σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος, ότι δεν πούλησε το δημόσιο αλλά η Marfin. Έτσι το ξεπούλημα ήταν επιτυχία! Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για ισορροπημένο μάνατζμεντ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα ορίζεται (και θα κάνει κουμάντο) από τη D.T. Οι δήθεν ρήτρες και οι ασφαλιστικές δικλίδες δείχνουν τι θα γίνεται τα επόμενα χρόνια. Το δήθεν βέτο δεν υπάρχει σε ουσιαστικά ζητήματα της συμφωνίας (εθελούσια, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.). Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός, ότι αγοράζοντας τον ΟΤΕ οι Γερμανοί, μπαίνουν στην αγορά των Βαλκανίων.
Τα δύο κόμματα συνεχίζουν να ασελγούν, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα το πληρώσουν, αλλά θα είναι πλέον αργά. Το θέατρο του παραλόγου πρέπει να σταματήσει στην τελευταία του πράξη, διότι εξελίσσεται σε δράμα που δεν θα βγουν ζωντανοί ούτε οι πρωταγωνιστές (κυβέρνηση - εργαζόμενοι), ούτε οι θεατές (ελληνικός λαός).
Δεν πρέπει ψηφιστεί στη Βουλή η συμφωνία. Μόνη λύση είναι η επανάκτηση σε πρώτη φάση του 51% από το δημόσιο, διότι το δικαίωμα στην επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό.

* Μέλος του προεδρείου ΟΜΕ-ΟΤΕ

 

blogger templates | Make Money Online