Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η Αυτόνομη Παρέμβαση για την ημέρα της γυναίκας




5/3/2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η Αυτόνομη Παρέμβαση απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες εργαζόμενες στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, στις άνεργες, στις απολυμένες, στις συνταξιούχους, στις γυναίκες όλης της χώρας όλου του κόσμου.
Φέτος η 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες με μεγαλύτερα προβλήματα από όσα αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται από την κυβέρνηση με βάση και τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν προσπαθούν να καταφέρουν και νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων, να αποδιαρθρώσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, να υποβαθμίσουν μισθούς και συντάξεις.
Οι κατευθύνσεις που δίνονται από την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για λήψη πιο σκληρών μέτρων δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο που θέλει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Τα μέτρα αυτά θίγουν όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τις γυναίκες.
Η γυναίκα υφίσταται σε μεγαλύτερο βαθμό την ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας. Το παράδειγμα Κούνεβα, γυναίκα, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια μετανάστρια η οποία δέχθηκε και δολοφονική επίθεση για τη συνδικαλιστική δράση της αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τα προβλήματα των γυναικών που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για όλες και όλους μας.
Στο στόχαστρο αυτών των πολιτικών επιλογών βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Η παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και η επικείμενη έκδοση μιας καταδικαστικής απόφασης θέτει υπό αίρεση τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης των όλων εργαζομένων στο Δημόσιο και οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη συνέβαλαν με τη στάση τους στην αρνητική αυτή εξέλιξη επιδιώκοντας προφανώς να παρουσιαστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως άλλοθι για νέες αντιασφαλιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θέλουν να προωθήσουν.

Συναδέλφισσες

Βιώνουμε μια συνολική επίθεση.
Αμφισβητούνται δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες μέσα από αγώνες.
Δεν θα υποκύψουμε.
Θα αντισταθούμε.
Θα κατοχυρώσουμε και θα αναβαθμίσουμε τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας

 

blogger templates | Make Money Online