Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Άρθρο του Γιάννη Δούκα μέλους της διοίκησης της ΟΜΕ – ΟΤΕ στην "Αυγή"


Συνέδριο ΟΜΕ – ΟΤΕ
Για τι έπρεπε να σηκωθούν οι τόνοι και για τι τελικά σηκώθηκαν

του Γιάννη Δούκα
μέλους της διοίκησης της ΟΜΕ – ΟΤΕ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ.
Αυτό που θα περίμενε κανείς απ’ αυτό το συνέδριο είναι ν’ ανέβουν οι τόνοι ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ με τις οποίες προωθείται νέα πώληση μετοχών, νέες απολύσεις, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νέα λιτότητα στους μισθούς και στις συντάξεις. Θα περίμενε κανείς να ανέβουν οι τόνοι στη συνέχιση των απολύσεων στην COSMOTE. Θα περίμενε κανείς να ανέβουν οι τόνοι για την αξίωση του συνδικάτου για επαναφορά του ΟΤΕ στο Δημόσιο. Θα περίμενε κανείς να ανέβουν οι τόνοι και να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο βιώνουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης και η μετατροπή των συμβάσεών τους από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία την οποία αν δεν δεχθούν απολύονται.. Θα περίμενε τέλος κανείς να ανέβουν οι τόνοι και να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη σε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους.
Οι τόνοι όμως ανέβηκαν για κάτι άλλο. Οι τόνοι ανέβηκαν γιατί κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι κινδυνεύουν από μια τρίλεπτη τοποθέτηση που ζήτησαν να κάνουν οι πλέον επισφαλώς εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μειωμένης απασχόλησης στα τηλεφωνικά κέντρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
• Στις 29 Απρίλη το νεοσύστατο σωματείο των εργαζόμενων στα τηλεφωνικά κέντρα έστειλε αίτημα προς την ΟΜΕ – ΟΤΕ και ζητούσε να έχει μια ολιγόλεπτη παρέμβαση στο συνέδριο.
• Η Αγωνιστική Συνεργασία - Πρωτοβουλία σε επαφή που είχε με τον πρόεδρο της ΟΜΕ – ΟΤΕ ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα αλλά πήρε αρνητική απάντηση.
• Στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στην Τέμενη του Αιγίου μία μέρα πριν ξεκινήσει το συνέδριο η Αγωνιστική Συνεργασία – Πρωτοβουλία έθεσε εκ νέου το ζήτημα, δεν βρήκε κανένα υποστηρικτή και εισέπραξε και δεύτερη άρνηση.
• Το θέμα θα είχε λυθεί αν έστω και την τελευταία στιγμή δινόταν ο λόγος για τρία λεπτά στην αντιπροσωπεία του σωματείου η οποία κατέβηκε απρόσκλητη (και καλά έκανε) στο Αίγιο.
• Αντί όμως να γίνει το παραπάνω ανέλαβε η ΔΑΚΕ ΠΕΤ – ΟΤΕ να παίξει το ρόλο της security του συνεδρίου (η έκφραση δεν ανήκει σε μένα αλλά αποτυπώνει εύστοχα τα γεγονότα) στον οποίο ανταποκρίθηκε άριστα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί απίστευτα πράγματα μερικά από τα οποία αναφέρουμε. Δεν έγινε ξυλοδαρμός έγινε απώθηση (όπως λέμε δεν ήταν πυροβολισμός αλλά εκπυρσοκρότηση ή ότι η δολοφονία δεν έγινε με ευθεία βολή αλλά με εξοστρακισμό). Δεν χτυπήθηκε κανείς αν και θα έπρεπε … απλά βγήκαν έξω σηκωτοί … Λίγο ξύλο έφαγαν τα αναρχάκια πληρωμένα από το Συνασπισμό που το έπαιζαν έκτακτοι του ΟΤΕ. Υπάρχει πρωτόκολο διαδικασίας που τηρείται και με βάση αυτό δεν μπορούσαν να πάρουν το λόγο.
Την πρώτη ευθύνη έχει σαφώς η security την οποία βέβαια τη μοιράζεται με την ΠΑΣΚΕ η οποία ανέχθηκε αυτές τις πραχτικές. Ευθύνη όμως υπάρχει και σε όλους αυτούς οι οποίοι όχι μόνο δεν τοποθετήθηκαν έγκαιρα, αλλά και όταν κατόπιν εορτής είπαν το ας μιλήσουν οι μεν τους είπαν διασπαστές αφού δεν πάνε στο «ταξικό» ΣΕΤΗΠ και οι άλλοι οι κατ’ επάγγελμα και επί χρόνια ψεύτες το διάνθισαν με τους απαράδεκτους υπαινιγμούς σε βάρος του σωματείου.
Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε και να διαβεβαιώσουμε τόσο τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα όσο και όλη την ελληνική κοινωνία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ΟΤΕ δεν εγκρίνει αυτές τις πρακτικές και ότι είναι καιρός να ασχοληθούμε με όλα αυτά για τα οποία εισαγωγικά αναφέραμε ότι θα έπρεπε να ανέβουν οι τόνοι.
.

 

blogger templates | Make Money Online