Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Συγκρότηση ΟΜΕ – ΟΤΕ - Συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι

του Γιάννη Δούκα μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Την Τρίτη 2/6/09 ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών θέλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

  1. Θεωρούμε ότι η σταθερή και ανυποχώρητη στάση που έδειξαν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, της Ακομμάτιστης Ενότητας και της Πρωτοβουλίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στη μέγιστη δυνατή συναίνεση που επιτεύχθηκε.
  2. Αυτή τη σταθερότητά φρόντισαν να «τιμωρήσουν» η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ οι οποίες αλληλοψηφίστηκαν σε όλες τις πρώτες θέσεις αρνούμενες τη συνδικαλιστική πρακτική και δεοντολογία που τηρείται σε όλα τα επίπεδα. Από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τα Εργατικά Κέντρα και μέχρι τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου μας η τρίτη δύναμη καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου ενώ στην ομοσπονδία του ΟΤΕ η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ θεωρούν ότι όλες οι πρώτες θέσεις είναι ιδιοκτησία τους. Μετά την εξέλιξη αυτή αρνούμενοι να μπούμε σε οποιοδήποτε παζάρι ή συναλλαγή δηλώσαμε ότι θα θέσουμε υποψηφιότητα σε όλες τις θέσεις αναπληρωτών χωρίς να μας ενδιαφέρει το τι θέση θα πάρουμε.
  3. Θεωρούμε τη στάση της ΔΑΚΕ έξω από κάθε συνδικαλιστική πρακτική και δεοντολογία και ταυτόχρονα αντικαταστατική. Η ΔΑΚΕ, η ΕΣΚ και η ΑΣΕ επέμειναν μέχρι τέλους στην αντιδημοκρατική αντίληψη ότι μπορούν να αφαιρέσουν από το συνδυασμό μας μία από τις δύο έδρες που δικαιούμαστε στην εκτελεστική επιτροπή με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και το καταστατικό. Κάτι τέτοιο το μόνο που θα κατάφερνε είναι να βάλει την ομοσπονδία σε περιπέτειες σε μια δύσκολη για τους εργαζόμενους περίοδο. Αν η ΔΑΚΕ κόπτονταν τόσο πολύ στο να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις στην εκτελεστική θα μπορούσε να παραχωρήσει μία έδρα από τις δικές της.
  4. Η ΠΑΣΚΕ, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή ακροβατούσε, μόλις στο παρά ένα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αντικαταστατική εκτροπή που επιδίωκαν η ΔΑΚΕ η ΕΣΚ και η ΑΣΕ.

Αυτά σε ότι αφορά τη συγκρότηση και είναι καιρός να ασχοληθούμε με όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν. Και δεν είναι λίγα. Τις μέρες αυτές η DEUTCHE TELECOM ξεκινά μαζικές απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ δίνοντας μέρος του έργου της ROM TELECOM στην ERICSSON και απολύοντας 500 εργαζόμενους. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα απόπειρα της διοίκησης για μείωση των θέσεων εργασίας, τις απολύσεις που συνεχίζονται στην COSMOTE, τα προβλήματα που επέφερε στο ασφαλιστικό ο νέος ασφαλιστικός νόμος, το κόστος που επιφέρει στα ταμεία η νέα εθελούσια των 700, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση της εργασίας και βεβαίως οφείλουμε να προβάλλουμε το στρατηγικό μας στόχο για επαναφορά του ΟΤΕ στο Δημόσιο. Στη βάση λοιπόν της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών καλούμαστε όλοι να εργαστούμε από σήμερα.


 

blogger templates | Make Money Online