Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Εισήγηση επί του Απολογισμού στην 27η ΓΑΣ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ 27&28 Νοέμβρη 2009

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα, χαιρετίζω εκ μέρους της Αγωνιστικής Συνεργασίας την 27η Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση της ΕΕΤΕ – ΟΤΕ.
Από τις 4 Οκτωβρίου έχουμε ένα νέο σκηνικό, έχουμε μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία προήλθε μετά από συντριβή της ΝΔ. Μιας ΝΔ η οποία κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά από την ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, κάτω από το βάρος των μεγάλων σκανδάλων αλλά και της αντιλαϊκής πολικής που εφάρμοσε και την οποία προεκλογικά πρότεινε στον ελληνικό λαό ως συνέχεια για να ξεπεραστεί η κρίση.
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την εξουσία μετά από υποσχέσεις για φιλολαϊκές πολιτικές και αλλαγές στην κοινωνία, για ενίσχυση των εισοδημάτων και για επαναφορά των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στο δημόσιο κυρίως των Λιμανιών, της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ.
Όμως δυστυχώς, μετά τις εκλογές οι υποσχέσεις ξεχνιούνται:
a. Η αναδιανομή του πλούτου, γίνεται εφάπαξ εισφορά για τους «έχοντες και κατέχοντες», η οποία χειροκροτήθηκε από τον ΣΕΒ, αφού τα μέλη του κατάλαβαν ότι με αυτόν τον τρόπο ξεμπερδεύουν με την προσφορά τους στην κρίση. Για τα υπόλοιπα οι … εργαζόμενοι.
b. Η φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας γίνεται εφάπαξ εισφορά και αυτή.

c. Η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, όπως προεκλογικά υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου, στο περίμενε.
d. Τον τελευταίο καιρό παίζεται ένα παιχνίδι του παραλόγου, μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για το πλαφόν των 20.000€.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η κατάργηση του νόμου Πετραλιά, που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, γίνεται διάλογος χωρίς προτάσεις από τη μεριά της Κυβέρνησης. Είναι ολοφάνερο ότι για άλλη μια φορά οδηγούμαστε στην αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των αποδοχών, ένα μέτρο που δεν απέδωσε καθόλου στις προηγούμενες αλλαγές. Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ η αύξηση στα όρια ηλικίας για όλους τους Έλληνες κατά 2 χρόνια (35 σε 37 ή 65 σε 67) δίνει 3,5 μήνες επιπλέον ζωής στο υπάρχον σύστημα. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι μία είναι η κατεύθυνση για να λυθεί το ασφαλιστικό και αυτό είναι να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή. Από το 1992 μέχρι σήμερα τεράστια έχουμε τεράστια εισφοροδιαφυγή από το ίδιο το δημόσιο αφού ποτέ δεν αποδόθηκαν όσα σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς νόμους ψηφίζονταν. Να σταματήσουν η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, οι χαριστικές ρυθμίσεων και οι διάφορες εισφοροαπαλλαγές και κυρίως να ακολουθηθεί μια πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάργησης των «ευέλικτων» μορφών εργασίας. Τέλος είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά τους.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ
Δια στόματος της κ. Λ. Κατσέλη το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έλεγε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το ελληνικό δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της».
ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ο κ. Σηφουνάκης δηλώνει: «Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο εαν θέλει να επανακτήσει τον ΟΤΕ θα πρέπει να δώσει 4 δισ. €. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο, με τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας, η Ε.Ε δεν θα το επιτρέψει ποτέ. Ακόμα και να υποβάλλουμε κάποιο σχέδιο, ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα το απορρίψει.»
Η Αγωνιστική Συνεργασία και τα μέλη της θα είμαστε παρόντες και όχι μόνο θα χειροκροτήσουμε οποιαδήποτε θετική απόφαση και προσπάθεια, αλλά θα είμαστε παρόντες για να διεκδικήσουμε θετικές λύσεις στην κατεύθυνση να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ MANAGEMENT ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Δεν ξέρουμε όμως σε ποια κατεύθυνση θα στραφούν οι άλλες παρατάξεις και κυρίως η ΕΝΩΤΙΚΗ στην ΕΕΤΕ και η ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ, θα πιέσουν ή θα επαναπαυτούν στο ανέφικτο της επαναφοράς, όπως φαίνεται στον ορίζοντα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ένα άλλο ζήτημα που έπαιξε προεκλογικά ήταν η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως το θέμα των STAGE. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα των STAGE και πήρε αποφάσεις για να σταματήσουν αυτά στο Δημόσιο, με την απόλυση όλων, για μείωση του προσωπικού και μείωση του κόστους, λες και πολλοί από αυτούς δεν κάλυπταν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες για πολλά χρόνια και δεν είχαν το δικαίωμα για να μονιμοποιηθούν. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν ρουσφέτι σε ημέτερους επιχειρηματίες οι οποίοι θα παίρνουν στη δούλεψή τους τσάμπα εργαζόμενους και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στον ΟΤΕ υπάρχουν εδώ και χρόνια υπάρχουν όλες οι σχέσεις εργασίας (αορίστου χρόνου πριν το 2005, αορίστου μετά το 2005, ορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου, έκτακτοι μέσω εργολάβου, ενοικιαζόμενοι από θυγατρικές του ΟΤΕ OTEPLUS, HELLAS COM, εργαζόμενοι με μπλοκάκι κ.λ.π), με αποτέλεσμα το διαίρει και βασίλευε.
Μήπως πρέπει να καταργηθούν όλα αυτά;
Μήπως πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίδιες εργασιακές σχέσεις, αυτές που έχει το προσωπικό που προσλήφθηκε στον ΟΤΕ πριν από την περιβόητη ΣΣΕ του 2005;
Είναι καιρός να σταματήσουν να υπάρχουν όλες αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων με την κατάργηση όλων των νόμων που τις βοηθούν να υπάρχουν, και το κλείσιμο των θυγατρικών OTE PLUS και HELASCOM, μέσω των οποίων υπάρχει το ενοικιαζόμενο προσωπικό. Το προσωπικό που καλύπτει μόνιμες και διαρκείς ανάγκες να ενσωματωθεί στον ΟΤΕ.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟ Σ.Κ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες για να προσληφθούν εργαζόμενοι μέσω της ΟΤΕ PLUS, με απόφαση του ΔΣ της ΕΕΤΕ – ΟΤΕ, κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η ΔΑΚΕ), ζητήσαμε να σταματήσουν με παρέμβαση της ΟΜΕ η οποία όμως με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έκανε πως δεν άκουσε.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Μετά και την αποχώρηση και των 600 συναδέλφων, που είναι και οι τελευταίοι από την εθελούσια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανάγκες για προσωπικό σε όλον τον ΟΤΕ. Αυτό φαίνεται καθαρά και από τις συζητήσεις που έγιναν στις τοπικές Γενικές Συνελεύσεις.
Η Προκήρυξη για 87 θέσεις που έκανε η Διοίκηση του ΟΤΕ είναι σταγόνα στον Ωκεανό και δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες.
Ταυτόχρονα από τη Διοίκηση του ΟΤΕ βγαίνουν φήμες ότι περισσεύουν άλλοι 2000. Πιστεύει κανείς ότι αυτό ισχύει; Μάλλον σκέπτονται να δώσουν και άλλα σε εργολάβους, όπως τα Call Centers, να κλείσουν και άλλα καταστήματα κ.λ.π.
Σαν σ.κ πρέπει να ζητήσουμε να καταγραφούν όλες οι ανάγκες και να διεκδικήσουμε να προκηρυχθεί διαγωνισμός με αξιοκρατία, χωρίς φυσικά συνέντευξη η οποία ξέρουμε που οδηγεί.
Ταυτόχρονα είναι καιρός να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις ευθύνης και να καλυφθούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Είναι καιρός να θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο σύστημα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Κάποτε περιουσιακό στοιχείο του ΟΤΕ θεωρούνταν εκτός από τα κτίρια και τα μηχανήματα και η νώση του προσωπικού. Αυτό συνέβαινε διότι η εκπαίδευση του προσωπικού ήταν συνεχής και ουσιαστική. Τα τελευταία όμως χρόνια αυτό έχει αλλάξει και δεν συμβαίνει. Η επιμόρφωση του προσωπικού έχει σχεδόν καταργηθεί. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται είναι ότι:
Το κόστος πληρώνεται από τις κατά τόπους υπηρεσίες, οι οποίες λένε ότι δεν έχουν χρήματα και
Δεν υπάρχει προσωπικό να αντικαταστήσει αυτούς που θα σταλούν για επιμόρφωση και δεν βγαίνουν οι δουλειές
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί η επιμόρφωση να γίνεται την ώρα της δουλειάς. Είναι απαραίτητο να αρχίσουν και πάλι να στέλνονται όλοι οι συνάδελφοι και το κόστος τους να πληρώνεται από σχετικό κονδύλιο που η υπηρεσία δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αλλού. Να επιστρέψει η λογική ότι η γνώση αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΟΤΕ.

Σ.Σ.Ε
Η ΣΣΕ λήγει στο τέλος του 2009, πρέπει να απαιτήσουμε νέα με όρους κινήματος και όχι γραφειοκρατικούς. Να δημιουργήσουμε δυναμική στο Σ.Κ τέτοια που θα μας δώσει τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας αξιόλογης ΣΣΕ. Μια ΣΣΕ η οποία θα επικεντρώνεται σε 5 με 6 σοβαρά τα οποία αν δεν ικανοποιηθούν να μην υπογραφεί.
Η Αγωνιστική Συνεργασία προτείνει μέσα από τη ΣΣΕ να διεκδικηθούν τα παρακάτω:
i. Επαναφορά του παλιού ΓΚΠ, που θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ
ii. Αξιοπρεπή αύξηση, που επιτέλους πρέπει να οδηγεί σταδιακά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και φυσικά να μην υπολείπεται της προηγούμενης.
iii. Αναγνώριση των πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων
iv. Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός ΟΤΕ
v. Υλοποίηση όλων των θεσμικών ζητημάτων που έχουν υπογραφεί σε παλαιότερες ΣΣΕ

Αναδιοργάνωση σ.κ
Συναδέλφισες και συνάδελφοι για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω πρέπει να αλλάξουμε. Να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Είναι καιρός όλοι οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα Σωματείο στον ΟΤΕ και μια Ομοσπονδία στις Τηλεπικοινωνίες. Οι αποφάσεις που πήραν οι Σύλλογοι και το συνέδριο της ΟΜΕ πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν. Ζητάμε μέχρι τέλους του 2009 να παρθούν αποφάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι διαδικασίες.
Μέχρι σήμερα παίζεται το θέατρο του παράλογου, όλοι το θέλουν στα λόγια αλλά τίποτα δεν γίνεται, σαν να φταίει κάποιο αόρατο χέρι.
Εμείς πιστεύουμε ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να προχωρήσει και να βάλουμε φρένο στα συμφέροντα των λίγων που τη σταματάει.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας πάρουμε πρωτοβουλίες κεντρικές ή κατά τόπους για να έχουμε αποτελέσματα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου ως εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας θέλω να αναφερθώ και στα πεπραγμένα του ΔΣ την χρονιά που μας πέρασε. Την χρονιά αυτή είχαμε μπροστά μας να αντιπαλέψουμε μεγάλα ζητήματα και κυρίως το ιδιοκτησιακό και την παραχώρηση του MANAGEMENT στην D.T. Η συμμετοχή του σωματείου μας ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπής. Για τα υπόλοιπα δρώμενα μέσα στο ΔΣ δεν θα είχαμε ενστάσεις να καταθέσουμε, αν αφαιρούσαμε το κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενός ΔΣ που λειτουργεί σαν προεδρικό. Λειτουργεί σαν ONE MAN SHOW. Δεν λειτουργούν ποτέ οι επιτροπές, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν συνεδριάζει, τα προγράμματα των Τοπικών Γενικών Συνελεύσεων καταρτίζονται, αλλάζουν ή αναβάλλονται από τον ίδιο χωρίς να ενημερώνει κανένα. Ο σημερινός Απολογισμός που κατατέθηκε δεν ήταν ούτε του ΔΣ, ούτε της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά του ίδιου του προέδρου και τα υπόλοιπα μέλη τον είδαν χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ. Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας βλέπει την ύλη όταν τυπώνεται το φύλλο. Για το λόγο αυτό και επειδή θεωρούμε τη δημοκρατική λειτουργία του σωματείου ως το σημαντικότερο σε έναν σύλλογο, δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε σαν παράταξη τον Απολογισμό.
Σας ευχαριστώ.


 

blogger templates | Make Money Online