Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 12/1/2010

Σήμερα Τρίτη 12/1/10 διαπαραταξιακή επιτροπή της ομοσπονδίας συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Η συνάντηση αυτή προκλήθηκε μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει η ομοσπονδία για ενημέρωση και διαβούλευση. Η συνάντηση δηλαδή δεν είχε να κάνει με την προβολή αιτημάτων προς τη διοίκηση αλλά με το αίτημα για τη θεσμοθέτηση μιας τακτικής ενημέρωσης της ομοσπονδίας για θέματα που αφορούν την πορεία της επιχείρησης, τον προγραμματισμό της σε διάφορα ζητήματα, ζητήματα πολιτικής ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο η διοίκηση έχει αυτή την υποχρέωση για την παροχή ορισμένων στοιχείων ή πληροφοριών. Στο διά ταύτα αυτονόητο είναι ότι το θέμα αυτό γίνεται λάστιχο και η διοίκηση προσπαθεί να δώσει ότι λιγότερο μπορεί επικαλούμενη για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να δώσει οικονομικά στοιχεία πριν από τη δημοσίευσή τους και η ομοσπονδία από την άλλη πλευρά επιδιώκει για να πάρει μεγαλύτερη πληροφόρηση και εν γένει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή όσο καλύτερα μπορεί.
Παράλληλα όμως και ενώ εκκρεμούσε η σημερινή συνάντηση από πλευράς της διοίκησης είχαμε δύο κινήσεις. Η πρώτη ήταν η αποστολή εξωδίκου προς την ομοσπονδία κατά του πρότυπα του ΣΕΒ που έστειλε εξώδικο στη ΓΣΕΕ με το οποίο θέτει τέσσερα θέματα προς διαπραγμάτευση την οποία έχει προτείνει να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 14/1/10. Την αλλαγή του ΕΚΠ σε ότι αφορά τα άρθρα που σχετίζονται με τις αποδοχές του προσωπικού, τις άδειες, τις απολύσεις και όλα τα άρθρα του πειθαρχικού ελέγχου. Τη θέσπιση κώδικα πειθαρχικού. Τη σύμβαση του 2001 που είναι η θεσμοθέτηση του ισχύοντος μισθολογίου (οι μετέπειτα συμβάσεις έχουν αναφορά σ' αυτή σε ότι αφορά την αλλαγή του ύψους του πρώτου κλιμακίου). Τον όρο της σύμβασης του 1986 με τον οποίο οι οδηγοί παίρνουν το μισάωρο υπερωρία. Η δεύτερη ήταν η δημοσίευση στον τύπο των θέσεων της διοίκησης για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού. Μέσα σ' αυτά έγινε η σημερινή συνάντηση η οποία είχε όπως προανέφερα χαρακτήρα θεσμοθέτησης ενημέρωσης και διαβούλευσης.

Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκαν από την ομοσπονδία στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά της επιχείρησης, στοιχεία που έχουν να κάνουν με το προσωπικό (πλήθος προσωπικού, είδος εργασιακής σχέσης, ύψος μισθοδοσίας), το Business Plan προκειμένου να τεκμηριώσει καλύτερα τις θέσεις της. Η διοίκηση απάντησε ότι θα δώσει ορισμένα στοιχεία όχι όμως όλα όσα ζητούνται λέγοντας όπως προανέφερα ότι οικονομικά στοιχεία δεν δίνονται και επίσης δεν θα δώσει το Business Plan αλλά ανέφερε αξονικά ότι τα χοντρά θέματα που υπάρχουν είναι τα δίκτυα νέας γενιάς, τα call centers, το σύνολο του δικτύου των εμπορικών καταστημάτων (ανέφεραν ότι είναι 210 καταστήματα του ΟΤΕ, 410 του Γερμανού και 25 της COSMOTE), η εξυπηρέτηση πελατών στο πεδίο, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τα κέντρα λειτουργίας και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Ανέφεραν ότι ενδέχεται κάποια από αυτά να δημιουργήσουν απώλεια θέσεων εργασίας. Επίσης ανέφεραν ότι ένα από τα θέματα που θέλουν να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα και για το οποίο είναι έτοιμοι είναι το ωράριο των καταστημάτων. Δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα.
Σε ότι αφορά τη συνάντηση που έχει ζητήσει η διοίκηση με το εξώδικο για να συζητηθούν τα θέματα που έχει θέσει, η ομοσπονδία ζήτησε να πάει πίσω και να συζητηθούν μετά την παροχή των στοιχείων που έχουν ζητηθεί και αφού οριστικοποιήσει το διεκδικητικό πλαίσιο
Για την Τετάρτη 13/1/10 έχει οριστεί εκτελεστική προκειμένου να συζητήσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και το τι θα κάνουμε σχετικά με τη συνάντηση της Πέμπτης.

 

blogger templates | Make Money Online