Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 26/1/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη με θέμα συζήτησης τις αξιώσεις του Υπουργού σχετικά με οφειλές του ΟΤΕ που προέρχονται από την εθελούσια του 2005 προς το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα δελτία τύπου που εκδόθηκαν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα σε κοινή επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και του ΟΤΕ. Μετά απ' αυτό από το γραφείο του Υπουργού ήρθε η είδηση ότι ξεμπλοκάρει το θέμα της υπογραφής της Υπουργικής απόφασης για να προχωρήσει κανονικά η συνταξιοδότηση των 600 συναδέλφων της εθελούσιας του 2009.
Σήμερα επίσης πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση του 2010. Η σημερινή συζήτηση σχεδόν στο σύνολό της ήταν διερευνητική. Έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το κατά πόσο μπορούν υψηλά ιστάμενα στελέχη όπως ο κ. Κορπ να λαμβάνουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν όλο τον όμιλο ή εταιρείες του ομίλου και σχετικά με το κατά πόσο η διαπραγματευτική ομάδα της διοίκησης μπορεί να διαπραγματευτεί εργασιακά ζητήματα όχι μόνο των εργαζόμενων της ΟΤΕ Α.Ε. αλλά και των θυγατρικών.
Και στα δύο ζητήματα η απάντηση ήταν αρνητική. Από πλευράς διοίκησης αναφέρθηκε ότι από τα αναφερόμενα ζητήματα του διεκδικητικού πλαισίου δεν είναι θέματα δικά της όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο "ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" και ότι τα θέματα που σχετίζονται με το οργανωτικό σχήμα του ΟΤΕ και με την εμπορική πολιτική δεν είναι θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση. Από πλευράς ομοσπονδίας αναφέρθηκε ότι δύο από τα αιτήματα προς την κυβέρνηση αφορούν και τον ΟΤΕ. Το 7 (μείωση του χρόνου εργασίας, 35ωρο) και το 10 (βαρέα ανθυγιεινά). Επίσης ότι στο βαθμό που το όποιο οργανωτικό σχήμα έχει σχέση με ζητήματα που αφορούν το προσωπικό είναι θέμα της διαπραγμάτευσης. Τα δύο θέματα που θίχτηκαν γενικά χωρίς να υπάρξει κατάληξη ήταν τα επιδόματα και το αξιολόγιο. Σε ότι αφορά τα επιδόματα η διοίκηση θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει, όπως αναφέρει, εξορθολογισμός και μείωση γιατί το κόστος είναι μεγάλο. Η ομοσπονδία από την άλλη θεωρεί ότι η συζήτηση για το θέμα των επιδομάτων έχει γίνει και ότι υπάρχει γι' αυτό και το σχετικό πόρισμα. Σε ότι αφορά το αξιολόγιο η διοίκηση θεωρεί ότι δεν είναι θέμα που απαιτεί υπογραφή συλλογικής σύμβασης αλλά έχει μονομερώς το δικαίωμα να θεσπίσει ένα αξιολόγιο και να το θέσει σε εφαρμογή. Από την άλλη πλευρά βλέπει ότι κάτω από το βάρος των αντιδράσεων το αξιολόγιο έχει απαξιωθεί. Από πλευράς ομοσπονδίας μπήκε θέμα συζήτησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτού αξιολογίου για το οποίο θα μπουν υπογραφές μέσω σύμβασης άποψη που δεν δέχεται η διοίκηση. Κάπου εκεί τελείωσε η συζήτηση και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 29/1/2010 με την παροχή διευκρινίσεων και από τις δύο πλευρές για τα θέματα που βάζουν στο τραπέζι για συζήτηση.

 

blogger templates | Make Money Online