Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αυτόνομη Παρέμβαση: Καταργούν το εργατικό δίκαιο

Σε κρίση δημοκρατίας εξελίσσεται πλέον η μέχρι σήμερα οικονομική κρίση.  Η κυβέρνηση με όχημα τα προεδρικά διατάγματα παρακάμπτει το ελληνικό σύνταγμα, την ισχύουσα νομολογία, τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ανθρώπων, το ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο καταργώντας όλο το εργασιακό και ατομικό δίκαιο. Ενδεικτικά:

1. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας σε μια χώρα μάλιστα με το χαμηλότερο δείκτη επιδότησης και προστασίας των ανέργων, λύνει τα χέρια των εργοδοτών για περισσότερες και φθηνότερες απολύσεις.
2. Δημιουργεί ένα νέο δίχτυ προστασίας και αυξημένων εγγυήσεων για τους εργοδότες και το κεφάλαιο καταργώντας από την άλλη και τα τελευταία δικαιώματα και εγγυήσεις για τους εργαζομένους.
3. Καθιστά ανενεργό τον ΟΜΕΔ και επιφέρει δραστική μείωση των αποζημιώσεων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αφού έπαιξε πλέον και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί της, σήμερα επιχειρεί με παραπειστικό τρόπο να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το προεδρικό διάταγμα έκτρωμα, λέγοντας ψέματα ότι δεν αλλάζει το ύψος της αποζημίωσης, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι θα γίνει κανόνας η καταβολή της μισής αποζημίωσης σε κάθε απόλυση.
Το συνδικαλιστικό κίνημα αν θέλει να δικαιολογήσει το ρόλο του και το λόγο ύπαρξης του από δω και πέρα, πρέπει τώρα να αποφασίσει ένα συνεκτικό σχέδιο παρατεταμένης κοινωνικής αντίδρασης με έντονα τα στοιχεία της ρήξης και της μετωπικής σύγκρουσης με τον πυρήνα αυτών των αντεργατικών πολιτικών.

 

blogger templates | Make Money Online