Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ομιλία του Γιάννη Δούκα μέλους ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Πλ. Κλαυθμώνος για το Ασφαλιστικό

Απεργιακή συγκέντρωση 8/7/2010
παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ -ΟΤΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Η κυβέρνηση που έφερε το διεθνές νομισματικό ταμείο και έβαλε τη χώρα κάτω από τις επιταγές της τρόικας επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα.
Επιχειρεί να τελειώσει με ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και το σκληρό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
Με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι εργαζόμενοι ωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση με την προσδοκία ότι θα πάρουν αυτά που χάνουν σήμερα.
Με το νομοσχέδιο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, αυξάνονται τα όρια ηλικίας, αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας, μειώνονται οι συντάξεις, μπαίνει νέος ΛΑΦΚΑ, καταργούνται ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις για τις μητέρες.
Με το νομοσχέδιο αυτό μειώνεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Μια ρύθμιση που ισχύει από το 1920 και που δεν τόλμησαν να την πειράξουν ούτε οι δικτατορικές ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις. Καταργείται ο κατώτατος μισθός, αυξάνει το όριο στις απολύσεις, παρεμβαίνει και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιβάλλει το πάγωμα των μισθών.
Αυτά είναι η συνέχεια και το δεύτερο πακέτο. Στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους εφαρμόζεται ήδη το πρώτο που έχει καταργήσει τη 13η και 14η σύνταξη, έχει μετατρέψει το 13ο και 14ο μισθό σε μικρά επιδόματα και έχει μειώσει οριζόντια όλες τις αποδοχές στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έχει αυξήσει τη φορολογία στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης. Έχει αυξήσει τη φορολογία και την παρακράτηση του φόρου και ιδιαίτερα στα μικρά εισοδήματα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στις 6.000 €.

Η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου θα έχει σαν αποτέλεσμα το τέλος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, την κοινωνική ανασφάλεια και θα σπρώξει ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού στη φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο.
Η υλοποίηση των μέτρων αυτών σημαίνει ότι η δική μας γενιά θα κληροδοτήσει στα παιδιά μας ένα κοινωνικό στάτους πολύ χειρότερο απ’ αυτό που παραλάβαμε.
Θα σημάνει ότι αυτή η Βουλή θα είναι η πρώτη Βουλή μετά τη μεταπολίτευση που θα αφήσει την κοινωνία σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ αυτήν που την παρέλαβε. Η ευθύνη αυτή είναι και συλλογική αλλά και προσωπική του κάθε Βουλευτή που σήκωσε το χέρι του, ψήφισε και ταυτίστηκε με τις επιλογές αυτές, είναι ανεξίτηλη και δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται.

Οι πολιτικές αυτές δεν αποτελούν μόνο επιταγές της τρόικας. Είναι πολιτικές που υπηρετούνται με συνέπεια από την κυβέρνηση γιατί είναι και δικές της θέσεις. Και είναι θέσεις τις οποίες τις έκρυψε από το Λαό και γι’ αυτό είναι ηθικά και πολιτικά έκθετη και ανέντιμη. Είναι πολιτικές που στηρίζονται από τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους, από τα συντηρητικά κόμματα και από την εργοδοσία. Είναι γνωστό ότι στο στόχαστρο μαζί με τα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα έχει μπει η δημόσια περιουσία, η δημόσια παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και η ιδιωτικοποίηση σε ότι έχει μείνει απούλητο.
Στους νευραλγικούς χώρους της Υγείας και της Παιδείας οι ασκούμενες πολιτικές και η έλλειψη πόρων και προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση αντί της επίλυσης των προβλημάτων ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους.

Μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και τη διάλυση της Ολυμπιακής ήρθε η σειρά των λιμανιών, του ΟΣΕ, της ενέργειας και του νερού. Ποιο είναι άραγε το σήμα που θέλησε να δώσει η κυβέρνηση με την καθυστέρηση υπογραφής των πιστώσεων για την πληρωμή των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση δείχνει το δρόμο και δίνει τη σαφή εντολή στα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς ολιγωρίες..
Η μαζική σας συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών αποτελεί τη μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν νόμοι που ψηφίστηκαν να μείνουν στα χαρτιά. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση. Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές και σύμμαχοί της θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει μαζί μας, ότι δεν θα σταματήσουμε και ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την κατάργηση των μέτρων στην πράξη.

 

blogger templates | Make Money Online