Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 7-10-2010

Συνεδρίασε την Πέμπτη 7/10/2010 το Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν η πορεία της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η πρόσκληση της ομοσπονδίας στο Δ.Σ. του ΟΤΕ στις 14/10 για να πει τις απόψεις της, τα εφτά project και η έγκριση της σύμβασης που υπέγραψε η ομοσπονδία προκειμένου να πάρει ο ΟΠΑΚΕ την επιχορήγηση από τον ΟΤΕ. Στα θέματα αυτά προστέθηκε και η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ και συζητήθηκε στο τέλος και σε ξεχωριστή έκτακτη συνεδρίαση

Για τα ζητήματα που αφορούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, τις απαράδεκτες απαιτήσεις της διοίκησης, τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και των θέσεων εργασίας που ανοίγουν με την υλοποίηση των project επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά έχουν άμεση σχέση και συνάρτηση με το τι συμβαίνει γύρω μας, με το μνημόνιο, με τα μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίζουν να παίρνονται και με την αντίδραση – αντίσταση που υπάρχει ή που δεν υπάρχει ή που υπονομεύεται από διάφορες πλευρές. Για μας και προκειμένου να σταματήσει η ανασφάλεια που κυριαρχεί και να προωθήσουμε τα ζητήματά μας πρέπει να χτυπηθεί και να ανατραπεί το μνημόνιο και οι πολιτικές που πηγάζουν απ’ αυτό.

Προερχόμαστε συνάδελφοι από απανωτά χτυπήματα τα οποία ενισχύουν και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Προερχόμαστε από μια ήττα στο ασφαλιστικό όπου έχουμε πλέον μια άλλη κατάσταση και επίσης μαζί με το ασφαλιστικό πέρασαν μια σειρά από αρνητικές ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Σήμερα υπάρχει μια άλλη κατάσταση σε ότι αφορά τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα. Καταργήθηκε ο κατώτερος μισθός που υπογράφει η ΓΣΕΕ. Καταργήθηκε δηλαδή ακόμη και η μηδενική αύξηση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι νέοι κάτω των 25 ετών θα προσλαμβάνονται με ακόμη χαμηλότερο μισθό και έγινε παρέμβαση και στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας στον οποίο αν προσφύγει κάποια οργάνωση δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει αύξηση πάνω από το 0% που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Έχουμε επίσης το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο κατατέθηκε τον Αύγουστο και στο οποίο αναφέρεται ότι η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις θα γίνει στις αρχές του 2011, ότι αν δεν τους βγουν τα νούμερα μέχρι το καλοκαίρι του 2011 θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στις κύριες συντάξεις και ότι θα γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και στη λειτουργία του ΟΜΕΔ. Ειδικά για τα ζητήματα των συμβάσεων μπορείτε να δείτε τι προωθείται από την Υπουργό απασχόλησης και τις δικές μας απόψεις στο κείμενο που μπορείτε να κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ. Ταυτόχρονα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξεκινάει η συζήτηση για τον ΟΣΕ όπου καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες, καταργούνται όλοι οι κανονισμοί εργασίας και ωραρίου και οι συνάδελφοι απειλούνται ακόμη και με μαζικές απολύσεις. Τέλος στο μόλις πριν λίγες ημέρες κατατεθέντα σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 περιγράφεται μείωση της χρηματοδότησης του πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ. Πιο συγκεκριμένα. Για το 2009 το ΤΑΠ – ΟΤΕ επιχορηγήθηκε με 800 εκατομμύρια €. Το 2010 ο προϋπολογισμός έλεγε ότι θα δοθούν 753 εκατομμύρια και τώρα λένε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν μόλις 678 εκατομμύρια. Δηλαδή το 2010 θα έχουμε μειωμένη χρηματοδότηση σε σχέση με το 2009 κατά 15,3%. Η μείωση κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την περικοπή των δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι για το 2011 προβλέπεται νέα μείωση της επιχορήγησης. Συγκεκριμένα από 678 εκατ. που ήταν το 2010 για το 2011 προβλέπονται 653 δηλαδή μείωση 4,1%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις από όλους τους οργανισμούς (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ) με πιο μαζικές αυτές των συναδέλφων στον ΟΣΕ λόγω των εξελίξεων.

Από όλα τα παραπάνω και από τις συνεχιζόμενες ασκούμενες αντεργατικές πολιτικές ενισχύεται η διοίκηση του ΟΤΕ και συνεχίζει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της. Για μας ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων απέναντι σ’ αυτές τις επιλογές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και σε επίπεδο ΟΤΕ και να προωθήσουμε και τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα. Την προσπάθεια βέβαια αυτή δυσκολεύουν οι από καιρού εις καιρό δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου. Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στο Reuters για τη μη ύπαρξη γενικών κινητοποιήσεων, για τη μη ύπαρξη εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στο μνημόνιο και τις ορθάνοιχτες πόρτες και όχι μόνο παράθυρα που άφησε για τα ζητήματα των συμβάσεων κάνουν τεράστια ζημιά, πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν. Ωστόσο ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση της αντίδρασης, της αντίστασης και της ανατροπής του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών. Κατά τη συζήτηση προτάθηκε ότι μέσα στις μορφές αγώνα μπορεί να είναι και το κάλεσμα των συναδέλφων για αυστηρή τήρηση του ωραρίου, θέση με την οποία συμφωνούμε.

Η απόφαση της ομοσπονδίας έχει δύο σκέλη. Για τις 14/10 που θα γίνει το Δ.Σ. του ΟΤΕ στο οποίο έχουμε κληθεί να εκφράσουμε τις απόψεις μας προκηρύχθηκε τρίωρη Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητικό μέγαρο. Η έννοια της κινητοποίησης αυτής είναι η ενίσχυση με όρους κινήματος της αντιπροσωπείας που θα παραστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ και η μαζική παρουσία όλων είναι απαραίτητη. Το δεύτερο έχει να κάνει με το μετά τις 14 διάστημα. Η τελική απόφαση ήταν ότι εξουσιοδοτείται η εκτελεστική επιτροπή για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συντονισμό με τους άλλους χώρους που πλήττονται. Στις κινητοποιήσεις αυτές εντάσσονται και τα ιδιαίτερα ζητήματα του ΟΤΕ και όλα τα γενικότερα ζητήματα που προαναφέραμε.

Για τον ΟΠΑΚΕ η σύμβαση που υπογράφτηκε στις αρχές του καλοκαιριού εγκρίθηκε.

Τέλος συνάδελφοι είχαμε και το ζήτημα της μομφής που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα. Θεωρούμε ότι η όλη στάση της ΑΣΕ είναι ανεύθυνη και ότι αυτές οι πρακτικές είναι μόνο παιχνίδια εντυπωσιασμού και όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά κάνουν και τεράστια ζημιά σε όλους. Ακόμη και σ’ αυτούς που κατέθεσαν το κείμενο της μομφής. Κατά καιρούς έχουν πει και για μας διάφορα όπως ότι είμαστε ροζ βουρλουμάκια ή ότι δίνουμε εξετάσεις στους Γερμανούς. Ίσως να θεωρούν ότι με τέτοιες πρακτικές, χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνη για τίποτε και βρίζοντας τους άλλους θα αποτελέσουν το φάρο μέσα στην κρίση. Τους απαντάμε ότι όχι μόνο δεν είναι έτσι αλλά κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα και προσθέτουν όχι απλά λιθαράκια αλλά κοτρώνες ολόκληρες στην αναξιοπιστία και στην ανυποληψία όχι αυτών που καταγγέλλουν αλλά του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Και αυτό εξυπηρετεί μόνο την άρχουσα τάξη και την εργοδοσία. Αυτούς δηλαδή τους οποίους υποτίθεται ότι αντιμάχονται.

Πέραν αυτών και σε ότι αφορά το ζήτημα της μομφής έχουμε να πούμε ότι εμείς σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουμε σχέση και δεν υιοθετούμε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς και υπαινιγμούς για δωράκια, για νταραβέρια και δεν ξέρω τι άλλο. Από την άλλη πλευρά το κείμενο ανοίγει μια ολόκληρη συζήτηση για την όλη πολιτική της ομοσπονδίας. Επειδή υπάρχουν πρακτικές με τις οποίες έχουμε διαφωνήσει και πολύ περισσότερο επειδή υπάρχει το όλο θέμα που έχει να κάνει με την πολιτική της ομοσπονδίας εμείς απείχαμε από την ψηφοφορία και δηλώσαμε ότι σε ότι αφορά την πολιτική της ομοσπονδίας παραπέμπουμε στην τοποθέτησή μας στο συνέδριο, όπως και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε και ψηφίστηκε μόνο από μας. Τα κείμενα αυτά είναι αναρτημένα στο Blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας και το ψήφισμα που θέσαμε για έγκριση και πήρε μόνο τις δικές μας ψήφους υπάρχει και στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της ομοσπονδίας (Απρίλιος Μάιος Ιούνιος 2010). Τέλος εκφράσαμε τη διαφωνία μας στο να λυθούν αυτά τα θέματα στα δικαστήρια.

 

blogger templates | Make Money Online