Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΣΣΕ 2010 – Το γεφύρι της Άρτας

 
ΣΣΕ 2010 – Το γεφύρι της Άρτας

Συνεχίζονται από καιρού εις καιρό οι συνομιλίες μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης. Από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις έγινε φανερό, ότι η εργοδοτική πλευρά έχει συλλάβει τα μηνύματα των καιρών. Αξιοποιώντας την επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας από την κυβέρνηση της τρόικας, προσπαθεί να φέρει και στον ΟΤΕ τις μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές που έφερε στην χώρα το μνημόνιο. Εκτιμά ότι σαν εργαζόμενοι είμαστε εύκολος αντίπαλος. Αξιοποιεί το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά ένα εργασιακό εφιάλτη και έχοντας σαφώς χειρότερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, γίνονται εύκολη λεία για την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ανέλπιστη όμως βοήθεια βρίσκει και από την πλευρά του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε από τον οποιονδήποτε εργοδότη η «πάσα» που τους δίνει ο «συνάδελφος» Γ. Παναγόπουλος; Ο πρόεδρος λοιπόν της ΓΣΕΕ ρίχνει «λευκή πετσέτα» στο ρινγκ, με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters περί «μη ύπαρξης εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στο μνημόνιο» και καθησυχάζει τον ΣΕΒ: «Καμιά απεργία δεν προβλέπεται για το επόμενο διάστημα». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στο «μνημόνιο Νο 2» εκτιμώντας ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι διαχειρίσιμες και με μικρό πολιτικό κόστος. Ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΟΜΕΔ ξαναμπαίνουν στο κόσκινο μετά από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι προφανές λοιπόν ότι η Deutsche Telekom θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της στην συγκεκριμένη συγκυρία. Εδώ εντάσσονται και τα περίφημα 7 project με την υλοποίηση των οποίων επιδιώκεται συμπίεση του εργατικού κόστους μέσω ενοποίησης υπηρεσιών, Outsourcing, ενίσχυσης της επισφαλούς απασχόλησης εις βάρος της σταθερής κλπ. Εδώ εντάσσεται η πρεμούρα για την δημιουργία της Transfer Company η οποία ενώ υποτίθεται ότι θα ελαφρώσει «λογιστικά» τον προϋπολογισμό της μητρικής, στην πραγματικότητα θα αποτελέσει τον προθάλαμο για την έξοδο από τον ΟΤΕ πάνω από 2.000 συναδέλφων. Εδώ εντάσσεται η διαπραγματευτική ακαμψία που δείχνει η διοίκηση και η σκλήρυνση της στάσης της. Το διαπραγματευτικό πλαίσιό της περιλαμβάνει ως τελευταία γραμμή άμυνας το πάγωμα μισθών (συμπεριλαμβανομένων και των μισθολογικών ωριμάνσεων) για δύο χρόνια, το αίτημα για κατάργηση της υπερωρίας οδηγών και ο υπολογισμός της υπερωρίας ως υπερεργασία. Από την άλλη μεριά όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή υποχώρησης από την μεριά της ΟΜΕ. Το άθροισμα των αιτημάτων των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποτελεί στην πραγματικότητα το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κατακτηθεί, όσο δίκαια και αν είναι τα περισσότερα από αυτά. Είναι επίσης παραπάνω από προφανές ότι τα δίκαια και ώριμα αιτήματα που βάζει η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ (αναγνώριση πτυχίων, προϋπηρεσίας, Master κλπ) κάποτε πρέπει να επιλυθούν. Όμως πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα η ΟΜΕ-ΟΤΕ να ξεκαθαρίσει στην εργοδοτική πλευρά κάποιους σημαντικούς στόχους που θα αποτελέσουν την δική μας κόκκινη γραμμή:

• Συλλογική Σύμβαση η οποία δεν θα συμβασιοποιεί το μνημόνιο όπως έκανε η αντίστοιχη της ΓΣΕΕ αλλά που θα σπάει το μνημόνιο
• Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλυφτούν οι τεράστιες απώλειες που είχε το εισόδημά μας από την φοροεπιδρομή και την ακρίβεια.
• Δεν παραχωρείται κανένα κεκτημένο δικαίωμά μας.
• Δεν θα ανεχθούμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Να κλείσουν οι δουλεμπορικές OTEplus & HellasCom.
• Καμιά συζήτηση για Transfer Company.
• Να αποσυρθούν άμεσα τα 7 project. Διαβούλευση με τους εργαζόμενους για θέματα που τους αφορούν.
• Επαναφορά του πρώην ΓΚΠ και επέκταση της ισχύος του σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ.
• Αν εκτιμά η εταιρεία ότι απαιτούνται περικοπές ας τις κάνουν στο ανώτατο Management και στα ακριβοπληρωμένα Golden Boys. Ας περιορίσουν τις εκατοντάδες θέσεις ευθύνης που δημιούργησαν για να βολέψουν κομματικούς και άλλους φίλους.

Ας συνειδητοποιήσουμε όμως ότι: Αυτές οι πολιτικές παλεύονται μόνο με τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων. Απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων προκειμένου να ανατραπεί το μνημόνιο και να εκδιωχθεί το ΔΝΤ από την χώρα. Να προταχτεί η εφαρμογή εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές, τους τοκογλύφους και τα κέρδη της εργοδοσίας. Έτσι κατά τη γνώμη μας η ΟΜΕ – ΟΤΕ πρέπει να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συντονίσει όλες τις κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που έχουν παρόμοια με εμάς προβλήματα. Και αν δεν το κάνει να επιδιωχθεί ο συντονισμός από τα κάτω με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ που πλήττονται.
Τώρα πριν είναι αργά !


 

blogger templates | Make Money Online