Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό σημείωμα 25 Νοεμβρίου 2010

Στο ενημερωτικό σημείωμα της 18/11 είχαμε θίξει ακροθιγώς το θέμα που είχε προκύψει με το διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για την ανανέωση του ομαδικού ασφαλιστηρίου που έχουμε στην Αγροτική ασφαλιστική. Με το σημείωμα αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση.

Η διοίκηση του ΟΤΕ εδώ και αρκετούς μήνες ξεκίνησε τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για ένα νέο ομαδικό συμβόλαιο με βάση ένα νέο πρόγραμμα που υπάρχει στην ασφαλιστική αγορά. Για το θέμα αυτό η ομοσπονδία ενημερώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα και όταν οι διαδικασίες ήταν ήδη δρομολογημένες και οι δυνατότητες παρέμβασης ελάχιστες. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι στις 19/11 θα ανοιγόταν και οι προσφορές των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν προκειμένου να καθοριστεί ο μειοδότης.

Τα θέματα που υπήρχαν ήταν δύο. Το πρώτο ήταν το ότι η διοίκηση προχώρησε στην ενέργεια αυτή χωρίς να ενημερώσει την ομοσπονδία αλλά και στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση στις 19/11 η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι η διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει και γενικά υπήρχε μία απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί μας. Το δεύτερο είχε να κάνει με αυτό καθ’ εαυτό το νέο πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με τις θέσεις όλης της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας ήταν χειρότερο από αυτό που είχαμε. Αυτό είναι αντίθετο με τη συλλογική σύμβαση του 2003 η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί το όποιο συμβόλαιο να είναι δυσμενέστερο από ότι ίσχυσε τότε. Η διοίκηση βέβαια έλεγε και συνεχίζει να λέει ότι το νέο είναι καλύτερο. Μετά από παρέμβαση της ομοσπονδίας δεν ανοίχτηκαν εκείνη την ημέρα οι προσφορές των εταιρειών που συμμετείχαν προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα μιας κάποιας συζήτησης και ζητήθηκε συνάντηση με το νέο διευθύνοντα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/11 και σ’ αυτή συμμετείχαν μόνο ο πρόεδρος και γραμματέας. Γυρίσαμε δηλαδή πάλι στα παλιά που φωνάζαμε ότι δεν μας θέλουν στις συναντήσεις με τη διοίκηση είτε γιατί θέλουν να μας δίνουν την ενημέρωση που αυτοί θέλουν είτε γιατί δεν θέλουν μαζί τους φωνές που ενοχλούν. Όπως ενημερωθήκαμε στη συνάντηση αυτή αυτό που βγήκε ήταν να υπάρξει μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης της ομοσπονδίας με τη γενική διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζεται το θέμα. Η συνάντηση αυτή έγινε και εκεί έγινε μια τελευταία προσπάθεια από πλευράς ΟΜΕ – ΟΤΕ να καλυτερεύσουν κάποιοι όροι του νέου συμβολαίου. Από τους 5 όρους η διοίκηση δέχθηκε να τροποποιηθούν οι δύο. Σε ότι μας αφορά και πέρα από αυτό που είπαμε για την επαφή με το νέο διευθύνοντα όπου οι πρόεδρος και γραμματέας (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ) πήγαν μόνοι τους για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσαμάζ έχουμε να πούμε τα εξής:

1. Η διοίκηση προχώρησε μονομερώς και δεν ήθελε καθόλου τη συμμετοχή και τη συνεννόηση με την ομοσπονδία. Όταν ενημερωθήκαμε το θέμα ουσιαστικά είχε τελειώσει και παίζαμε με τις προθεσμίες μέχρι τις 31/12/10 όπου θα έληγε το παλαιό συμβόλαιο και θα υπήρχαν άλλες περιπέτειες.
2. Το νέο προτεινόμενο συμβόλαιο είναι κατά τη δική μας αντίληψη και κατά την αρχική τοποθέτηση όλων δυσμενέστερο από αυτό που ίσχυε.
3. Η βασική ένσταση της ομοσπονδίας ότι βασικός γνώμονας της διοίκησης είναι το κόστος και όχι οι σημερινές ανάγκες δεν απαντήθηκε.
4. Τα κυριότερα σημεία που το νέο είναι δυσμενέστερο του παλαιού είναι α) ο ορισμός πλαφόν 500 € ημερησίως σε όποιον χρειαστεί να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας (σήμερα δεν υπήρχε ημερήσιο πλαφόν), β) Μέχρι σήμερα δικαιούμασταν αποζημίωση μετά την καταβολή αποδείξεων 44 € ενώ με το καινούριο θα δικαιούμαστε αποζημίωση μετά την καταβολή αποδείξεων 90 € και γ) το ότι κατευθύνει τους συναδέλφους σε ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας δίνοντας μεγαλύτερες επιστροφές εφ’ όσον χρησιμοποιείται το δίκτυο και μικρότερες σε όποια άλλη επιλογή.

Τα παραπάνω σημεία οδηγούν στην εναντίωση του νέου προγράμματος και στη διεκδίκηση ενός άλλου που θα κάλυπτε τις σημερινές ανάγκες. Κάτι τέτοιο όμως λόγω της έλλειψης χρόνου θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Χρόνος για τη διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρχει. Έτσι θα έληγε το παλαιό συμβόλαιο και η συνέπεια θα ήταν όταν θα έμπαινε σε εφαρμογή το νέο μετά από μερικούς μήνες όλοι να θεωρούνται νέοι ασφαλισμένοι και ορισμένες βαριές παθήσεις θα καλύπτονταν μετά από 6 ακόμη μήνες ή κάποιοι που έχουν ενδεχομένως σήμερα κάποια ασθένεια να μην δεχθεί η ασφαλιστική εταιρεία να τους ασφαλίσει. Το γεγονός αυτό και παρά τις ενστάσεις που διατυπώσαμε μας οδήγησε στο να συμφωνήσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία να τρέξει το νέο πρόγραμμα και από την επόμενη κιόλας μέρα να προετοιμαστούμε και να πιέσουμε για κάτι άλλο που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

 

blogger templates | Make Money Online