Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τρείς γκρίζες ζώνες για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Κατεβάστε το άρθρο σε PDF

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

ΤΡΕΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

  
του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑμέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
 
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3863/2010 κατεδάφισε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο μεταλλάσσεται από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Ταυτόχρονα, όμως, και πάνω στη βιασύνη και στη φούρια της η κυβέρνηση να δείξει το πόσο πειθήνια είναι στις επιταγές των δυνάμεων κατοχής άφησε πίσω της μερικές γκρίζες ζώνες. Με το άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε τρεις τέτοιες γκρίζες ζώνες για τις οποίες μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει δώσει σαφή απάντηση. Η ερμηνεία που θα δοθεί στα θέματα αυτά θα επηρεάσει τόσο το χρόνο συνταξιοδότησης όσο και το ύψος της σύνταξης δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων των πρώην ειδικών ταμείων. Κοινή συνισταμένη και των τριών ρυθμίσεων είναι ο ορισμός της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις:
1. Η πρώτη είναι η παράγραφος 9 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 η οποία αναφέρει ότι:« Γενικές ή καταστατικές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών εργασίας ή τριάντα πέντε (35) ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ού έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.» Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 1976/91 το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται και με τη συμπλήρωση 25ετίας. Με βάση αυτό η δική μας ερμηνεία είναι ότι οι ασφαλισμένοι των πρώην ειδικών ταμείων που ασφαλίστηκαν μεταξύ 1/1/83 και 31/12/92 και που μέχρι το τέλος του 2010 έχουν 25 χρόνια ασφάλισης δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τα νέα όρια (40ετία και ηλικία 60 ετών) αλλά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα δηλαδή με 35 χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία 58 ετών. Την άποψή μας αυτή ενισχύει και η παράγραφος 7 του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 3847/2010 στην οποία αναφερόμαστε αναλυτικά παρακάτω στο σημείο (3).
2. Η δεύτερη είναι τα τελευταία εδάφια της παραγράφου 18 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 τα οποία αναφέρουν ότι οι νέοι αναγνωρίσιμοι πλασματικοί χρόνοι ισχύουν μόνο για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011. Στην προηγούμενη παράγραφο αναφερθήκαμε σ' αυτά που λέει για τη θεμελίωση ο νόμος 1976/91. Εκτός από τη διάταξη αυτή όμως υπάρχει και η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 η οποία αναφέρει ότι «οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων που ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε φορέα πριν την 1/1/83 θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας». Με βάση αυτή τη ρύθμιση ένας ασφαλισμένος προ του 83 μπορεί να θεωρηθεί ότι θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση των 35 χρόνων και κατά συνέπεια από 1/1/2011 δικαιούται να αναγνωρίσει τα νέα αναγνωρίσιμα πλασματικά χρόνια.
3. Η τρίτη έχει να κάνει με την παράγραφο 7 του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 3847/2010. Τι λέει το άρθρο αυτό; Ότι όσοι από τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων – και όχι μόνο – θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010 «δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους». Πως ερμηνεύουμε εμείς το άρθρο αυτό; Για μας όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να κάνουν χρήση τον όρο του νόμου 1976/91 για θεμελίωση στην 25ετία και εφ' όσον έχουν το χρόνο αυτό μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται ούτε σε ότι αφορά τα χρόνια υπηρεσίας ούτε σε ότι αφορά το ύψος της σύνταξης ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν με βάση ότι ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο και σε ότι αφορά χρόνια υπηρεσίας, όριο ηλικίας και τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
Τα παραπάνω σημεία αφορούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένων των πρώην ειδικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και δεν έχουν μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί σε καμία από τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας προφανώς γιατί δεν τους «βγαίνει». Εμείς θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες που έχουν κόσμο που τους αφορά θα πρέπει να κινητοποιηθούν γιατί τυχόν αρνητικές ερμηνείες των παραπάνω ρυθμίσεων θα έχουν σαν αποτέλεσμα όλοι αυτοί τους οποίους αφορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και πέντε χρόνια αργότερα και να πάρουν και μικρότερη σύνταξη.

 

blogger templates | Make Money Online