Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο σ.κ. εμπόδιο στην ανάπτυξη μαζικών, ενωτικών και αποτελεσματικών αγώνων

Κατεβάστε την Ανακοίνωση σε PDF
.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
1η Δεκέμβρη 2010
Τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο σ.κ. εμπόδιο στην ανάπτυξη μαζικών, ενωτικών και αποτελεσματικών αγώνων 

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι
Στις 26 & 27 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η 28η Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, σε μια στιγμή που ο κόσμος της εργασίας δέχεται την πιο βίαιη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα, στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις. Ότι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από γενιές εργαζομένων επί ένα αιώνα, ξηλώνεται από την κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας. Ο ίδιος ο ΟΤΕ που επί δεκαετίες στάθηκε ο βασικός πυλώνας τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, που με τα κέρδη του χρηματοδοτήθηκε η όποια ανάπτυξη επιτεύχθηκε, παραχωρήθηκε άδοξα στον πιο σκληρό και αντεργατικό εργοδότη, στην Γερμανική πολυεθνική Deutsche Telekom και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια ανατροπής κάθε όρου συλλογικής σύμβασης που υπερασπίζει τους εργαζόμενους .
Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Deutsche Telekom να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις μέσω των εφτά project και της σχεδιαζόμενης Transfer Company. Επιχειρούν δραματική συμπίεση του εργατικού κόστους μέσω περικοπής επιδομάτων, αλλαγής τρόπου υπολογισμού των υπερωριών και των αναρρωτικών αδειών. Προσπαθούν να επωφεληθούν όσο γίνεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου και τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας το νέο γύρο εξόντωσης των εργατικών δικαιωμάτων και διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης που εισηγείται η τρόικα με το μνημόνιο Νο2.
Αυτήν ακριβώς τη στιγμή βρήκε η ΔΑΚΕ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την «ηρωική» της έξοδο. Με πρόσχημα την αναγκαία (και υπονομευόμενη από όλους) ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σωματείο και να σαλπάρουν για άλλες θάλασσες. Δεν είναι όμως η προσήλωσή τους στην ανάγκη για μαζικά και μαχητικά συνδικάτα που τους οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, ας μην γελιόμαστε. Τα κίνητρα δυστυχώς είναι πιο χειροπιαστά! Πρόκειται για χυδαία μορφή συναλλαγής και καιροσκοπισμού, για προσωπικές ιδιοτέλειες και για υλοποίηση σεναρίου ενταγμένου σε ένα γενικότερο σχέδιο παραπέρα υπονόμευσης ενός συνδικαλιστικού κινήματος που βουλιάζει εδώ και χρόνια στην ανυποληψία και την περιφρόνηση των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της διαβόητης ΣΣΕ του 2005. Λεπτομέρεια που προκαλεί θλίψη: Μια μέρα πριν διαβεβαίωναν στη συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ, ότι αποσύρουν την πρότασή τους για ένταξη σε άλλο σωματείο. Και την επόμενη αυτοαναιρούνται, αυτοδιαψεύδονται, αυτοεξευτελίζονται.
Οι ευθύνες πάντως για την νέα κρίση εσωστρέφειας και αναζήτησης εσωτερικών «εχθρών» εντός του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, είναι άδικο να αναζητούνται μόνο στην ούτως ή άλλως ανύπαρκτη ΔΑΚΕ-ΕΕΤΕ. Τι να πει κανείς για τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ που χαιρετίζοντας τις εργασίες της ΓΑΣ δηλώνει ευθαρσώς ότι «εμείς ως ΠΕΠΑΣΥ και ΠΣΥΠ προχωρήσαμε σε συνένωση και όποιος θέλει ας ακολουθήσει το παράδειγμά μας» τασσόμενος υπέρ της συνένωσης μεταξύ δύο μόνο σωματείων (υπαινισσόμενος ΠΕΤ & ΕΕΤΕ), παραβιάζοντας συνεδριακή απόφαση της Ομοσπονδίας που μιλά ξεκάθαρα για: Ένα Σωματείο στον ΟΤΕ και μία Κλαδική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών. Τι να πει κανείς και για την απαράδεκτη επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία άλλου σωματείου από τον γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και τον πρόεδρο της ΠΕΤ-ΟΤΕ, που κινούμενοι εξωθεσμικά και παρασκηνιακά δρομολόγησαν εξελίξεις στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ κατά παράβαση κάθε έννοιας συνδικαλιστικής δεοντολογίας. Οι εμπνευστές του σχεδίου διάσπασης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ δεν δίστασαν να εμπλέξουν στους σχεδιασμούς τους όλα τα σωματεία του ΟΤΕ, καλώντας τα λίγες μέρες πριν σε μια προσχηματική και με προειλημμένες αποφάσεις συζήτηση, για δήθεν συνένωση των σωματείων.
Με την εξέλιξη αυτή όσοι είχαν τον θεσμικό ρόλο να «τρέξουν» τη συνεδριακή απόφαση της ΟΜΕ, αλλά και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, βάζουν ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες συνεννόησης μεταξύ τους, υπονομεύουν την ενότητα των εργαζομένων, ρίχνουν το συνδικάτο σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και άγονων μικροσυντεχνιακών αντιπαραθέσεων. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, η υπέρβαση υπαρκτών ή ανύπαρκτων διαφορών, ο παραμερισμός ηγεμονισμών, παραγοντισμών, αγκυλώσεων και νοοτροπιών από το βαθύ και αμαρτωλό παρελθόν του σ.κ.
Οφείλουμε όμως να καταδείξουμε ότι και η Ενωτική Σ.Κ., η παράταξη που διαχειρίζεται τις ευθύνες του συλλόγου δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Καλλιεργεί και ενθαρρύνει επί χρόνια με επιμονή συντεχνιακές αντιλήψεις στα μέλη της Ένωσης. Με πρόσχημα τις υπαρκτές ή ανύπαρκτες διαφορές με την κεντρική ΠΑΣΚΕ (της οποίας πάντως αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κατά δήλωσή της), υψώνει τους τόνους της κριτικής σε βάρος της Ομοσπονδίας σε βαθμό που δοκιμάζει την ενότητά της. Υπερτονίζει ως ανυπέρβλητη διαφορά με την ΠΕΤ-ΟΤΕ την στάση της στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων.
Η Αγωνιστική Συνεργασία ΕΕΤΕ-ΟΤΕ από το Νοέμβρη του 2006 κατέθεσε πρόταση υπέρβασης της υπάρχουσας κατάστασης στο οργανωτικό ζήτημα. Πρόταση που έγινε ομόφωνα συνεδριακή απόφαση στην 25η ΓΑΣ το Μάη του 2007. Είμαστε περήφανοι για την συμβολή μας στην υπόθεση της ενότητας του σ.κ. στον χώρο του ΟΤΕ. Η πρότασή μας έγινε σταδιακά απόφαση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου. Η απόφαση αυτή δεν ενθουσίασε την Ενωτική σ.κ. αν κρίνουμε από την τύχη που της επιφύλαξε. Δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ στην «Οθόνη» ή στο site της Ένωσης, ενώ ένας κύκλος επαφών με άλλα σωματεία που έγινε με αφορμή την ψήφιση της απόφασης, χρησίμευσε για να διαπιστωθεί ξανά η αδιαλλαξία «των άλλων».
Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουμε και την ανησυχία που δημιουργεί η αποχώρηση από την ΕΕΤΕ-ΟΤΕ ενός αριθμού στελεχών της ΔΑΚΕ επισημαίνουμε:
• Επιμένουμε στην ορθότητα της επιλογής για Ένα Σωματείο στον ΟΤΕ και μία Κλαδική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για στρατηγική «μακράς πνοής», που εξακολουθεί να συγκινεί όλους τους εργαζόμενους.
• Ένα σωματείο δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται, δεν εγκαταλείπεται. Υπάρχει νόμιμος, οργανωμένος και καταστατικός τρόπος για την διάλυση ενός σωματείου που απομαζικοποιήθηκε και δεν απαντά στη σημερινή συγκυρία. Απαιτεί ευρεία συναίνεση, γενναιότητα και ανιδιοτέλεια.
• Καλούμε τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού που επαγγέλλονται λύσεις και εννοούν ρουσφέτια.
• Καλούμε την Ενωτική σ.κ. να μη μετατρέψει την κρίση της ΠΑΣΚΕ σε κρίση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Να μην υψώσει τείχη μεταξύ των εργαζομένων. Να μη περιχαρακώσει την ΕΕΤΕ σε ένα αυτοκαταστροφικό εμφύλιο. Να παλέψει για την κοινή δράση μεταξύ όλων των σωματείων.
Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες. Για το μνημόνιο νούμερο 2 που ετοιμάζουν Κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ. Για ενιαίο μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Για τη μάχη της ΣΣΕ. Για την απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Να τις δώσουμε νικηφόρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

 

blogger templates | Make Money Online