Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 1ης Ιούλη 2011


Η επίθεση στο λογαριασμό νεότητας

       Η διοίκηση Τσαμάζ από τότε που ανέλαβε έχει απειλήσει, ή αν θέλετε έχει κάνει σαφές ότι θα πάρει τα όποια μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους μπορεί να πάρει ασκώντας το διευθυντικό της δικαίωμα. Έτσι μέχρι σήμερα έχει πάρει αποφάσεις με τις οποίες αύξησε το ωράριο, κατάργησε ορισμένα επιδόματα, κατάργησε όρους συμβάσεων, κατάργησε τα πούλμαν στο μέγαρο και το πιο μεγάλο έκανε απολύσεις στην COSMOTE – για να μην ξεχνιόμαστε ήταν απολύσεις και όχι εθελούσια ή κίνητρα αποχώρησης τουλάχιστον για τους 100 συναδέλφους που στοχοποιήθηκαν και εκβιάστηκαν. Σήμερα η διοίκηση έρχεται και επιχειρεί να μειώσει δραστικά τις χορηγίες του ΟΤΕ στο λογαριασμό νεότητας ο οποίος ειρίστω εν παρόδω έχει ηλικία 38 ετών.
      Πριν αναφερθούμε στο θέμα αυτό καθ’ εαυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά που γίνονται στον ΟΤΕ δεν είναι άσχετα και ξεκομμένα με ότι γίνεται εκτός ΟΤΕ και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Έτσι θα πρέπει να πούμε ότι προερχόμαστε από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με το οποίο συνεχίζεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων που μέχρι τώρα τους έχουν ξεφύγει και προδιαγράφεται ένα καλοκαίρι και πολύ περισσότερο ένα Φθινόπωρο μαύρο και δυσοίωνο. Τα πιο επικίνδυνα σημεία του μεσοπρόθεσμου και του λεγόμενου εφαρμοστικού νόμου έχουν να κάνουν με τη θέσπιση της μισθωτής εφεδρείας στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο – ο εργαζόμενος για ένα χρόνο θα παίρνει το 60% του μισθού του και είναι αβέβαιο το τι θα γίνει μετά το χρόνο – το πάγωμα των ωριμάνσεων, οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η νέα φοροεπιδρομή με την επιβολή έκτακτης εισφοράς για φέτος, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των έμμεσων φόρων ακόμη και στα είδη πλατειάς Λαϊκής κατανάλωσης ή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα πιο βάρβαρα απ’ αυτά έρχονται και στο χώρο μας. Το 11888 οδεύει εκτός ΟΤΕ και κάποιες θέσεις εργασίας χάνονται. Η διοίκηση δεν έχει σταματήσει να δείχνει συνεχώς την πρόθεσή της για εκχώρηση έργου του ΟΤΕ έξω σε εργολάβους.
       Ακόμη στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης υπηρεσιών θα μειώσει θέσεις εργασίας και σχεδιάζει το κλείσιμο δεκάδων, αν όχι παραπάνω, εμπορικών καταστημάτων που αυτό κι’ αν θα σημάνει μείωση θέσεων εργασίας. Κάποια στιγμή θα επανέλθει και το θέμα της μείωσης θέσεων εργασίας στο τεχνικό προσωπικό θέμα το οποίο είναι παγωμένο. Αυτά όλα είναι θέματα τα οποία οφείλουμε να τα δούμε από τώρα και να ετοιμάσουμε την αντίδραση και την αντίστασή μας. Και με όλους τους άλλους για όλα τα γενικότερα γιατί από την τρόικα και την κυβέρνηση ξεκινάνε όλα, αλλά και εντός ΟΤΕ για τα ιδιαίτερα δικά μας. Νομίζουμε ότι έχουμε καθυστερήσει αλλά επειδή ποτέ δεν είναι αργά έστω και τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να κινηθούμε και να μην περιμένουμε τις κινήσεις της διοίκησης για να αντιδράσουμε γιατί τότε θα παραείναι αργά.
            Σε ότι αφορά το λογαριασμό νεότητας που απασχόλησε σήμερα και την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας. Η διοίκηση έχει καταθέσει πρόταση με την οποία επιχειρεί να αλλάξει άρδην τη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση. Σήμερα τα παιδιά των συναδέλφων δικαιούνται σε 25 χρόνια 10 μέσους τακτικούς μισθούς ως δώρο από τον ΟΤΕ και το κεφάλαιο που έχει βάλει τα 25 αυτά χρόνια ο γονέας τους (ελάχιστη υποχρέωση κατάθεσης 1,47 € το μήνα)συν τους νόμιμους τόκους. Η πρόταση της διοίκησης λέει ότι το δώρο του ΟΤΕ θα συνδεθεί με το πόσα χρήματα θα καταθέτει ο γονέας βάζοντας και ανώτατο όριο. Έτσι μετά από 25 χρόνια το παιδί θα δικαιούται το κεφάλαιο που έχει βάλει ο γονέας συν τους τόκους και ένα ποσό ίσο με το κατατεθέν κεφάλαιο με πλαφόν τους τρεις μέσους τακτικούς μισθούς. Στην καλύτερη των περιπτώσεων με σημερινά δεδομένα το παιδί του συναδέλφου που θα βάζει 29 περίπου € το μήνα θα πάρει δώρο μετά από 25 χρόνια τρεις τακτικούς μισθούς. Για όσους ήδη είναι στο λογαριασμό θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Η μέχρι σήμερα δικαιούμενη χορηγία υπολογίζεται με το παλιό καθεστώς και το διάστημα από την τυχόν αλλαγή μέχρι τη συμπλήρωση 25ετίας με το καινούριο. Η ομοσπονδία στην πρόταση αυτή της διοίκησης έχει αντιταχθεί και στην πρόσκληση που έστειλε η διοίκηση για συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής στις 30/6 με θέμα την αλλαγή του κανονισμού παροχών έδωσε εντολή στους εκπροσώπους της να μην παραστούν. Η διοίκηση έστειλε εκ νέου πρόσκληση για νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα 4/7. Η Ε.Ε. της ομοσπονδίας αποφάσισε να παρέμβει τη Δευτέρα το πρωί στη διοίκηση προκειμένου να μη γίνει η συνεδρίαση και να ζητήσει να συζητηθούν τα όποια θέματα υπάρχουν όλα μαζί και όχι το καθένα ξεχωριστά.
             Συμφωνούμε με την απόφαση. Έχουμε όμως και δύο προσθήκες. Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα αυτό καθ’ εαυτό θα πρέπει να ζητήσουμε εγγράφως τα απαραίτητα στοιχεία της λειτουργίας του λογαριασμού νεότητας προκειμένου και να προετοιμαστούμε καλύτερα αλλά και να κερδίσουμε χρόνο. Η έγγραφη ενημέρωση είναι υποχρέωση της διοίκησης την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Η δεύτερη προσθήκη έχει να κάνει με ότι αναφέραμε παραπάνω για τα γενικότερα θέματα και προβλήματα. Για όλα μαζί θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις θέσεις μας, την αντίδραση και την αντίστασή μας.

 

blogger templates | Make Money Online