Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 23 Σεπτέμβρη 2011


Τελική συνάντηση με τη διοίκηση
Τριετής σύμβαση με μείωση του χρόνου εργασίας
με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τη διοίκηση η ομοσπονδία τα ξημερώματα της Παρασκευής 23/9/2011 κατέληξε σε μια συμφωνία. Σε μια συμφωνία όμως που δεν έχει καμία σχέση με καμία από όλες τις προηγούμενες. Μια συμφωνία της οποίας τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η μείωση του ημερήσιου χρόνου  εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών μας για τρία χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει 35 ώρες εργασίας τη βδομάδα με ταυτόχρονη μείωση του μισθού μας κατά 12 τοις εκατό το 2012, κατά 11 τοις εκατό το 2013 και κατά 10 τοις εκατό το 2014. Στη συμφωνία υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία δεν τα γνωρίζουμε και περιμένουμε κι’ εμείς να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας. Εμείς τις δύο αυτές ημέρες που γινόταν η τελική συζήτηση δεν συμμετείχαμε στη διαπραγματευτική ομάδα για λόγους που περιγράφονται στο  τέλος αυτού του ενημερωτικού σημειώματος.

Συνάδελφοι η κατάληξη αυτή δεν είναι τυχαία. Η κατάληξη αυτή είναι το φυσικό επακόλουθο  της τρομοκρατίας που ασκείται εδώ και ενάμισι χρόνο σε όλη την κοινωνία από κυβέρνηση και τρόικα και την οποία επιχείρησε και κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο η εργοδοσία. Είναι η άμεση συνέχεια και συνέπεια της ενδοτικής και ανεκτικής πρακτικής του προέδρου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία σε σημαντικές φάσεις και ενώ δεχόμαστε αυτό τον ορυμαγδό των επιθέσεων αντί να οργανώσουν την αντίσταση στη λαίλαπα είτε ολιγώρησαν είτε λιγοψύχησαν είτε ακόμη χειρότερα «μας άδειασαν». Ακόμη και σήμερα που στενάζει όλος ο κόσμος από τα ραβασάκια της εφορίας, από τα άλλα που θα μας στείλουν μέσω της ΔΕΗ, από τις εξαγγελίες για μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 € και από τη νέα δραστική μείωση των συντάξεων η πλειοψηφία  της ΓΣΕΕ αντί να προκηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση την εξήγγειλε για μετά από ένα μήνα η οποία για να μην παρεξηγιόμαστε πρέπει να στηριχτεί. Είναι η άμεση συνέχεια της πρακτικής της πλειοψηφίας και της δικής μας ομοσπονδίας η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να προβάλλει τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας διεκδικήσεις, να οργώσει όλη την Ελλάδα, να ενημερώσει και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους συζητούσε μόνο τις προτάσεις της διοίκησης και πιο συγκεκριμένα συζητούμε το τι θα δώσουμε. Η όλη αυτή πρακτική μαζί με την ευρύτερη τρομοκρατία που ασκείται από την κυβέρνηση την τρόικα και τα παπαγαλάκια τους είχε σαν αποτέλεσμα να σπείρει τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους συναδέλφους. Η δική μας πρακτική όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων, μια συνεχής προσπάθεια να επηρεάσουμε και να σπρώξουμε την ομοσπονδία προς μια άλλη πορεία, προς μια άλλη κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θα αμφισβητούσε τον πυρήνα των απαιτήσεων της διοίκησης, θα είχε ενημερωμένο και έτοιμο το προσωπικό του ΟΤΕ, θα πρότεινε και θα διεκδικούσε και δεν θα δεχόταν μοιρολατρικά το λεγόμενο μικρότερο κακό.

Συνάδελφοι η διοίκηση επέβαλλε τις θέσεις της χωρίς να πει τίποτε διαφορετικό από ότι μας έλεγε τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα χρόνια είχε προβλήματα με τον ανταγωνισμό, όλα τα χρόνια είχε προβλήματα με την ΕΕΤΤ, όλα τα χρόνια έχανε πελάτες. όλα τα χρόνια ζητούσε μείωση του εργατικού κόστους και σήμερα κατάφερε να το πάρει. Από την άλλη πλευρά για μας η απόφαση αυτή η οποία λανσάρεται σαν το μικρότερο κακό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα το μέγεθος των οποίων δεν είναι άμεσα ορατό στο σύνολό του. Υπάρχει το αυταπόδεικτο της μείωσης του μισθού μας. Η μείωση που γίνεται σήμερα και η υπογραφή που μπήκε δεν θα εμποδίσει τη διοίκηση πριν στεγνώσει το μελάνι αυτής της υπογραφής, πατώντας ενδεχομένως και όρους και προϋποθέσεις που σήμερα δέχεται, κάτω από τις πολιτικές συνθήκες της πολιτικής τρομοκρατίας που θα συνεχιστεί να ζητήσει κι’ άλλα. Αυτό άλλωστε δεν γίνεται κάθε δυο μήνες με την κυβέρνηση; Από τον περυσινό Μάρτιο μέχρι και σήμερα παίρνονται μέτρα που κάθε φορά μας λένε ότι είναι τα τελευταία και την επόμενη μέρα πάμε γι’ άλλα. Τέλος για άλλη μια φορά όπως με τη σύμβαση του 2005 θα γίνουμε το παράδειγμα προς αποφυγήν. Θα γίνουμε η ομοσπονδία εκείνη που δέχθηκε μείωση των μισθών. Ας θυμηθούμε όλοι πως δέχθηκε η κοινωνία τη σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ.

Συνάδελφοι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η εκτελεστική επιτροπή να υπογράψει τη συμφωνία που έχει προκύψει. Εμείς θα σταθούμε απέναντι σ’ αυτή την επιλογή και θα την καταψηφίσουμε. Εκτός από ότι αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επιτάσσουν αυτή την καταψήφιση. Υπάρχει η επίθεση της διοίκησης και σε άλλα μέτωπα. Υπάρχουν τα προβλήματα με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, με τους συναδέλφους που ξεσπιτώνονται και με τα πακέτα απόλυσης ή εργασιακής εφεδρείας, υπάρχει το θέμα της επιβολής του σπαστού ωραρίου στα καταστήματα που μένουν, υπάρχει η απόφαση της διοίκησης για τη μείωση των παροχών του λογαριασμού νεότητας, υπάρχουν οι προηγούμενες μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης τις οποίες υποτίθεται ότι αντιπαλεύουμε, υπάρχουν τα προβλήματα που φέρνει η αναδιοργάνωση. Αυτά από μόνα τους χωρίς να βάλουμε τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δεν δικαιολογεί καμία διαφορετική στάση.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντί σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τους μισθούς μας, τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας και εν τέλει όλα αυτά που με αγώνες εμείς ή κάποιοι άλλοι πριν από μας κέρδισαν τον προηγούμενο αιώνα. Και στον ΟΤΕ και εκτός ΟΤΕ. Γιατί δεν είναι μόνο τα του ΟΤΕ.
Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, όλοι. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Σε ότι αφορά την αποχώρησή μας από τη διαπραγματευτική ομάδα.
Την Τετάρτη 21/9 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας ενημέρωσε ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έχουν συμφωνήσει από κοινού ορισμένα πράγματα τα οποία προτίθενται να τα καταθέσουν εγγράφως στη συνάντηση με τη διοίκηση. Ζητήσαμε το έγγραφο για το οποίο μας μίλησε και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν μας το δίνουν γιατί εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό και ότι θα το βγάλουμε στον αέρα. Επιμείναμε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στεγανά μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας. Παρά την επιμονή μας η απάντηση ήταν αρνητική οπότε δηλώσαμε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα συμμετάσχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα. Η συνέχεια ήταν να γίνει μια προσπάθεια υποβάθμισης του εγγράφου από το γραμματέα ο οποίος μας είπε ότι πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο χωρίς τη σφραγίδα της ομοσπονδίας το οποίο έχει συντάξει ο ίδιος χωρίς όμως πάλι να μας δίνεται ούτε αυτό το άτυπο έγγραφο.
Συνάδελφοι η αποχώρηση από τη διαπραγματευτική ομάδα είναι μια πράξη πολιτική, μια πράξη που σέβεται όλους εσάς που θέλετε να εκπληρώσουμε το καθήκον που μας έχετε αναθέσει. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων όσων συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα να έχουν πλήρη γνώση των θέσεων που θα κατατεθούν είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Αυτό για να θυμηθούμε και μια παλιά ξεχασμένη λέξη είναι απ’ αυτά που θεωρούνται α δ ι α π ρ α γ μ ά τ ε υ τ α.

 

blogger templates | Make Money Online