Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 7 Σεπτεμβρίου 2011


Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση 7/9/2011

Την Τετάρτη 7/9/2011 συναντήθηκε εκ νέου η ομοσπονδία με τη διοίκηση. Τα θέματα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση – συζήτηση για τα ζητήματα του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα θέματα.
Σε ότι αφορά το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν η διοίκηση επανέλαβε τις «λύσεις» που ήδη έχει προτείνει στις 29/8/2011 (μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ) κάνοντας μικρές οριακές αλλαγές. Οι οριακές αυτές αλλαγές αφορούν το ότι δέχθηκε στα κοινωνικά κριτήρια να ενταχθούν και να εξαιρεθούν από τη μετάθεση τα μέλη (γονέας) μονογονεϊκών οικογενειών, χορηγεί ένα μήνα επιπλέον άδεια πριν τη μετάθεση και θα εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ενοικίου σ’ αυτούς που θα μετατεθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Κατά τα άλλα απέρριψαν την πρότασή μας για κάλυψη θέσης call center στον τόπο που βρίσκεται κάποιος σήμερα και εμμένουν στις θέσεις για «οικειοθελή» απόλυση με τη χορήγηση χρηματικού ποσού και στη μισθωτή εφεδρεία από ένα μέχρι δύο χρόνια με τη χορήγηση του μισού μισθού. Για τις δύο προτάσεις αυτές ζήτησαν τη συναίνεση της ομοσπονδίας. Η ομοσπονδία πλειοψηφικά (είμαστε κι’ εμείς σ’ αυτή την πλειοψηφία) απέρριψε τις προτάσεις αυτές τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες και εκβιαστικές. Αυτό είναι το ευχαριστώ του ΟΤΕ όπως εκφράζεται από τη σημερινή του διοίκηση για όλους αυτούς που τόσα χρόνια υπηρέτησαν τον ΟΤΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για μας το θέμα δεν τελειώνει και θεωρούμε ότι ακόμη και μετά τις σημερινές εξελίξεις πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που φέρνουν στους συναδέλφους τα λουκέτα.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις η ομοσπονδία κατέθεσε δέσμη προτάσεων που στο επίκεντρό τους είχαν τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης όπως για παράδειγμα το κόστος του ανώτατου management, το κόστος των πέραν των συλλογικών συμβάσεων χορηγούμενων επιδομάτων θέσης ευθύνης, το κόστος των διαφημιστικών πακέτων, τη μείωση των εργολαβιών. Μαζί μ’ αυτά μίλησε για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ΕΕΤΤ και για τη διερεύνηση δυνατότητας κινήτρων εξόδου. Με τις περισσότερες από τις θέσεις αυτές έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε διαφωνήσει στα κίνητρα αποχώρησης γιατί θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή αποπροσανατολίζει και δεν οδηγεί πουθενά. Άλλωστε έχει γίνει καθαρό ότι η διοίκηση τα όποια κίνητρα εξόδου τα αποσυνδέει από τη συνταξιοδότηση και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. Για το αν θα πάρει κάποιος σύνταξη ή όχι μας έχει πει ότι δεν είναι δικό της θέμα και δεν την απασχολεί. Σε ότι αφορά την ΕΕΤΤ έχουμε πει ότι δεν είναι μόνο η ΕΕΤΤ που δημιουργεί προβλήματα αλλά και το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο λειτουργεί και θα πρέπει να στραφούμε προς τα εκεί δηλαδή και προς την κυβέρνηση που νομοθετεί και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ντιρεκτίβες που βγάζει. Τέλος αυτό συνοδεύθηκε από το αν γίνουν αυτά η ομοσπονδία θα μπορούσε να δει και άλλα ζητήματα μείωσης του μισθολογικού κόστους με προϋπόθεση τη διασφάλιση των υπαρχόντων εργαζομένων σε όλο τον όμιλο. Από πλευράς διοίκησης τέθηκαν εκ νέου τα θέματα του παγώματος των ωριμάνσεων και της μείωσης του χρόνου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Μετά από αλλεπάλληλα διαλείμματα και διαδικασίες που σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «κλειστό πόκερ» αργά το βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος μας απάντησε ότι αυτά τα οποία προτείνει η ομοσπονδία δεν φτάνουν, ότι το κόστος μισθοδοσίας θα πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο και ότι την τελική του απάντηση θα την έχουμε αφού διαβάσει τα πρακτικά των συναντήσεων.
Συνάδελφοι για μας είναι καθαρό ότι η διοίκηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Έχουμε ξαναπεί ότι στην προσπάθειά της αυτή την ευνοεί η στάση αυτών που ενστερνίζονται τη λογική του ας δώσουμε και κάτι ρε αδερφέ μπας και γλυτώσουμε τα χειρότερα. Η λογική του ας δώσουμε και κάτι για να γλυτώσουμε τα χειρότερα δεν έχει τέλος και απλά τους ανοίγει την όρεξη. Αυτή άλλωστε ήταν και η προς το παρόν απάντηση. Αυτά που δίνετε μας είπαν δεν φτάνουν. Είναι επίσης σαφές ότι η διοίκηση επιδιώκει είτε το να πάρει μέτρα με μονομερείς αποφάσεις είτε να της λύσει τα χέρια μια κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση. Η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι αυτά δεν της βγήκαν και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να μετατοπίσει το εμπόδιο, νομικό, πολιτικό ή οτιδήποτε άλλο που την δυσκολεύει.
Από τη δική μας πλευρά οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους για τις θέσεις και προθέσεις της διοίκησης, να ενδυναμώσουμε το εσωτερικό μας και να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα.
Συνάδελφοι ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα δικά μας τα του ΟΤΕ μας απασχολούν και όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Το ασφαλιστικό κατεδαφίστηκε, το εργατικό δίκαιο ξηλώθηκε, η έμμεση φορολογία αυξήθηκε, το αφορολόγητο όριο μειώθηκε, όπου νάναι έρχονται σε όλους μας τα ραβασάκια με την έκτακτη φορολογική εισφορά, οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουμε στην οικογένεια ένα άνεργο, ή ένα υποαπασχολούμενο ή ένα που του μειώθηκε ο μισθός του η όλα αυτά μαζί. Γύρω μας βλέπουμε τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τους συναδέλφους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να απειλούνται με μείωση μισθών – όπως κι’ εμείς – ή με μισθωτή εφεδρεία – όπως και οι συνάδελφοι στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ – και ένα από τα χειρότερα που βιώνουμε είναι το να βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη νέα σχολική χρονιά και δεν ξέρουμε ακόμη αν και πως θα ξεκινήσει ξέρουμε όμως ότι αν ξεκινήσει τα παιδιά μας δεν θα πάρουν τα βιβλία της σχολικής χρονιάς. Σ’ αυτά προσθέστε την αναμενόμενη επίθεση στα επικουρικά ταμεία και τα προβλήματα ρευστότητας που πρόσθεσαν στα ταμεία η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών και συνακόλουθα των εισφορών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβλήματα που προετοιμάζουν το έδαφος για νέες ακόμη χειρότερες παρεμβάσεις στις συντάξεις.
Διέξοδος υπάρχει. Είναι η συσπείρωση, είναι ο αγώνας, είναι ένα κοινό μέτωπο όλων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας στη βάση ενός ελάχιστου κοινού στόχου. Ενός στόχου που θα αμφισβητήσει αυτό που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας. Οι πολιτικές που στο επίκεντρό τους έχουν το να μη χάσουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Ενός μετώπου που μαζί με την αντίσταση σ’ αυτές τις πολιτικές θα προβάλει ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό του θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Με αυτές τις σκέψεις κλείνουμε λέγοντας ότι πρέπει να ξαναγεμίσουμε τις πλατείες και το ερχόμενο Σάββατο 10/9/2011 πρέπει να πλημμυρίσει από τους διαδηλωτές η Θεσσαλονίκη.
Όλοι στο συλλαλητήριο στις 6 μμ το Σάββατο 10/9 στη Θεσσαλονίκη


 

blogger templates | Make Money Online