Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 31 Αυγούστου 2011


Συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής 30/8/11
Συνάντηση με τη διοίκηση 31/8/11

Την Τρίτη 30/8/2011 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει την τελική θέση της ομοσπονδίας εν όψει της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31/8/2011 για τα ζητήματα των καταστημάτων και για τα ζητήματα των «αιτημάτων» της διοίκησης.
Σε ότι αφορά τα καταστήματα η άποψη που καταθέσαμε έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος και δυνατότητα αποτροπής του κλεισίματος. Οι αρνητικές συνέπειες του κλεισίματος είναι και για τους εργαζόμενους και για την επιχείρηση. Η αποχώρηση του ΟΤΕ από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πρέπει να αναδειχθεί και στην κοινωνία και σ’ αυτούς τους ίδιους τους μετόχους με πρώτη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ως μέτοχος έστω της μειοψηφίας οφείλει να πάρει θέση για το θέμα. Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που μπήκαν με τις προτάσεις της διοίκησης για οικειοθελείς απολύσεις και μισθωτή εφεδρεία. Θεωρούμε ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε την  αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν μεταθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοντωτικές. Σ’ αυτή τη λογική είμαστε ανοιχτοί στην οποιαδήποτε πρόταση. Με την υπάρχουσα τεχνολογία υπάρχουν λύσεις. Δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα να χειρίζεται κάποιος μία θέση CALL CENTER από οπουδήποτε. Επαναλάβαμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να απολύσει, ούτε να ξεσπιτώσει όλους αυτούς που υπηρέτησαν τον ΟΤΕ για δεκαετίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η άποψη που υιοθετήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή ήταν η πρόταση που επεξεργάστηκε ο ΠΑΣΕ – ΟΤΕ και που έβαζε μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη για το θέμα των καταστημάτων. Ο πυρήνας και της πρότασης αυτής στην περίπτωση που κλείσουν καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης είχε να κάνει με την προστασία των συναδέλφων από τυχόν εξοντωτικές μεταθέσεις προτείνοντας την εξεύρεση λύσεων για τη συνέχιση της εργασίας στον ίδιο χώρο ιδίως για τα νησιά και για την ηπειρωτική Ελλάδα η όποια μετάθεση να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιόμετρα. Η πρόταση αυτή τέθηκε υπ’ όψη της διοίκησης στη συνάντηση της Τετάρτης 31/8 η οποία από πλευράς της δεν απάντησε ούτε αν την αποδέχεται ούτε αν την απορρίπτει.
Σε ότι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης για όλα τα άλλα θέματα η άποψη που καταθέσαμε στην εκτελεστική επιτροπή ήταν ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα και καταθέσαμε τις ίδιες εκτιμήσεις θέσεις και προτάσεις που είχαμε καταθέσει μόλις μία βδομάδα πριν στην προηγούμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ) που στο επίκεντρό τους είχαν την ανάδειξη στην κοινωνία και στους μετόχους των αρνητικών συνεπειών του κλεισίματος, την απόρριψη των εκβιαστικών διλημμάτων και των θέσεων της διοίκησης για μείωση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων και την προβολή του δικού μας πλαισίου διεκδίκησης χωρίς μεγάλες απαιτήσεις αλλά εμμένοντας σε κάποιες βασικές αρχές όπως ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλο τον όμιλο. Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής τονίσαμε ότι ανεξάρτητα από το τι λέει το κάθε μέλος της και μέσα σ’ αυτήν κι’ εμείς οφείλουμε έστω πλειοψηφικά να πάρουμε κάποια απόφαση ώστε κατά τη διαπραγμάτευση να μη λέει το κάθε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας ότι θέλει αλλά να δεσμεύεται από την απόφαση. Αυτό δεν έγινε και για άλλη μια φορά όλες οι πλευρές κράτησαν την άποψή τους. Στη συνάντηση με τη διοίκηση την Τετάρτη η διαπραγματευτική ομάδα παρουσιάστηκε με τις θέσεις που πρότειναν οι δύο μεγάλες παρατάξεις Η μία ζητούσε περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι εννοεί η διοίκηση εθελούσια ζητώντας και παράταση των διαπραγματεύσεων τελική ημερομηνία της οποίας είχε τεθεί η σημερινή 31/8 και η άλλη άνοιγε μερικά ζητήματα απ’ αυτά που και σε προηγούμενη συνάντηση είχε λεχθεί ότι μπορούν να αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει τίποτε συγκεκριμένο.
Εμείς ξαναλέμε ότι αυτές οι δύο πρακτικές έχουν παίξει ρόλο και βρισκόμαστε στο σημείο που είμαστε σήμερα και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για να μη ξεχνιόμαστε ανήκει στην κυβέρνηση οι πολιτικές και οι πρακτικές της οποίας δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. Έτσι νομίζουμε ότι θα πρέπει η ομοσπονδία να αλλάξει ρότα, να απορρίψει τις θέσεις της διοίκησης, να φέρει στο τραπέζι το δικό της πλαίσιο και με κλιμάκια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα να προετοιμάσει το εσωτερικό μας μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το μεθεπόμενο Σάββατο 10/9 η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στη Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε να δώσουμε το παρόν συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο αναδεικνύοντας τόσο τα γενικότερα όσο και τα ιδιαίτερα δικά μας ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.


 

blogger templates | Make Money Online