Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Νοεμβρίου 2011



 Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Νοεμβρίου 2011
            Συνεδρίασε την Τρίτη 29/11/2011 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας και ασχολήθηκε με τρεις επιμέρους συλλογικές συμβάσεις για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας να τις υπογράψουν.
            Η πρώτη αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ για τα τρία επόμενα χρόνια 2012, 2013 και 2014 με την υπογραφή της οποίας συμφωνήσαμε κι’ εμείς.
            Η δεύτερη έχει τρεις όρους. Ο πρώτος περιέχει μια ευχή που λέει ότι παραπέμπονται σε μικτή επιτροπή διοίκησης και ΟΜΕ – ΟΤΕ διάφορα εκκρεμή θέματα και η επιτροπή αυτή εντός πέντε μηνών θα πρέπει να προτείνει λύσεις. Μακάρι αλλά οι περισσότερες επιτροπές που έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα για διάφορα θέματα είτε δεν παρήγαγαν  αποτέλεσμα είτε το αποτέλεσμα που είχαν μπήκε σε κάποιο συρτάρι και ξεχάστηκε. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των τυφλών κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από την προηγούμενη σύμβαση που μείωσε τους μισθούς και να μειώνει το χρόνο εργασίας των συναδέλφων αυτών όχι μόνο δύο ώρες αλλά περισσότερο και κατ’ αναλογία με το μισθό που χάνουν. Τέλος το τρίτο θέμα αφορά μια ρύθμιση για το οικογενειακό επίδομα. Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι το οικογενειακό επίδομα που δίνεται στον ΟΤΕ συμψηφίζεται με ότι λέει ο νόμος και η σύμβαση της ΓΣΕΕ για το επίδομα γάμου. Τη δεύτερη αυτή συλλογική σύμβαση δεν την ψηφίσαμε χωρίς όμως να είμαστε και απέναντι. Ο λόγος είναι ότι το πρώτο θέμα είναι όπως είπαμε ευχή, το δεύτερο έπρεπε να το έχουν προβλέψει από την προηγούμενη για τις μειώσεις των μισθών και για το τρίτο νομίζουμε ότι δεν αποτυπώνεται καθαρά η λύση του θέματος που πραγματεύεται.
            Η τρίτη σύμβαση αφορά τα κίνητρα αποχώρησης. Με το θέμα των κινήτρων διαφωνήσαμε. Η άποψή μας αυτή έχει να κάνει με το ότι τα κίνητρα αποχώρησης επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πιο σημαντικό θέμα την ύπαρξη, τη βιωσιμότητα και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων από το αν θα πάρει κάποιος συνάδελφος πέντε ή δέκα χιλιάδες € ως κίνητρο για να φύγει από τον ΟΤΕ μια ώρα αρχύτερα. Η άποψή μας αυτή νομίζουμε ότι ενισχύεται ιδιαίτερα στις μέρες μας όταν επέρχονται απανωτές μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις και με την ευκαιρία θα πρέπει να πούμε ότι αυτές τις μέρες κατατίθενται οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα και νέες μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στο εφ’ άπαξ του ταμείου αρωγής (για το θέμα θα αναφερθούμε αναλυτικά μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία). Εκτός απ’ αυτά φέτος υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος. Το ότι τα σημερινά κίνητρα δεν έχουν σχέση με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα αλλά αποτελούν μια προσπάθεια μείωσης των απωλειών που επέρχονται στη σύνταξη και στο εφ’ άπαξ των συναδέλφων που θα φύγουν λόγω της μείωσης του μισθού που θα επέλθει από 1/1/2012 λόγω της περιβόητης σύμβασης της μείωσης των μισθών. Αυτά που είχαν λεχθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα γι’ αυτούς που θα φύγουν ώστε να μη χάσουν σε ύψος σύνταξης ή σε εφ’ άπαξ τελικά δεν περπάτησαν. Επιπλέον εισάγεται για πρώτη φορά διαφορετικό ύψος κινήτρων, διαφορετικό δηλαδή ποσό ανάλογα με την μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας.
            Συνάδελφοι αυτά συμβαίνουν την παραμονή μιας ακόμη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που γίνεται ενάντια στην ανελέητη επίθεση που συνεχίζεται από την τρικομματική πλέον κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
            Εμείς θα επαναλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν και της τρόικας για ολοκληρωτική ισοπέδωση των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των Λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
            Ταυτόχρονα θα πούμε ότι η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ίσως ωθήσει τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς στο να φτιάξουν επιτέλους το απαιτούμενο μέτωπο αντίστασης στο μέτωπο που συγκρότησε η άλλη πλευρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. συνεπικουρούμενο από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς.
Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση της 1 Δεκέμβρη
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

1η Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε


1η Δεκέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε
αντιστεκόμαστε σ’ αυτούς που κλέβουν τη ζωή μας

Αθήνα 27/11/2011

                Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η νέα τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει με γρηγορότερους και πιο έντονους ρυθμούς το έργο των προηγούμενων.
Εκμεταλλευόμενη το κοινωνικό σοκ και την ανοχή που έντεχνα έχει καλλιεργηθεί επεξεργάζεται και υλοποιεί όλες τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που είχαν δρομολογηθεί.
Οι μάσκες των κομμάτων του μνημονίου και της δήθεν διαφωνίας τους έπεσαν.
Στις λίγες μέρες που βρίσκεται στην εξουσία η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και για να μη ξεχνιόμαστε και ΛΑ.Ο.Σ.
·         Έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο προχωρώντας σε συλλήψεις συνδικαλιστών που αντιδρούν και αντιστέκονται στα φορολογικά χαράτσια και στην παράνομη απόφαση για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος
·         Προχωράει στην υλοποίηση της λεγόμενης μισθωτής εφεδρείας δηλαδή των απολύσεων και μειώνει εκ νέου τους μισθούς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
·         Ανακοίνωσε τη νέα λίστα των ΒΑΕ με την οποία φορτώνονται με πολλά επιπλέον χρόνια υπηρεσίας εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι
·         Κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2012 με τον οποίο προδιαγράφονται νέες περικοπές, ακόμη μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ξεκαθαρίζεται ότι η «λύση» Παπαδήμου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια εκτόνωσης της Λαϊκής αντίδρασης ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η ανελέητη επίθεση σε όλες τις Λαϊκές κατακτήσεις σε όλα τα Λαϊκά δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει συνεχίζονται και εντείνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των  μεγαλύτερων ελληνικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων νεοφιλελεύθερων μηχανισμών για μέτρα, μέτρα κι’ άλλα μέτρα.
Την ίδια ώρα στη νέα σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών μεθοδεύεται ένα νέο ακόμη σκληρότερο σύμφωνο ένα ακόμη νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμα που θα υποδουλώσει την πολιτική όλης της Ευρώπης στις επιθυμίες των τραπεζιτών, των αγορών και των τοκογλύφων  και που για χώρες όπως η Ελλάδα θα σημάνει μόνιμη οικονομική κατοχή.

                Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Αν δεν τους σταματήσουμε δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν.
Ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν και της τρόικας για ολοκληρωτική ισοπέδωση των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των Λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς
η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

27ο "Δελτίο" της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΕ

Κυκλοφόρησε το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
Τα άρθρα

Η αγωνία του ελληνικού Λαού

Τα συνδικάτα την επόμενη μέρα

ΑΓΩΝ.Ε.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ - για ένα δυνατό σωματείο

Η φορολογική αφαίμαξη δεν έχει τέλος - αντιστεκόμαστε στα χαράτσια τους

Η κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος

Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος προοίμιο πρόωρων εκλογών

Η επίθεση σε ΟΤΕ και COSMOTE - Τυχαίο; δε νομίζω

Εμπορικά καταστήματα - η νέα τάξη πραγμάτων

Η επίθεση στο λογαριασμό νεότητας

Συμφωνία ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης - παράδειγμα προς αποφυγή

Αναδιοργάνωση ΟΤΕ - Οι θέσεις εργασίας στο στόχαστρο της εργοδοσίας

Οι συλλογικές συμβάσεις στο απόσπασμα

Ο βραστός βάτραχος

Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο

Άλλο διαπραγμάτευση και άλλο μυστική διπλωματία

Εκλογές ΠΑΣΕ-ΟΤΕ

Άλλη μια φορά για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σ.κ. στον ΟΤΕ

Στην επίθεση Τρόικας, Κυβέρνησης, Εργοδοσίας απαντάμε με αγώνες, ενότητα, αλληλεγγύη

Εκλογές στα σωματεία του ΟΤΕ

Εύκολες απολύσεις και φτηνές υπερωρίες                

Διαβάστε περισσότερα...

Η αγωνία του ελληνικού Λαού


Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
Η αγωνία του ελληνικού Λαού
είναι αγωνία Λαού που θέλει να ζήσει και θα ζήσει
που θα παλέψει όλος μαζί ενωμένος
που θα παλέψει και θα νικήσει
Δημήτρης Γληνός

Είκοσι μήνες περάσανε από την εθνική μας γιορτή 25 Μάρτη 2010 που μας μιλήσανε για το πιστόλι που οπλίστηκε και σημάδευε τους τοκογλύφους και τους αεριτζήδες της αγοράς. Και το πιστόλι το γύρισαν επάνω μας και πυροβολούν συνέχεια.
Λίγο μετά από το Ακριτικό Καστελόριζο μας είπαν για τη νέα κατοχή.
Ένα χρόνο μετά το 2011 διάλεξαν πάλι την ίδια μέρα 25 Μάρτη για να μας πούν για το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που έβαλε τις βάσεις για να μπει ο νεοφιλελευθερισμός στα Ευρωπαϊκά Συντάγματα.
Λίγους μήνες μετά διάλεξαν την άλλη εθνική μας γιορτή και παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2011 μας ανακοίνωσαν την για πολλά χρόνια παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας στους επιτρόπους και τους τοποτηρητές της τρόικας.
Στους είκοσι μήνες που μεσολάβησαν έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα και ο Λαός της βιώνουν καθημερινά τη συνεχιζόμενη βάρβαρη και ανελέητη επίθεση των μεγαλύτερων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών νεοφιλελεύθερων μηχανισμών.  Κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη πολύ χειρότερη από την προηγούμενη. Κάθε μέρα ακούμε νέα μέτρα, την άλλη μέτρα παίρνουν άλλα μέτρα και το βράδυ μαθαίνουμε ότι μας λείπουν μερικά δισεκατομμύρια και ότι αν δεν καταργήσουμε τις συμβάσεις ή αν δεν απολύσουμε τους μισούς ή αν δεν μειώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις μας δεν θα μας δώσουν την έκτη ή την έβδομη ή τη δέκατη έβδομη δόση.
Και δεν είναι μόνο αυτά αλλά οι ίδιοι που φέρανε την κατάσταση εδώ που τη φέρανε, συκοφάντησαν ένα ολόκληρο Λαό και πέρασαν σε όλο τον πλανήτη την αντίληψη ότι οι Έλληνες είμαστε κλέφτες, είμαστε τεμπέληδες, ότι ζούμε παρασιτικά και άλλα πολλά και διάφορα. Και ήρθε η κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου της και τα επιβεβαίωσε. Βγήκε ο Πάγκαλος και ανακοίνωσε το πόρισμα: «μαζί τα φάγαμε».
Στους είκοσι μήνες περάσανε νόμους. Νόμους που κατεδαφίζουν ότι ο Λαός έχει κερδίσει με αγώνες. Νόμους που τους «επιτρέπουνε» να τα ξεπουλήσουν όλα. Να μην αφήσουν τίποτε. Δεν άφησαν οικογένεια χωρίς άνεργο ή χωρίς κάποιον με μισή δουλειά ή με μισό μισθό ή με κάποιον που έκλεισε το μαγαζί του.  Άφησαν τα σχολεία και τα παιδιά μας χωρίς βιβλία. Πρώτη φορά μετά το 1946.
Και δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν. Οι συμφωνίες που υπογράψανε είναι κάτι χειρότερο από αποικιοκρατικές. Στη χώρα μας εγκαθίσταται μόνιμα πλέον ένας νέος Πιουριφόι που θα αποφασίζει, θα ελέγχει και θα τιμωρεί. Η υποτέλεια σε όλο της το μεγαλείο. Θα δίνει τις εντολές του, θα ελέγχει την πορεία της υλοποίησής τους και θα τιμωρεί τους κακομαθημένους Έλληνες που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αυτό που γίνεται είναι προς όφελός τους και συνεχίζουν να αντιστέκονται, να διαμαρτύρονται, να απεργούν, να βγαίνουν στους δρόμους και να φωνάζουν.
Όλοι αυτοί όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτός ο Λαός δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται, δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται. Δεν το έκανε ποτέ άλλωστε. Και σε χειρότερες συνθήκες. Δεν θα σταματήσει να απεργεί, να βγαίνει στους δρόμους, να φωνάζει, να διαδηλώνει. Δεν θα σταματήσει να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο. Δεν θα σταματήσει μέχρι να διώξει από πάνω του και τους ξένους τοποτηρητές και αυτούς που τους φέρανε. 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα συνδικάτα την επόμενη μέρα


Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
Τα συνδικάτα την επόμενη μέρα

Τα τελευταία δύο χρόνια τα συνδικάτα δεν έχουν σταματήσει να μετράνε ήττες. Το σημερινό συνδικαλιστικό κίνημα, η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία είναι η ηγεσία εκείνη που της έμειναν στα χέρια πολλές από τις κατακτήσεις του εικοστού αιώνα. Όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να βαφτίσουν το κρέας ψάρι αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα γύρισαν πολλές δεκαετίες πίσω.
Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα κατεδαφίζεται και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται.
Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, οι απολύσεις έγιναν πιο εύκολες, πιο φτηνές, οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο και η εργοδοσία αυθαιρετεί ασύστολα.
Συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν με μια μονοκονδυλιά οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώνονται και από την άλλη τα φορολογικά βάρη μεγαλώνουν.
Το ισχνό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που υπήρχε ξηλώνεται.
Ο κατώτερος μισθός καταργήθηκε, οι κλαδικές συμβάσεις χάνουν την ισχύ τους, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας από εργαλείο της εργατικής πλευράς μεταλλάσσεται σε μακρύ χέρι της εργοδοσίας.
Στον ΟΤΕ είχαμε για πρώτη φορά από την ίδρυσή του μαζικές απολύσεις στην COSMOTE, είχαμε αποφάσεις της διοίκησης για αύξηση των ωρών εργασίας, για κατάργηση όρων συλλογικών συμβάσεων, για μείωση επιδομάτων, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ υπογράφει μειώσεις μισθών, καταστήματα κλείνουν, επανέρχεται το σπαστό ωράριο, μειώνονται οι παροχές του λογαριασμού νεότητας και το ασφαλιστικό μας ακολουθεί τη γενική πορεία πιο γρήγορα από τους άλλους
Και τώρα τι γίνεται; Μήπως τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την τρόικα κατάφερε να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα οριστικά στη γωνία; Μήπως το συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει οριστικά στο περιθώριο των εξελίξεων;  Μήπως τελικά κυριαρχήσει απόλυτα το ιδεολόγημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλους τους εργαζόμενους.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εσωτερικές παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν συμβάλλει στη μείωση του κύρους, της αξιοπιστίας, της διαπραγματευτικής δύναμης και της αποτελεσματικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος. Από την άλλη μεριά τώρα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναγκαία η συσπείρωση των εργαζόμενων γύρω από τα συνδικάτα τους τα οποία από την πλευρά τους πρέπει να δουν την κατάσταση κατάματα χωρίς ωραιοποιήσεις. Τα συνδικάτα θα πρέπει επιτέλους να βάλουν τη δική τους ατζέντα και να απαντήσουν στο κεντρικό ζήτημα που έχει να κάνει με το χρέος και με την αμφισβήτησή του ως χρέος του ελληνικού Λαού. Να απαιτήσουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να έρθουν σε επαφή με όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Μια τέτοια πορεία δεν μπορεί να χαραχθεί με τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια τέτοια πορεία απαιτεί την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού δικομματισμού, την αποδυνάμωση του κομματικού συνδικαλισμού και την ενδυνάμωση των δυνάμεων του αυτόνομου, ταξικού και ριζοσπαστικού συνδικαλισμού. Σε τελευταία ανάλυση το ξεπέρασμα των προβλημάτων και η αλλαγή ρότας περνάει μέσα από τα χέρια των εργαζόμενων. Αυτοί είναι εκείνοι που θα δημιουργήσουν τους καινούριους συσχετισμούς. Απ’ αυτούς εξαρτάται το αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στη νέα τάξη πραγμάτων, στα νέα δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΓΩΝ.Ε.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ - για ένα δυνατό σωματείο


 Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf

ΑΓΩΝ.Ε.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ
για ένα δυνατό σωματείο

Είναι δύσκολο σ’ αυτή την τρικυμία σ’ αυτό τον κατακλυσμό να δούμε κάπως νηφάλια την κατάσταση που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και κυρίως να δούμε τι είναι καλύτερο να κάνουμε για ένα συνδικάτο για μια ΠΕΤ – ΟΤΕ που μας αξίζει. Για να δυναμώσουμε το σωματείο μας που τώρα είναι περισσότερο από κάθε φορά χρήσιμο να σταθεί δίπλα στις ανάγκες μας και με αγωνιστικό φρόνημα. Δεν μπορούμε να μη δούμε και να μην κρίνουμε πια την πλειοψηφία της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και πού έχουν οδηγήσει το σωματείο. Φτάνει πια! Εμείς δεν έχουμε την εντύπωση ούτε φιλοδοξούμε να έχουμε κανένα μονοπώλιο ή κάτι τέτοιο. Όμως η κρισιμότητα της κατάστασης και το βάρος των προβλημάτων κι’ αυτών που στη συνέχεια θα έρθουν δεν μπορεί κανείς μας ούτε να τα παραβλέψει ούτε να τα αποφύγει γιατί αυτό θα είναι σε βάρος όλων. Τι κάνουμε σαν εργαζόμενοι (που ακόμη έχουμε σωματείο); Και τι σωματείο χρειάζεται να στηρίξουμε;  Η κατάσταση στον ΟΤΕ είναι σε πορεία που ολοένα θα δυσκολεύει τη δουλειά μας, θα αφαιρούνται και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, θα αμειβόμαστε λιγότερο και θα δουλεύουμε περισσότερο. Οι κρίσεις προσωπικού και το αξιολόγιο σε λίγο θα μας δείχνουν την εφεδρεία και τις απολύσεις. Ο αυταρχισμός θα πάρει ακόμη πιο έντονη μορφή. Φυσικά, βλέπουμε καιρό τώρα την απόσταση του σωματείου από τις ανάγκες της εργασίας μας και τις δικές μας σε όλα τα επίπεδα. Η εγκατάλειψη του δικτύου με τη συσσώρευση αμέτρητων βλαβών και την ανύπαρκτη συντήρηση πέρα απ’ τις φιλότιμες προσπάθειες και πρωτοβουλίες μεμονωμένων συναδέλφων είναι καθημερινότητα. Ο προσανατολισμός στην παροχοεξυπηρέτηση είναι ένας μονόδρομος που με την ευγενική συνδρομή της ΕΕΤΤ καταλήγει σε αφαίμαξη και οικονομική και στο να υπηρετούμε οι περισσότεροι στο δίκτυο τους παρόχους με όλα τα αρνητικά που επιφυλάσσει για το έργο μας στη συνέχεια. Η έλλειψη πολλές φορές υλικών και ανταλλακτικών από τις τοπικές αποθήκες είναι μια πρόσθετη δυσκολία που μας φέρνει απέναντι στους συνδρομητές – πελάτες και δυσφημίζει το έργο και την απόδοσή μας. Οι συνθήκες χειροτερεύουν και οι δυσκολίες αυξάνονται συνεχώς με τα διπλά συνεργεία που είναι σημαντικότατα για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ποιότητα της εργασίας να είναι δυσεύρετα και ανύπαρκτα κάτω από τις πιέσεις των προϊσταμένων και από το βάρος της πίεσης της δουλειάς και μόνο συγκυριακά εμφανίζονται. Αυτά κι’ ένας μεγάλος όγκος προβλημάτων που εδώ δεν μπορεί να χωρέσει είναι και θα μας ακολουθούν συνέχεια. Εμείς μαζί σας και  ανυποχώρητα θα τα αναδεικνύουμε απ’ όπου εσείς μας επιλέγετε να αγωνιζόμαστε. Όμως «τόνα χέρι πλένει τ’ άλλο». Κι’ όλα αυτά για να προχωρήσουν και να γίνουν αντικείμενο δράσης χρειάζεται το σωματείο, η ΠΕΤ – ΟΤΕ να προσανατολιστεί στους εργαζόμενους και στις ανάγκες τους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί, να πείσει ότι αυτό διεκδικεί και παλεύει , ότι θέλει να παίξει το ρόλο του και τώρα που καταρρέουν τόσα γύρω μας να δείξει ότι μπορεί να είναι το αποκούμπι και η σιγουριά για τους εργαζόμενους, ότι δεν λοξοκοιτάει αλλού. Να φέρει τις χιλιάδες μέλη του μέσα στο σωματείο, να νοιώσουν ότι το σωματείο δεν είναι χώρος μιας μικρής μειονότητας και κάτι απόμακρο απ’ αυτούς, ότι δεν είναι ο συνδικαλισμός προσωπικές σχέσεις και άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα που έχουν υπάρξει και που έχουν κοστίσει στην αξιοπιστία του σωματείου. Να αλλάξει δηλαδή πλεύση.
Συνάδελφοι όλα τα σωματεία έχουν εκλογικές διαδικασίες το επόμενο διάστημα. Είναι υποχρέωση απέναντι στο μέλλον μας και στα δικαιώματά  μας που δεν μας τα χάρισε κανείς, στα παιδιά μας που είναι η γενιά που τους ετοιμάζεται ένα μέλλον χειρότερο απ’ το δικό μας και που οι δικές μας επιλογές και αγωνιστικές υποθήκες θα είναι αξιόλογο εφόδιο για την πορεία τους, γιατί τίποτε δεν πάει χαμένο. Δεν χωράνε αναβολές και δισταγμοί. Αύριο δεν θα έχουμε αν εμείς δεν το φροντίσουμε. Τώρα κάντε την επιλογή σας χωρίς υστερόβουλη σκέψη άλλη παρά μόνο τι είναι  αυτό που θα βάλει το πετραδάκι για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη συνέχεια για όλους μας. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρόταση αγώνα και δράσης στους συναδέλφους που βλέπουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε ότι μας έχει απομείνει. Καλούμε όλους σας ενάντια στα μέτρα και στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας. Όλοι στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
του Στάθη από την Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online