Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μαύρη μέρα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία



Μαύρη μέρα για τα ασφαλιστικά ταμεία
100 έως 160 εκατομμύρια € η ζημιά στα ταμεία των εργαζόμενων του ΟΤΕ

Μαύρη θα πρέπει να χαρακτηριστεί η ημερομηνία 6/3/2012 για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα με τις αποφάσεις που πήραν οι διορισμένες διοικήσεις τους σε συγχορδία με πολλούς δοτούς και μόνο κατ’ όνομα εργατικούς εκπροσώπους αποφάσισαν τη συμμετοχή στο κούρεμα των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και μέσα σε μία μέρα λεηλατήθηκε άλλη μία φορά η περιουσία τους κατά δισεκατομμύρια €.
Το ταμείο κύριας σύνταξης το ΙΚΑ ΕΤΑΜ από το οποίο συνταξιοδοτούνται πλέον οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ συμμετέχει στο κούρεμα και από 1 δισεκατομμύριο 408 εκατομμύρια € που είχε στην κατοχή του σε ομόλογα μετά το κούρεμα θα πάρει νέα ομόλογα αξίας 655 περίπου εκατομμυρίων €. Το ΙΚΑ δηλαδή  από  το κούρεμα χάνει 753 εκατομμύρια € ή το 53,5% της περιουσίας του σε ομόλογα.
Το απόλυτα δικό μας ταμείο επικουρικής σύνταξης και εφ’ άπαξ χορηγίας χάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε ομόλογα αλλά και σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα:
Ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης συμμετέχει στο κούρεμα των ομολόγων και για τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 182 περίπου εκατομμυρίων € που έχει στην κατοχή του θα πάρει νέους τίτλους ίσους με το 46,5% της ονομαστικής αξίας δηλαδή περίπου 84,5 εκατομμύρια €. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτά τα ποσά δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν ποτέ. Με τη νέα οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγείται το ταμείο σε λίγους μήνες δεν θα έχει μετρητά για να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε συντάξεις και θα αναγκαστεί να σπάσει τα νέα ομόλογα στην όποια τιμή δίνουν τότε οι «αγορές». Στην απόφαση αυτή είναι άξιο λόγου το ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ ΟΤΕ συμφώνησε και η παράταξη της ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ θεώρησε ορθότερο να στρίψει στη γωνία και να απέχει από την ψηφοφορία. Η μεν ΔΑΚΕ λοιπόν με το γνωστό αγοραίο της ρεαλισμό συμφωνεί με το κούρεμα με ότι βάρος θα επιφέρει αυτό στο ταμείο μας η δε ΠΑΣΚΕ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη που της έδωσαν οι συνάδελφοι απέχοντας από την ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό άφησε τα δικά μας λεφτά και τις δικές μας συντάξεις να τα διαχειρίζονται οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, οι εκπρόσωποι του κράτους και οι εκπρόσωποι των άλλων ομοσπονδιών που συμμετέχουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Το ταμείο μας στο κούρεμα συμμετέχει με 182 εκατομμύρια του επικουρικού κλάδου και με 25 εκατομμύρια του κλάδου ασθένειας. Τα υπόλοιπα ταμεία (ΔΕΚΟ και τραπεζών) συμμετέχουν όλα μαζί με 56 εκατομμύρια. Η μεν ΔΑΚΕ ΟΤΕ συμφώνησε στο κούρεμα η δε ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ άφησε όλους τους άλλους να αποφασίσουν και πρότεινε αποχή.
Εκτός από τα παραπάνω ποσά το ταμείο μας τη μαύρη αυτή μέρα έχασε και ένα μεγάλο μέρος από τα μετρητά που είχε καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κλάδος ασθένειας έχει καταθέσεις ύψους 19 εκατομμυριών € ο κλάδος επικουρικής σύνταξης είχε καταθέσεις ύψους 34 εκατομμυρίων € και ο κλάδος εφ’ άπαξ χορηγίας καταθέσεις ύψους 66 εκατομμυρίων €. Συνολικά δηλαδή περίπου 120 εκατομμύρια. Από τα χρήματα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος ένα μέρος (άγνωστο πόσο μπορεί και όλα) το έχει χρησιμοποιήσει για αγορά ομολόγων. Τα ομόλογα αυτά θα κουρευτούν ανάλογα και τη ζημιά δεν θα την πληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά το ταμείο μας και το χάσιμο και των τριών κλάδων απ’ αυτό το λόγο μπορεί να φτάσει μέχρι και 65 εκατομμύρια €.
Η κυβέρνηση φρόντισε και με τροπολογία που πέρασε οι διοικήσεις των ταμείων δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη για τη θέση και την άποψη που θα εκφράσουν για το κούρεμα και για τη ζημιά που θα υποστούν τα ταμεία. Υπάρχει όμως η πολιτική ευθύνη. Υπάρχει και η ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους που πλήρωναν τόσα χρόνια τις εισφορές τους στα ταμεία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και περιμένοντας τη σύνταξη και το εφ’ άπαξ. Η ευθύνη αυτή είναι συγκεκριμένη και δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται. Την ευθύνη αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μοιράζονται εξ’ αδιαιρέτου το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το μακρύ τους χέρι στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Το κακό είναι ότι το λογαριασμό δεν θα τον πληρώσουν αυτοί αλλά όλοι μας.

 

blogger templates | Make Money Online