Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η διοίκηση προχωρά στην εφαρμογή των μειώσεων του μνημονίου - Ξεκινάει ο δανεισμός εργαζόμενων μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE


Κατεβάστε το κείμενο σε PDF
Η διοίκηση προχωρά στην εφαρμογή των μειώσεων του μνημονίου
Ξεκινάει ο δανεισμός εργαζόμενων μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE

                Η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκίνησε την εφαρμογή των μέτρων που πηγάζουν από το δεύτερο μνημόνιο και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σε σχετικό έγγραφό της δίνει τη δική της ερμηνεία για την εφαρμογή του νέου εργασιακού καθεστώτος που επεβλήθη από την τρόικα και την κυβέρνηση. Πριν αναφερθούμε στο τι προβλέπεται θα πρέπει να πούμε αφ’ ενός ότι υπάρχουν αυθαίρετες ερμηνείες σε κάποια ζητήματα και αφ’ ετέρου ότι οι δεσμεύσεις περί μη αλλαγής του μισθολογίου από εξωγενείς παράγοντες πάνε περίπατο. Υποτίθεται ότι υπήρξε δέσμευση που μας προστατεύει στην περίπτωση που ψηφιστεί κάποιος νόμος και μεταβάλλει τους όρους των αμοιβών μας. Σύμφωνα με τις απόψεις της διοίκησης:
1.     Από τις 14/2/2012 και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% - δηλαδή ποτέ - δεν θα ξαναπάρουμε μισθολογικό κλιμάκιο και χρονοεπίδομα.
2.     Οι παροχές του λογαριασμού νεότητας μετά τις μειώσεις που έγιναν με τις μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης τώρα μειώνονται εκ νέου. Η χορηγία υπολογίζεται με βάση το μέσο τακτικό μισθό ή με το 86πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) αν αυτό είναι μεγαλύτερο. Σήμερα υπολογίζεται με το 86πλάσιο του ΗΑΕ. Το ΗΑΕ μειώνεται κατά 22% και από 33,57 € γίνεται 26,18 €. Έτσι κάθε χορηγία ενώ υπολογιζόταν με βάση το 33,57 Χ 86 = 2887,02 € θα υπολογίζεται με βάση  το 26,18 Χ 86 = 2251,48 € ή με βάση το μέσο τακτικό μισθό αν αυτός είναι μεγαλύτερος. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο μέσος τακτικός μισθός μειώθηκε με τη σύμβαση που μειώνει τους μισθούς μας κατά 12% και θα είναι σε μια συνεχή καθοδική πορεία αφού δεν θα παίρνουμε αυξήσεις και κατά κανόνα όσοι συνταξιοδοτούνται έχουν μεγαλύτερους μισθούς από τους υπόλοιπους.
3.     Μειώνονται ανάλογα κατά 22% οι αποζημιώσεις της εκτός έδρας διανυκτέρευσης, της διημέρευσης και της μεταφοράς οικοσκευής σε περίπτωση μετάθεσης.
Η διοίκηση του ΟΤΕ ήταν απόλυτα σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί οποτεδήποτε και τώρα και στο μέλλον το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και το όποιο πάτημα της δώσει το οποιοδήποτε νομοθέτημα. Οι όποιες δεσμεύσεις ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση και χρησιμοποιήθηκαν από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων και εν πολλοίς το κατάφεραν. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της πληρωμής. Και για να μην ξεχνιόμαστε θα πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε και να μην κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτε για τις νέες εξαγγελίες που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος για νέες περικοπές που θα ζητήσει σε δύο με τρεις μήνες. Η διοίκηση του ΟΤΕ μιλάει για τροποποίηση της ΤΡΙΕΤΟΥΣ σύμβασης που υπέγραψε πριν καλά καλά περάσουν τρεις μήνες εφαρμογής.
            Εκτός του θέματος της μείωσης των αμοιβών θέλουμε να αναφερθούμε και στο ζήτημα του εργασιακού δανεισμού που μπαίνει πλέον στον ΟΤΕ και στην COSMOTE. Η ενοποίηση του ΟΤΕ και της COSMOTE ξεκίνησε από τη διεύθυνση επικοινωνίας όπου για τις δύο εταιρείες η διεύθυνση αυτή είναι κοινή. Η διοίκηση του ΟΤΕ ζήτησε από τους συναδέλφους του ΟΤΕ και της COSMOTE που εργάζονται σ’ αυτή τη διεύθυνση να υπογράψουν σύμβαση μερικού δανεισμού στην άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας η διοίκηση προχώρησε στην κίνηση αυτή χωρίς καμία συνεννόηση ή διαβούλευση με την ομοσπονδία παρά μόνο μετά την αντίδραση συναδέλφων που κλήθηκαν να το υπογράψουν. Το κείμενο της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοι μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν είναι καλύτερο από το αρχικό επιδέχεται όμως ακόμη ορισμένες βελτιώσεις. Για παράδειγμα ο εργαζόμενος που δανείζεται δικαιούται τις αποδοχές που έχουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην οποία δανείζεται αν αυτές είναι μεγαλύτερες. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται. Πέραν αυτών εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος της ομοσπονδίας δεν είναι μόνο το να δει τη νομική πλευρά του ζητήματος. Υπάρχει το πολιτικό ζήτημα, η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα ή μη του δανεισμού καθώς και οι δρόμοι που ανοίγει αυτή η πρακτική στη σημερινή συγκυρία. Για τα ζητήματα αυτά ζητήσαμε από το προεδρείο της ΟΜΕ – ΟΤΕ να γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκειμένου να συζητηθούν και να πάρουμε θέση πλην όμως το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό.
            Κλείνοντας θα επαναλάβουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η συσπείρωση των εργαζόμενων γύρω από τα συνδικάτα τους προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί και να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση που ξεκίνησε και που αν δεν προσέξουμε θα έχει μεγαλύτερες και χειρότερες επιπτώσεις από την προηγούμενη. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και κάποιοι να σταματήσουν τις ιδιοκτησιακές πρακτικές, να σταματήσουν να θεωρούν ότι η ομοσπονδία και τα σωματεία είναι το τσιφλίκι του πατέρα τους.

 

blogger templates | Make Money Online