Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ Πάτρας


Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ Πάτρας
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/04/2012
του Γιάννη Δούκα
Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου με μειωμένο ωράριο (3,5 ώρες παλαιότερα και 4 σήμερα) στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην Πάτρα έχουν ιδρύσει σωματείο. Το σωματείο αυτό βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη Δευτέρα 26/3. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Πάτρας και συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα. Η συνέχεια της κινητοποίησης και η ανταπόκριση που αυτή βρίσκει στην τοπική κοινωνία θορύβησε τη διοίκηση του ΟΤΕ η οποία αντί να προσπαθήσει να βρει λύση επιχειρεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα, λειτουργεί σπασμωδικά και επιχειρεί να στρέψει τους μόνιμους εργαζόμενους εναντίον των έκτακτων και το αντίστροφο. Έτσι δεν διστάζει να απειλεί ότι θα κόψει τα μεροκάματα αυτών που εμποδίζονται από τον αποκλεισμό να προσέλθουν στη δουλειά τους και ταυτόχρονα εκβιάζει δηλώνοντας ότι θα κλείσει τα τηλεφωνικά κέντρα στην Πάτρα και γυρνώντας έναν διακόπτη θα τα μεταφέρει και θα τηλεχειρίζονται από άλλη πόλη.
Τα αιτήματα που προβάλλονται για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών των μνημονίων όπως και όλες οι αναφορές για σταθερή και αξιοπρεπώς αμειβομένη δουλειά είναι αιτήματα όλης της κοινωνίας και μας βρίσκουν αλληλέγγυους.
Οι αναφορές που υπάρχουν για τις δουλεμπορικές θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ είναι πραγματικότητα και αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο σήμερα που οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην OTEPLUS προσλαμβάνονται με τα νέα κατώτερα όρια μισθών που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο 2.
Η αντιπροσωπεία της διοίκησης που μετέβη στην Πάτρα, αντί να προσπαθήσει να μετριάσει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να βρει λύση με τη συμπεριφορά της, το μεγέθυνε. Η διοίκηση του ΟΤΕ, αντί να απειλεί με λουκέτο τα τηλεφωνικά κέντρα της Πάτρας, αντί να απειλεί τους μόνιμους υπαλλήλους του ΟΤΕ ότι θα τους κόψει τα μεροκάματα οφείλει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις. Μια ελάχιστη προσέγγιση στο θέμα αυτό θα ήταν το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους της OTEPLUS έξω από τις λογικές που άνοιξε η κυβέρνηση και η τρόικα για τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση του κατώτερου μισθού. Γιατί η πραγματικότητα που γίνεται κυνικά αποδεκτή είναι ότι πράγματι οι νέοι που προσλαμβάνονται από την OTEPLUS θα παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Γιατί γι' αυτούς θα ισχύει το μνημόνιο ενώ για τους προηγούμενους ίσχυαν οι συλλογικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Δεν μπορεί από κανέναν να γίνει αποδεκτό ότι σήμερα προσλαμβάνονται νέα παιδιά σε θυγατρική του ΟΤΕ με μισθούς 250 και 300 ευρώ. Ένα άλλο το οποίο επίσης θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό είναι η ανανέωση των συμβάσεων για το 12μηνο που ίσχυε μέχρι πρότινος. Δεν είναι δα και τόσο εξωπραγματικό. Άλλωστε οι ανάγκες υπάρχουν, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που, ενώ έχουν επιλεγεί για πρόσληψη στην OTEPLUS, τελικά κάτω από τις εργασιακές συνθήκες που βρίσκουν μπροστά τους παραιτούνται.
Διευκρινίζουμε ότι αυτές είναι σκέψεις και προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν παραιτούμαστε από τις πάγιες θέσεις μας για κλείσιμο των δουλεμπορικών OTEPLUS και HELLASCOM, για μία σταθερή εργασιακή σχέση, για ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ.

* Ο Γιάννης Δούκας είναι μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ

 

blogger templates | Make Money Online