Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κοινή ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας - Ενωτικής σ.κ. - Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…



Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.
Την Τετάρτη 30-5-2012 συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ που προέκυψε από το 37ο Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Μοναδικό θέμα του η συγκρότησή του σε σώμα και η εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής.
Θα περίμενε κάποιος ότι κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι αλλά και το σημερινό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η συμπεριφορά των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ θα ήταν διαφορετική από το γνώριμο παρελθόν τους…
Δυστυχώς σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με συνεχείς διακοπές, έντονο παρασκήνιο, υπόγειες συναλλαγές, στημένα «παιχνίδια» σκοπιμοτήτων και με μια πρωτοφανή και εξόχως αποκαλυπτική ταύτιση και κοινό σχεδιασμό των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, το Δ.Σ. οδηγήθηκε αργά το βράδυ στην εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας που αποτυπώνει ανάγλυφα την αμετανόητη στάση και την αγαστή «συγκυβέρνηση» των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Σε μια περίοδο που η Διοίκηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει σειρά αποφάσεών της που αφορούν τους εργαζόμενους και που η συνθετική λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι απολύτως αναγκαία όπως και η αξιοποίηση κάθε συνδικαλιστικής εμπειρίας, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επέλεξαν την με κάθε τρόπο διαιώνιση των «διαχωριστικών γραμμών» και της «νομής της εξουσίας» με μόνο γνώμονα τις καρέκλες και τις αρρωστημένες εσωπαραταξιακές τους ισορροπίες...
Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας – Ενωτικής σ.κ. στο Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία και την απαίτηση των εργαζόμενων για ουσιαστική και αποτελεσματική συνδικαλιστική δράση, απέφυγαν κάθε εμπλοκή στη «μάχη των καρεκλών» και περιορίστηκαν αυστηρά στην εφαρμογή του Καταστατικού και της διεκδίκησης των θέσεων που τους αναλογούσαν σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα του 37ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, βιώνοντας για πολλοστή φορά πράξεις ακραίας εμπάθειας και συνδικαλιστικής αλητείας σε βάρος τους.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους, η Διοίκηση θα υλοποιήσει επόμενη φάση αναδιοργάνωσης που λόγω καταργήσεων και συγχωνεύσεων τεχνικών τμημάτων θα δημιουργηθεί πλεονάζον τεχνικό προσωπικό το οποίο θα προστεθεί στο ήδη πλεονάζον προσωπικό που προέρχεται από τον εμπορικό και διοικητικό κλάδο. Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθεί η πρόταση της Διοίκησης για το πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου προσωπικού με χρήση της δυνατότητας αυτασφάλισης.
Υπάρχει επίσης η εκφρασμένη βούληση της Διοίκησης για μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού που δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της «εθελούσιας» εξόδου σε θυγατρική αλλά και μεταθέσεις προσωπικού για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν από την αναδιοργάνωση και την «εθελούσια» έξοδο προσωπικού όπως έγινε κατά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
Θυμίζουμε επίσης ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του ΟΤΕ αλλά και των θυγατρικών του (δανεισμός προσωπικού, μισθοί στις θυγατρικές, σύστημα ετοιμότητας προσωπικού, WFM, αξιολόγιο κλπ) που πρέπει να τα διαχειριστεί συντεταγμένα το σ.κ. του χώρου μας και κυρίως η ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Δέσμευσή μας απέναντι στο σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ είναι ότι θα είμαστε παντού όπου επιβάλλει το συνδικαλιστικό καθήκον που μας αναθέσατε, με επεξεργασμένες προτάσεις, με αγωνιστική διάθεση και κυρίως με απόλυτη διαφάνεια στη δράση μας.
Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και τα προβλήματα πολλά για ν’ αφήσουμε τη διαχείρισή τους στο γνωστό «δίδυμο»… Σας καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Του Γ. ΓΑΒΡΙΛΗ
Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού οι 9 μεγάλες Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα για την αναστολή εφαρμογής της πράξης υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) της 28ης Φεβρουαρίου 2012 αναφορικά με την λήξη της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, όχι μόνο δεν είχε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά επιπλέον αποδείχθηκε μια καίρια ουσιαστική και άκρως αποτελεσματική ενέργεια.
Πρώτον, άλλαξε την ατζέντα της επικαιρότητας, επαναφέροντας στο δημόσιο διάλογο τις εφιαλτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Δεύτερον, επέφερε ένα πολιτικό ρήγμα στην ιδεολογική κυριαρχία του απολύτως απαραβίαστου των μνημονίων και των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων που το υλοποιούν. Η κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη ακόμη και του ΣΕΒ και ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητές του, για την επανεξέταση του περιεχομένου της ΠΥΣ, σε ότι αφορά στην λήξη της μετενέργειας, αλλά επιπλέον και στην μείωση των κατώτατων αποδοχών, αποτελεί περίτρανη ομολογία ότι είναι εφικτό και θεμιτό, να επαναδιαπραγματευτούν κεντρικές πτυχές της εργατικής και κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και χωρίς την προηγούμενη «καταγγελία» του μνημονίου ή την διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας.
Τρίτον, υποχρέωσε το αστικό μπλοκ να ξεγυμνωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και μέσα από τις κατηγορίες που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΕΒ σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από το τερατούργημα του νόμου 4046/2012 (Μνημόνιο ΙΙ) και της ΠΥΣ, αποκαλύφθηκε με περίσσια διαύγεια η πραγματική και διαχρονικά συνέργεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα.
Η ξαφνική δε προθυμία του ΣΕΒ να επανεξεταστούν ορισμένες από τις αντεργατικές πτυχές της ΠΥΣ, υπό τον όρο να ξανανοίξει η συζήτηση για τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, απαιτεί ένα σχόλιο.
Πρόκειται για μια δόλια ενέργεια με στόχο την επαναφορά όλης της αντεργατικής ατζέντας και μιας εφ' όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευσης, δηλαδή της αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, των κλαδικών συμβάσεων, του κλαδικού μισθού και του μισθολογικού κόστους, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωτική επίθεση σε βάρος και των τελευταίων εργατικών καταχτήσεων που έχουν διασωθεί.
Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έχει δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Εκτός από την ραγδαία και απάνθρωπη μείωση των μέσων αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, η νέα εργατική νομοθεσία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποθεσμοποίηση των συνδικάτων και στην προοδευτική συρρίκνωση και απαξίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Από τις 14 Μαίου έχει αρχίσει γενικευμένα πλέον να εφαρμόζεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις ο δεύτερος Μνημονιακός νόμος 4046/12 και η εφαρμοστική πράξη του Υπουργικού συμβουλίου, η οποία με βίαιο-αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο επιβάλλει την αναγκαστική λήξη των συλλογικών συμβάσεων, επιτρέποντας την ίδια στιγμή στους εργοδότες να προχωρούν σε πρόωρη εκβιαστική καταγγελία των ΣΣΕ.
Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι την ημέρα εκβιάζονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, ενώ οι μειώσεις των μισθών τους δύο τελευταίου μήνες κυμαίνονται από 20-45%. Η όλο και μεγαλύτερη από εδώ και πέρα ενεργοποίηση της εν λόγω ΠΥΣ από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ιδίως σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, με την μεγάλη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει επί πλέον δραματική μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, με απρόβλεπτες επιπτώσεις από τον επόμενο μήνα στη καταβολή των συντάξεων.
Συνεπώς οι 9 ομοσπονδίες, μέσα σε αυτό το εφιαλτικό κλίμα που διαμορφώνεται και σε συνέχεια της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και των εργαζομένων, πρότειναν το έλασσον και το αυτονόητο που ήταν, να παγώσει η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Η δε πρωτοβουλία του υπουργού εργασίας, για την εξεύρεση αποδεκτά κοινής λύσης, μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας αναστολής της εν λόγω ΠΥΣ, θα μπορούσε σε αυτή τη συγκυρία να αναχαιτίσει και να βάλει φρένο σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή και να της προσδώσει εκείνα τα αναγκαία πολιτικά και δεσμευτικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πρώτα στην αναστολή της ισχύος της ΠΥΣ, ανοίγοντας στη συνέχεια δρόμους για την οριστική κατάργηση των μέτρων, επέλεξε με πολλά ζικ-ζακ για άλλη μια φορά, τα ήρεμα νερά της ακινησίας και της αδράνειας, επέλεξε για άλλη μια φορά το ρόλο του θεατή και από τη θέση της κερκίδας, να παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τους εργαζόμενους να μένουν μόνοι και απροστάτευτοι μέσα στην εργασιακή ζούγκλα.
Για να αχρηστεύσει και αυτές τις πρωτοβουλίες, νεκρανάστησε επιτροπές κοινωνικού διαλόγου φαντάσματα, που έχουν να συνεδριάσουν από το 2004, στις οποίες μετέθεσε τη συζήτηση αυτή, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να έρθει προς συζήτηση όλη η ατζέντα του ΣΕΒ για το τελειωτικό σάρωμα των συμβάσεων.
Είναι προφανές και από αυτή την εξέλιξη, ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην ηγεσία της εργατικής τάξης και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί
Οι συγκυρίες είναι ιστορικές. Όσοι θεωρούν ότι θα αποτρέψουν ή θα καθυστερήσουν τις αλλαγές που ξεκίνησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με πολιτικάντηκες πρακτικές πρέπει να αντιληφθούν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται επικινδύνως. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το διακύβευμα αυτής της περιόδου δεν είναι η συντήρηση και η αναπαραγωγής τους στη ηγεσία των συνδικάτων αλλά η αγεφύρωτη αντίθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
- Ο Γιώργος Γαβρίλης είναι Γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης
Αναδημοσίευση από ΕΠΟΧΗ, 27-5-2012

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο περιοδικό «ΟΘΟΝΗ» της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί


Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο περιοδικό «ΟΘΟΝΗ» της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί.
Εδώ και πάνω από δυο χρόνια πάνω στην χώρα και τον λαό μας εφαρμόζεται ένα πρωτοφανές πείραμα. Όλοι οι παγκόσμιοι εξουσιαστικοί μηχανισμοί (πολιτικοί και οικονομικοί) και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους έχουν στοχοποιήσει τον δημόσιο πλούτο της χώρας και επιβάλουν πολιτικές εξόντωσης του λαού. Με την άγρια λιτότητα που επέβαλαν με τα μνημόνια της υποτέλειας και την υποτίμηση μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, διέλυσαν ότι είχε απομείνει από την παραγωγική βάση της χώρας. Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν σε είκοσι χρόνια οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του εναλλασσόμενου δικομματισμού το πέτυχαν μέσα στα δυόμιση τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου. Γνωρίζουν ότι πιθανή επιτυχία του πειράματος  στην Ελλάδα θα σηματοδοτήσει την επανάληψή του σε μια σειρά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ήδη εκτός της χώρας μας, μνημόνια εφαρμόζονται στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά και μια σειρά χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες αντιμετωπίζουν μεγάλη ύφεση με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι κερδοσκοπικών επιθέσεων μέσω υψηλών επιτοκίων δανεισμού, στον οποίο προσφεύγουν όλο και συχνότερα. Οι Μηχανισμοί πάντως που έχει συστήσει οι Ευρωπαϊκή Ελίτ αρνούνται να συνειδητοποιήσουν το αδιέξοδο των επιλογών αυτών και προσπαθούν με την συνταγματοποίηση του συμφώνου για το Ευρώ που προωθούν στις χώρες τις ευρωζώνης να κάμψουν τις αντιστάσεις των λαών και να καταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές, νομικά ισχυρές και κατοχυρωμένες μέσα από τα εθνικά συντάγματα.
Δύο χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου Όλες οι βασικές προβλέψεις του για ύφεση, πληθωρισμό, έλλειμμα, ανεργία κλπ. αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες.
·         Η Ανεργία καλπάζει. Μέσα σε μια διετία τουλάχιστον 680.000 προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων. Ένας στους δύο ανέργους είναι νέος έως 25 ετών. Επισήμως οι άνεργοι φθάνουν τους 1.100.000, ενώ σε πραγματικά επίπεδα προσεγγίζουν ήδη τους 1.300.000 αφού στους καταγεγραμμένους ανέργους δεν προσμετρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο στην μικρή οικογενειακή τους επιχείρηση.
·         Τα λουκέτα στην αγορά υπολογίζονται σε πάνω από 90.000 ενώ βάσει των στοιχείων της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, με "λουκέτο" κινδυνεύουν 180.000  ακόμα επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια άλλων 240.000 θέσεων απασχόλησης το 2012
·         Τουλάχιστον 500.000 εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, ενώ 1 στους 2 που προσλαμβάνονται τους πρώτους μήνες του 2012 εργάζονται από 1 έως 4 ημέρες την εβδομάδα!
·         Οι συντάξεις μειώθηκαν δραματικά για τη συντριπτική πλειονότητα των απόμαχων ανδρών και γυναικών και σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, οι (διαδοχικές) μειώσεις κυμαίνονται από 15% έως 40%. Νέο "μαχαίρι" 12% θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ από την 1η Ιουνίου, θα αφορά αναδρομικά τις αποδοχές από 1.1.2012 και θα καταβληθούν σε 8 ισόποσες δόσεις.

Ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για το Σ.Κ.
Το εργατικό κίνημα της χώρας μας υπέστη εξ αιτίας αυτών των επιλογών μια δεινή ήττα στρατηγικού χαρακτήρα. Αν προσπαθήσουμε να ανακεφαλαιώσουμε τις καταχτήσεις του εργατικού κινήματος που χάθηκαν την τελευταία διετία είναι σίγουρο πως κάποιες θα ξεχάσουμε:
  • Καταργήθηκαν ουσιαστικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,  ενώ ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ανατράπηκε. Καμία συλλογική σύμβαση δεν θα μετατρέπεται πλέον σε αορίστου χρόνου. Μέγιστη ισχύς μίας σύμβασης θα είναι τα τρία χρόνια.
  • Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις υπονομευτήκαν από τις λεγόμενες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τις οποίες μπορούν να υπογράφονται μειώσεις μισθών. Καταργήθηκε η ρήτρα που προέβλεπε ότι μεταξύ δύο ειδών συμβάσεων ισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο.
  • Καταργήθηκε πρακτικά η μετενέργεια. Μέχρι σήμερα οι όροι μιας συλλογικής σύμβασης που έληγε ακολουθούσαν τον εργαζόμενο σε όλο τον εργασιακό του βίο. Αυτό πλέον καταργείται και τρεις μήνες μετά τη λήξη ή την καταγγελία μιας σύμβασης – και σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα – τα μόνα πράγματα που μένουν σε ισχύ είναι ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.
  • Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μιλάμε πλέον για μισθούς Ινδίας – Μπαγκλαντές.
  • Πάγωσαν όλες οι ωριμάνσεις στους μισθούς δηλαδή τις αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου ή λόγω αλλαγής στην κλίμακα του χρονοεπιδόματος, μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%.
  • Καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Για να γίνει προσφυγή στον ΟΜΕΔ πλέον απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη.
  • Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που ίσχυσε μέχρι σήμερα.
  • Αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων και μειώθηκε η αποζημίωση λόγω απόλυσης
  • Καταργήθηκαν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων όπως και το επίδομα κανονικής άδειας στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους και αντικαταστάθηκαν από μικρά επιδόματα.
  • Κατεδαφίστηκε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, μπήκε στη ζωή μας το σύστημα των τριών πυλώνων, το κράτος αποχωρεί σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, τα χρόνια υπηρεσίας και μειώθηκαν οι συντάξεις.
  • Έκλεισαν τον  Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σταματά έτσι η επιδότηση επιτοκίου για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και η επιδότηση ενοικίου για άλλους τόσους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Έκλεισαν επίσης τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) στερώντας από χιλιάδες εργαζόμενους  τον κοινωνικό τουρισμό και την παροχή θεατρικών εισιτηρίων, ενώ σταματά η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
  • Αυξήθηκαν οι άμεσοι φόροι με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και είχαμε απανωτές αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα και στο ΦΠΑ.

Εξ αιτίας αυτών των πολιτικών συντελείται στην χώρα μας μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Ουδέποτε τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης δεν ήταν οφθαλμοφανής σε τέτοιο βαθμό η φτώχεια και η εξαθλίωση. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και κυρίως άνεργοι έχουν οδηγηθεί  στο κοινωνικό περιθώριο. Οι δεκάδες αυτοκτονίες, οι χιλιάδες άστεγοι, οι ουρές στα συσσίτια, όσοι αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων, η αυξημένη εγκληματικότητα, συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό τρόμου. Όσοι οδήγησαν τον λαό μας σε αυτή την κατάσταση μπορούν τώρα να καμαρώσουν πάνω στα ερείπια αυτής της χώρας.
Στις επικείμενες εκλογές ο λαός καλείται να δώσει επιτέλους τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Το μαύρισμα των κομμάτων του μνημονίου είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους , τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους. Η εκλογική αποδοκιμασία όσων μας έφεραν ως εδώ θα στείλει μήνυμα ελπίδας στους λαούς όλης της Ευρώπης που με την απειλή του Ελληνικού παραδείγματος μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν στον δικό τους γύψο.  

Εκλογικό Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ  -  Τα είδαμε όλα !!
Οργή, θλίψη, ντροπή, αποτροπιασμός είναι τα συναισθήματα του προκλήθηκαν σε όποιον είχε την ατυχία να παρακολουθήσει ένα ακόμα συνέδριο εκφυλιστικών και ανήθικων πρακτικών, βυζαντινισμών, μηχανορραφιών και συκοφαντικών επιθέσεων. Με αρχιερέα τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ συν. Κούτρα το συνέδριο μεταβλήθηκε σε αρένα από την οποία απουσίαζε ο γόνιμος προβληματισμός, η  ανταλλαγή επιχειρημάτων, η αυτοκριτική, ακόμα και η αντιπαράθεση. Περίσσευαν όμως οι λεκτικοί τραμπουκισμοί, οι ειρωνείες, τα ψεύδη , ο παραγοντισμός, ο εκμαυλισμός συνειδήσεων. Για άλλη μια φορά νόθευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα «κλέβοντας» έδρες από άλλες παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ με «σπασμένα ψηφοδέλτια». ΠΑΣΚΕ1, ΠΑΣΚΕ2, ΠΑΣΚΕ3, ΔΑΚΕ, ΔΑΚΕ-ΟΤΕ, ΔΑΚΕ ομίλου. Με αυτά τα ψηφοδέλτια – μαϊμού, θα εκπροσωπούνται στο νέο ΔΣ με 12 αντί των 11 εδρών η κάθε παράταξη. Το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ – Ενωτική σ.κ. κατέλαβε πέντε έδρες στο ΔΣ και εξέλεξε τους συναδέλφους Γιάννη Δούκα, Χρήστο Βανδώρο, Στέλιο Κυδωνάκη, Θοδωρή Πιτσικούλη και Γιώργο Κοτζαμπασίδη. Ακόμα με το ίδιο ψηφοδέλτιο εκλέγονται δυο σύνεδροι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.                   

Διαβάστε περισσότερα...

Η κυνική ομολογία του κ. Βενιζέλου

Η κυνική ομολογία του κ. Βενιζέλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η κυνική ομολογία του κ. Βενιζέλου ότι οι εργοδότες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων χρησιμοποιούσαν ως διαμεσολαβητή την τρόικα για να προωθήσουν το άμεσο ξήλωμα των ΣΣΕ, θα παραμείνει ατελής αν δεν συμπληρωθεί με την παραδοχή ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου και Παπανδρέου ανέλαβαν στη συνέχεια να διεκπεραιώσουν στο ακέραιο όλη τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των εργαζομένων.
 

Είναι προφανές, ότι οι εργοδότες ούτε στα καλύτερα όνειρα τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έβρισκαν τόσους πρόθυμους για να ικανοποιήσουν το σύνολο των διαχρονικών αιτημάτων τους, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή δε, που ο κ. Βενιζέλος μαζί με όλο το 2ο μπλοκ κ. Σαμαρά ψήφισαν το 2ο Μνημόνιο του Φεβρουαρίου με το σύνθημα «μνημόνιο ή θάνατος», υπόσχονται τώρα τη δήθεν αναθεώρηση του Μνημονίου, προφανώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη νέα ψυχρολουσία που βίωσαν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά και τη σημερινή σφαγή των συντάξεων τους με αναδρομική ισχύ και ακόμα να θαμπώσουν την εικόνα απ' την εργοδοτική επιδρομή που συντελείτε σε βάρος των εργαζομένων.
Με απύθμενη δόση υποκρισίας και ψεμάτων, τα κυβερνητικά στελέχη της Κυβέρνησης Παπαδήμου, μιλούν με αυταρέσκεια για τη δανειακή σύμβαση αποσιωπώντας την ίδια ώρα το άρθρο 1, που εμπεριέχει τα αντεργατικά μέτρα καταστροφής για τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συντάξεις.
Είναι οι ίδιοι που εδώ και δύο χρόνια, στοχοποίησαν τους εργαζόμενους και τους διαπόμπευσαν, που δαιμονοποίησαν τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταθερή απασχόληση, που χρέωσαν στους μισθούς την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και ξήλωσαν κομμάτι – κομμάτι όλο το εργατικό δίκαιο. Είναι οι ίδιοι που αποδόμησαν με θατσερικής έμπνευσης νομοθετήματα την καθολική κοινωνική ασφάλιση και την οδηγούν τώρα στην πλήρη εξαφάνιση.
Για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό, το έγκλημα που έχει συντελεστεί έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή του δεν εργάστηκε μόνο το Διευθυντήριο της Τρόικας, εργάστηκαν και συμμετείχαν τα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου και Παπανδρέου και ακόμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία αγνοώντας την πολιτική και ηθική δέσμευση που όφειλε απέναντι στους εργαζόμενους, συμπεριφέρθηκε με τον καταστροφικότερο τρόπο, πιστεύοντας ότι μέσα από ένα σύστημα εξουσίας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.
Το εργατικό κίνημα και οι απλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη καταγράψει στις συνειδήσεις τους με μελανά χρώματα, όσους σενετέλεσαν σε αυτή την κοινωνική καταστροφή και διεκδικούν να βάλουν ένα τέλος. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το συμφέρον τους βρίσκεται σήμερα σε αγεφύρωτη αντίθεση με τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών.

22-5-2012

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

37ο Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ Συνέδριο ύβρεων, σκοπιμοτήτων και ανήθικων πρακτικών


Δελτίο τύπου
37ο Τακτικό Εκλογικό Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ
Συνέδριο ύβρεων, σκοπιμοτήτων και ανήθικων πρακτικών
Αθήνα 20/5/2012
Στο 37ο Συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ το ψηφοδέλτιο συνεργασίας της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ και της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΕΕΤΕ-ΟΤΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη μεταξύ των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στο συνέδριο κατακτώντας 5 έδρες στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και 2 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.
Οι δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), αφήνοντας στο πλάι τα προβλήματα των εργαζόμενων και αδιαφορώντας για την κρισιμότητα της περιόδου, μεταχειρίστηκαν για πολλοστή φορά όλα τα μέσα όπως συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, εξαγορά συνειδήσεων και σπάσιμο ψηφοδελτίων, προκειμένου με απαράδεκτους, άνομους και ανήθικους τρόπους να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να μειώσουν τη δύναμη αυτών που αντιστέκονται στις επιλογές τους αλλά και στη Deutsch Telekom, την τρόικα και τους εντολοδόχους τους. Οι πρακτικές αυτές υποβιβάζουν δραματικά και για πολλοστή φορά την αξιοπιστία της Ομοσπονδίας.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην απαράδεκτη και χυδαία συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου της ομοσπονδίας εναντίον όλων όσων δεν συμφωνούν μαζί του η οποία οδήγησε όλες τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς αλλά και πολλούς συνέδρους ανεξαρτήτως παρατάξεων σε αποχώρηση από την αίθουσα και το συνέδριο στο να λήξει κακήν κακώς. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Αποτελέσματα για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ψήφοι
Ποσοστό
Έδρες
Αγωνιστική Συνεργασία - Ενωτική συνδικαλιστική κίνηση
21
15,44
5
ΠΑΣΚΕ ΕΝΑ
15
11,03
4
ΠΑΣΚΕ ΔΥΟ
15
11,03
4
ΠΑΣΚΕ ΤΡΙΑ
15
11,03
4
ΔΑΚΕ ΕΝΑ
15
11,03
4
ΔΑΚΕ ΔΥΟ
15
11,03
4
ΔΑΚΕ ΤΡΙΑ
15
11,03
4
ΕΣΚ
11
8,09
3
ΑΣΕ
8
5,88
2
ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
5
3,68
1
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα
1
0,74

Σύνολο
136
100,00
35

Αποτελέσματα για αντιπροσώπους στη Γ.Σ.Ε.Ε.
Ψήφοι
Ποσοστό
Έδρες
Αγωνιστική Συνεργασία - Ενωτική συνδικαλιστική κίνηση
23
16,91
2
ΔΑΚΕ
44
32,35
4
ΠΑΣΚΕ ΕΝΑ
23
16,91
2
ΠΑΣΚΕ ΔΥΟ
22
16,18
2
ΕΣΚ
11
8,09

ΑΣΕ
8
5,88

ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
5
3,68

Σύνολο
136
100,00
10

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το νέο καθεστώς των συμβάσεων μπήκε και στον ΟΤΕ - Χωρίς συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές

Το νέο καθεστώς των συμβάσεων μπήκε και στον ΟΤΕ
Χωρίς συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές
Η ΟΜΕ – ΟΤΕ δεν έχει δικαίωμα να κωφεύει

Από τις 14/5/2012 έχουν πλήρη εφαρμογή οι νέες διατάξεις που διέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει από την ημερομηνία αυτή παύουν να ισχύουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος του εργοδότη. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις περισσότερες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στην OTEPLUS, στην HELLASCOM και στις άλλες μικρότερες θυγατρικές του ΟΤΕ και της COSMOTE βρίσκονται στον αέρα.
Οι συνάδελφοι στις εταιρείες αυτές αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας και όχι με τις αντίστοιχες συμβάσεις του ΟΤΕ γιατί η ΟΜΕ – ΟΤΕ διαχρονικά δεν φρόντισε να διεκδικήσει και να επιβάλλει ένα μισθολογικό καθεστώς, μία συλλογική σύμβαση, ένα μισθολόγιο για τις θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ.
Σήμερα με το νέο καθεστώς που επέβαλλε η κυβέρνηση των μνημονίων δεν ισχύει πλέον ούτε η προστασία που παρείχε η συλλογική σύμβαση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων και η OTEPLUS ήδη προσλαμβάνει προσωπικό με βάση τις  ρυθμίσεις του μνημονίου. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις μικτές αποδοχές ανάλογα με την ηλικία και τις ώρες απασχόλησης.


άνω των 25
κάτω των 25
8ωρο
586
511 €
6ωρο
439,5
383,25
4ωρο
293
255,50 €

Για τους ήδη εργαζόμενους στις παραπάνω θυγατρικές στις 14 Μαΐου 2012 λήγει η ισχύς της συλλογικής σύμβασης. Μετά την ημερομηνία αυτή ισχύει γι’ αυτούς μόνο ο βασικός τους μισθός και τα τέσσερα επιδόματα για όσους έχουν τέτοια (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικίνδυνης εργασίας) ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να απειληθούν από την εργοδοσία για αλλαγή της ατομικής τους σύμβασης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία έγκαιρα είχε τοποθετηθεί και με ανακοίνωσή της από τις 17 Μαρτίου έθεσε το θέμα και καλούσε την ΟΜΕ – ΟΤΕ να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τις θυγατρικές πλην όμως η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν θέλησε να στείλει ούτε  ένα χαρτί στο οποίο να καταγράφει το θέμα και να απαιτεί λύση.
Εμείς θεωρούμε ότι έστω και τώρα και ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τις όποιες νομικές ενστάσεις υπάρχουν, όπως και  ανεξάρτητα από το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει ή δεν προκύψει, η ΟΜΕ – ΟΤΕ οφείλει να απαιτήσει και να επιβάλλει την εφαρμογή ενός μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου έξω από τις λογικές του μνημονίου και τις βλέψεις της εργοδοσίας. Οι νέοι κατώτεροι μισθοί έχουν μπει και στον ΟΤΕ, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από καθεστώς φοβίας και ανασφάλειας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια και τ’ αυτιά του σα να μην τρέχει τίποτε.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online