Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Υποβαθμίζονται οι παροχές των κλάδων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ



Υποβαθμίζονται οι παροχές των κλάδων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ
Η τρόικα δείχνει τα δόντια της και η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της

του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 2/5/2012

Νέα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν από σήμερα με την ένταξη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλοι οι ασφαλισμένοι των κλάδων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμεία ασθένειας προσωπικού ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΤΒΑ, Εμπορικής τράπεζας, Πίστεως Γενικής & American Express και Εθνικής Ασφαλιστικής). Πριν αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται για εργαζόμενους και συνταξιούχους θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση είχε  δεσμευτεί να δώσει παράταση ενός μήνα και η ένταξη θα γινόταν 1/6. Επίσης στον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν την ένταξη και στην περίπτωση αυτή το ταμείο τους θα εξαιρεθεί, θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ και δεν θα παίρνει κρατική επιχορήγηση. Η τρόικα όμως με επιστολή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ματίας Μορς τράβηξε τ’ αυτιά του Λοβέρδου και του Κουτρουμάνη και η ένταξη έχει ήδη γίνει από 1/5 ενώ απαιτεί την κατάργηση της δυνατότητας άρνησης ένταξης.
Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο φορέας στον οποίο εντάχθηκαν αρχικά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του δημοσίου, των δήμων, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Αυτό το οποίο στην ουσία έγινε ήταν ο ΕΟΠΥΥ με τις όποιες υποδομές υπήρχαν στο ΙΚΑ να κληθεί να αντιμετωπίσει περίπου διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων χωρίς την ανάλογη μεταφορά των απαιτούμενων οικονομικών πόρων, χωρίς τους κατ’ αναλογία απαιτούμενους συμβεβλημένους γιατρούς. Πέρα από την αρχική αυτή κατάσταση με το δεύτερο μνημόνιο η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 500 ακόμη εκατομμύρια €. Από 1/4/2012 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και ο Οίκος Ναύτου. Από 1/5 εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όλοι οι κλάδοι ασθένειας του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ ανοίγεται πλέον ένα νέο κεφάλαιο υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ – ΟΤΕ και των άλλων εντασσόμενων κλάδων. Μερικά από τα νέα μέτρα είναι:
·         Η συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις κατά  15%,
·         Η ελεύθερη επιλογή γιατρού παύει να ισχύει και οι αποδείξεις ιατρικής επίσκεψης παύουν να πληρώνονται
·         Ο συνάδελφος για να μην πληρώσει επίσκεψη θα πρέπει να πάει σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβεβλημένοι όμως γιατροί είναι περιορισμένοι και ο κάθε γιατρός μπορεί να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό ασθενών κάθε βδομάδα και κάθε μήνα. Αν συμπληρωθεί ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να δεχθεί οι υπόλοιποι υποχρεούνται να πληρώνουν
·         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις οδοντιατρικές εργασίες που καλύπτουν σήμερα το ΤΑΠ ΟΤΕ και τα άλλα ταμεία και
·         Το πρόβλημα με τα φάρμακα αντί να βρει λύση μεγεθύνεται. Τα συνταγολόγια που έχουμε καταργούνται. Οι συνταγές για φάρμακα θα πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά, πράγμα το οποίο είναι σωστό, το ΤΑΥΤΕΚΩ όμως δεν είναι έτοιμο και δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές. Υποτίθεται ότι υπάρχει το ενιαίο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ στο οποίο μπορούν να γράφονται χειρόγραφα συνταγές. Αυτό όμως αφ’ ενός ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν το έχουν όλοι οι γιατροί.
Όλα αυτά μαζί με το κυρίαρχο θέμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και στους εντασσόμενους κλάδους θα έχουν σαν αποτέλεσμα να βάλουμε το βιβλιάριο ασθενείας στο συρτάρι και για το όποιο πρόβλημα μας παρουσιαστεί να βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο
Στείλτε τους στο σπίτι τους

 

blogger templates | Make Money Online