Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έφερε το τρίτο μνημόνιο - τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης



Η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έφερε το τρίτο μνημόνιο
τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Τα δύο τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του μνημονίου έκαναν αλυσιδωτές και συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι επιθέσεις αυτές έπιασαν όλο το φάσμα του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, εφ’ άπαξ και υγεία)
Πριν δύο χρόνια με το νόμο 3863/2010 μπήκαν οι βάσεις για τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, για τη μετάλλαξή του από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό και μπήκε στη ζωή μας το σύστημα των τριών πυλώνων (βασική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και ιδιωτική ασφάλιση).  Ο νόμος αυτός έφερε την αύξηση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση του συντάξιμου μισθού, τη μείωση των συντάξεων και συνεχίστηκε και με άλλες παρεμβάσεις που μείωσαν περαιτέρω τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Το νέο νομοθετικό τερατούργημα της τρικομματικής κυβέρνησης έχει τριπλή αρνητική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα. Η πρώτη αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας, η δεύτερη τη μείωση των συντάξεων και των παροχών εφάπαξ και η τρίτη την αύξηση του ηλικιακού ορίου αυτών που δικαιούνται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).
Η Αγωνιστική Συνεργασία για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων αναδημοσιεύει τις εγκυκλίους που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας για τα νέα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και για τους ασφαλισμένους στα πρώην ειδικά ταμεία όπως το ΤΑΠ – ΟΤΕ.

 

blogger templates | Make Money Online