Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου και το ασφαλιστικό


Το πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου και το ασφαλιστικό
του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 5/11/2012

Η κυβέρνηση  κατέθεσε τελικά στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του «ενός άρθρου» που για να γραφτεί χρειάστηκε 200 και πλέον σελίδες. Το πολυνομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις τις οποίες το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές. Και παρά ταύτα έρχονται στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη ενός καθηγητή του Συνταγματικού δικαίου του κ. Βενιζέλου και ενός από τους πιο γνωστούς νομικούς του κ. Κουβέλη.
Το άρθρο αυτό επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση στα πιο σημαντικά σημεία των «παραγράφων» του νομοσχεδίου που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του μνημονίου έκαναν αλυσιδωτές και συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Οι επιθέσεις αυτές έπιασαν όλο το φάσμα του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, εφ’ άπαξ και υγεία)
Με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 μπήκαν οι βάσεις για τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, για τη μετάλλαξή του από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό και μπήκε στη ζωή μας το σύστημα των τριών πυλώνων (βασική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και ιδιωτική ασφάλιση).  Ο νόμος αυτός έφερε την αύξηση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση του συντάξιμου μισθού και τη μείωση των συντάξεων. Παράλληλα με άλλα νομοθετήματα  είχαμε και άλλες απανωτές μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Οι μειώσεις αυτές έγιναν με την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας την αντικατάστασή τους με μικρά επιδόματα κι’ αυτά όχι για όλους, τη μείωση της ανώτερης σύνταξης και τη συμπίεση των καταβαλλόμενων συντάξεων προς τα κάτω με απανωτές και διαρκώς αυξανόμενες ειδικές εισφορές επί των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Το νέο νομοθετικό τερατούργημα της τρικομματικής κυβέρνησης έχει τριπλή αρνητική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα. Η πρώτη αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας, η δεύτερη τη μείωση των συντάξεων και των παροχών εφ’ άπαξ και η τρίτη την αύξηση του ηλικιακού ορίου αυτών που δικαιούνται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

Όρια ηλικίας
Αυξάνονται από 1/1/2013 τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Αυξάνονται επίσης κατά δύο έτη όλα τα ισχύοντα την 31/12/2012 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και της Τράπεζας της Ελλάδος πλην του ΝΑΤ.
Η μεταβατική περίοδος για χρόνια υπηρεσίας και όρια ηλικίας που προβλεπόταν για πολλές κατηγορίες να ισχύσει μετά την 1/1/2015 θα εφαρμοστεί από 1/1/2013. Εξαιρούνται των παραπάνω ρυθμίσεων οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε εργασία παιδιών και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εντάχθηκαν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας. Προβλέπεται επίσης ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης την 31/12/12 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που κατά περίπτωση κατοχυρώνουν.
Καταργείται και για τους ασφαλισμένους του δημοσίου η ρύθμιση που προέβλεπε συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης χωρίς υπαιτιότητα του μισθωτού.
Η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων που προβλεπόταν στα 65 έτη πηγαίνει στα 67 και η προβλεπόμενη 15ετής παραμονή στη χώρα για να τη δικαιούται κάποιος γίνεται 20ετής.

Μείωση συντάξεων

Καταργούνται τελείως ακόμη και τα μικρά επιδόματα που έπαιρνε ένα μέρος των συνταξιούχων σαν επίδομα άδειας και δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
Μειώνονται κατά 5, 10 και 15% οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000, 1.500 και 2.000 € αντίστοιχα. Τα αναφερόμενα ποσά είναι το αθροιστικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μετά τις μειώσεις που έχουν φέρει προηγούμενοι νόμοι.
Μειώνονται με διάφορα ποσοστά τα εφ’ άπαξ βοηθήματα που χορηγούν πολλά ταμεία και κλάδοι πρόνοιας όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κλάδος πρόνοιας της ΔΕΗ, πολλοί τομείς του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και άλλα. Τόσο για τα παραπάνω όσο και για όλα τα άλλα ταμεία ή κλάδους που χορηγούν εφ’ άπαξ, π.χ. πρώην Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ θα εκδοθεί Υπουργική απόφαση μέχρι το τέλος του 2012 η οποία θα ρυθμίζει το πώς θα καθορίζονται οι παροχές.
Θεσπίζεται νέο ανώτατο όριο 720 € στη σύνταξη την οποία έπαιρναν άγαμες θυγατέρες θανόντων και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή τους.

ΕΚΑΣ

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) από 1/1/2014 θα χορηγείται πλέον στους συνταξιούχους που είναι και 64 ετών αντί 60 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εν κατακλείδι το ασφαλιστικό σύστημα μπαίνει ξανά στο φαύλο κύκλο της αύξησης των ορίων ηλικίας, των συνεχιζόμενων μειώσεων και περικοπών συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται δύο και πλέον χρόνια και τα προβλήματα αντί να λυθούν μεγεθύνονται. Οι πολιτικές αυτές σε συνδυασμό με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές είχαν  σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, τη μείωση των εισφορών και εν τέλει τη μείωση των εσόδων και τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων.

Οι πολιτικές αυτές δεν τροποποιούνται
Οι πολιτικές αυτές ανατρέπονται


 

blogger templates | Make Money Online