Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ – ΟΤΕ 24/1/2013 - Ο αγώνας των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες είναι και δικός μας

 


Συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ – ΟΤΕ 24/1/2013

Ο αγώνας των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες είναι και δικός μας

Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας την Πέμπτη 24/1/2013 συζητήθηκαν τρία θέματα.

·        Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
·        Ίδρυση επαγγελματικού ταμείου και
·        Η οργανωτική ανασυγκρότηση του σ.κ. στον ΟΤΕ.

Με την ευκαιρία του ενημερωτικού μας σημειώματος καταγγέλουμε τη σημερινή νέα πρόκληση, το σημερινό νέο αντιδημοκρατικό αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στις μεταφορές. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την απόφαση για επίταξη των εργαζομένων και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα τους. Ο αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι και δικός μας.

Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου η τελευταία να μας γνωστοποιήσει τις απόψεις της για το ζήτημα της χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου σε όσους το δικαιούνται από 1/1/2013 καθώς  και για το όποιο άλλο θέμα συλλογικής σύμβασης θέτει ενδεχομένως σε αμφισβήτηση. Εμείς συμφωνήσαμε στο να γίνει αυτή η συνάντηση ταυτόχρονα όμως προτείναμε η ομοσπονδία να ανοίξει και να γνωστοποιήσει το θέμα στους συναδέλφους με τις δικές της θέσεις και απόψεις. Η δική μας προσέγγιση για το όλο θέμα έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας που είναι ανηρτημένη στο blog μας.

Στο τραπέζι της συζήτησης ήρθε για πολλοστή φορά το θέμα της ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου. Η αφορμή που έφερε και πάλι το θέμα στην επιφάνεια είναι το ότι από 1/1/2013 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (για κύρια σύνταξη) του εργαζόμενου κατά 1,08% και του εργοδότη κατά 2,92%. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο ΟΤΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, υπολόγισε το κόστος της αυτασφάλισης των συναδέλφων που έφυγαν, με βάση τις νέες μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Με το μέχρι 31/12/2012 καθεστώς το άθροισμα των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου ήταν 36% (25% και 11% αντίστοιχα). Τα ποσοστά με βάση τα οποία υπολόγισε την αυτασφάλιση και τα οποία ισχύουν από 1/1/2013 είναι 32% (22,08% και 9,92% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με παλαιότερη συλλογική σύμβαση που έχουμε υπογράψει, όταν ξεκινήσει η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη, ο ΟΤΕ υποχρεούται να καταθέτει ποσοστό 1% επί του μισθού μας για το επαγγελματικό ταμείο. Αντίστοιχα εμείς μπορούμε από την ίδια ημερομηνία μείωσης των εισφορών να καταθέτουμε ποσοστό 0,5% επί του μισθού μας.
Δική μας άποψη είναι ότι αντί να ιδρύσουμε ένα νέο ταμείο, ορθότερο θα ήταν τα χρήματα που οφείλει ο ΟΤΕ από τη συλλογική σύμβαση να δρομολογηθούν προς το ταμείο αρωγής (εφ’ άπαξ), το οποίο έχει και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε υπάρχει και η σχετική πρόβλεψη στη συλλογική σύμβαση για κατάθεση του 1% από τον ΟΤΕ σε ειδικό έντοκο λογαριασμό του ταμείου αρωγής. Δεν υπάρχει για μας κανένας λόγος να μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες με ίδρυση νέου ταμείου με αβεβαιότητα τόσο για την ίδρυση όσο και για το μέλλον του και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο ΟΤΕ θα εφαρμόσει τη συλλογική σύμβαση και θα καταθέσει το ποσό που οφείλει στο ταμείο αρωγής.

Σε ότι αφορά το θέμα της οργανωτικής ανασυγκρότησης η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να στείλει μια επιστολή σε όλα τα σωματεία και να τα καλεί να συνεδριάσουν και να φέρουν τις θέσεις και προτάσεις τους σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η ενέργεια αυτή ήταν αυτονόητη αφού ήταν και απόφαση του τελευταίου Δ.Σ. Σε ότι αφορά την ουσία επαναλαμβάνουμε την άποψή μας για ένα σωματείο σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, για μία κλαδική ομοσπονδία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η τρικομματική κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το αντιδημοκρατικό και αντεργατικό της πρόσωπο με την επιστράτευση των απεργών του ΜΕΤΡΟ. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ διεκδίκησαν με τον πολυήμερο αγώνα τους το δίκιο που πηγάζει από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει και η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευσή τους και τους απειλεί με απολύσεις.
Οι συνάδελφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενώ ταυτόχρονα για την Παρασκευή 25/1/13 εξαγγέλθηκε 24ωρη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και 4ωρη στάση εργασίας (12 έως 4 μ.μ.) των εργατικών κέντρων Αθήνας και Πειραιά.
Η Αγωνιστική Συνεργασία συμπαρίσταται σ’ αυτό τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες
Αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό
Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας
Αντιστεκόμαστε στην κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης

 

blogger templates | Make Money Online