Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το καρναβάλι τελείωσε οι καρνάβαλοι έμειναν - Καλή Σαρακοστή ...



Το καρναβάλι τελείωσε οι καρνάβαλοι έμειναν ...
Καλή Σαρακοστή
του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 16/3/2013

Τελειώνουμε και φέτος με τις Απόκριες και μπαίνοντας στη Σαρακοστή βλέπουμε τα πράγματα να πηγαίνουν κατ’ ευχήν.
Μάθαμε ότι μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης εκείνες οι δόσεις του δανείου πήγανε λίγο προς τα πίσω αλλά ο Στουρνάρας μας διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις αυτής της φάσης ολοκληρώθηκαν και υπάρχει σημαντική πρόοδος.
Μας είπε ακόμη ότι θα πληρώσουμε και φέτος το χαράτσι για το σπίτι αλλά δεν τρέχει και τίποτε αφού του χρόνου μπορεί να το γλυτώσουμε.
Σε ότι αφορά τις απολύσεις ή την κινητικότητα, ή τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη σθεναρή στάση των κυβερνητικών εταίρων (στην τελευταία λέξη βάζει ο καθένας το γένος που νομίζει ότι ταιριάζει καλύτερα) πάνε για μετά το Πάσχα για να μας κοπεί λίγο η όρεξη γιατί το αρνί ανεβάζει και τη χοληστερίνη.
Για να σιγουρευτούμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε καλά θα μειώσουμε λίγο ακόμη τις συντάξεις αφού είναι φανερό ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να ζήσουν και με λιγότερα.
Τα ταμεία του κράτους από την άλλη μεριά γεμίζουν με την αύξηση του φόρου που ξεκίνησε με το νέο έτος και με τη συνέχιση των χαρατσιών. Υπάρχει βέβαια μια υστέρηση που οφείλεται στους αμετανόητους εκείνους που επειδή δεν έχουν δεν πληρώνουν ή που παρέδωσαν τις πινακίδες γιατί δεν  είχαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Σε όλους αυτούς η πολιτεία θα σταθεί αμείλικτη και ήδη ετοιμάζεται η δέσμευση του μισθού ή της σύνταξης αυτών που δεν πληρώνουν και η καθιέρωση ειδικού φόρου γι’ αυτούς που κατέθεσαν τις πινακίδες.
Όσο για την ανεργία να μην ανησυχείτε γιατί ο Μπένι μας μίλησε για επτακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τέλος θα πρέπει να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι αφού η Ελλάδα μπήκε στα σαλόνια της εξουσίας και μαζί με τους άλλους στο Eurogroup συναποφάσισε το μνημόνιο για την Κύπρο που μεταξύ άλλων περιέχει και κούρεμα των καταθέσεων.
Αλλά και τα ιδιαίτερα δικά μας στον ΟΤΕ δεν πάμε άσχημα.
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2012 και τα συμπαθή μας αφεντικά είχαν κέρδη 476 εκατομμύρια και όλα δείχνουν ότι το 2013 θα έχουν περισσότερα.
Μετά την εφαρμογή των κινήτρων αποχώρησης έχουμε 1.600 απ’ αυτούς που παίρνανε μεγάλους μισθούς λιγότερους και έγιναν 300 προσλήψεις στα δουλεμπορικά. Από τη διαδικασία δεν έμειναν παραπονεμένοι και οι διαπλεκόμενοι του συνδικαλιστικού δικομματισμού αφού πήραν το κάτι τις τους και ρύθμισαν τις συναλλαγές και τα ρουσφέτια τους.
Όπως προβλέφθηκε από πέρυσι φέτος του Αγίου Βαλεντίνου – μεγάλη η χάρη του – έληξαν όλες οι συλλογικές συμβάσεις. Ο μισθός καθηλώνεται εκεί που είναι σήμερα και δεν ξαναπαίρνει αύξηση ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Μας πληροφόρησαν επίσης ότι μπορούν πλέον να κόψουν όποτε γουστάρουν πολλά από τα ισχύοντα επιδόματα αλλά και άλλες παροχές που υπογράφτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Το καλύτερο είναι ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συνειδητοποιούν ότι ωράριο τέλος. Στον ΟΤΕ εμπεδώνεται σιγά σιγά η αντίληψη ότι πηγαίνεις το πρωί και φεύγεις ότι ώρα τελειώσεις τη δουλειά σου. Αν σε προλάβει η νύχτα συνεχίζεις και στο σπίτι.
Βλέποντας όλα αυτά η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μας χαρίσουν τέσσερεις μέρες διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα γίνει φέτος το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε ότι αυτή η ηγεσία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τα τελευταία χρόνια, δραπέτευσε από τα προβλήματα των εργαζομένων και επιχειρεί να δραπετεύσει και σήμερα. Ότι αντί να φεύγει όλο και πιο μακριά θα πρέπει να έρθει κοντά στους εργαζόμενους και στα προβλήματά τους. Ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Ότι θα πρέπει να μπει μπροστά στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό. Ότι θα πρέπει επιτέλους να βάλει κεντρικό ζήτημα την ακύρωση των μνημονίων και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Ότι θα πρέπει επιτέλους να ενταχθεί στα δίκτυα αντίστασης και αλληλεγγύης που στήνονται σε όλη τη χώρα.
Αυτοί που τα λένε αυτά σέρνουν και τα εξ’ αμάξης στον Αντώνη, στον κυρ’ Βαγγέλη, στο Μπάρμπα Φώτη και στην παρέα τους. Ότι συνεχίζουν να σπρώχνουν τη χώρα και το Λαό στο γκρεμό και στην καταστροφή. Ότι δεν πάει άλλο και ότι καλό θα είναι να μας αδειάζουν τη γωνιά μπας και προλάβουμε να γλυτώσουμε τίποτε.
Και μιλάνε και για τον ΟΤΕ. Και λένε ότι την περίοδο της κρίσης τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί μειώνονται ενώ τα κέρδη αυξάνονται. Και φωνάζουν ένα μονότονο σύνθημα. «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ». Και ζητάνε να μην καταργηθούν αυτά που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και πολλές θυσίες. Και λένε ότι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ, ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να παίρνουν μικρότερο μισθό, για να έχουν κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα. Μιλάνε τέλος και για το ωράριο. Και λένε ότι το για το οχτάωρο έγιναν αγώνες, ότι χύθηκε αίμα και ότι για το 7ωρο δώσαμε ένα μέρος του μισθού μας.
Τι να πει κανείς. Έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν ότι όλοι αυτοί είναι ανεύθυνοι.

 

blogger templates | Make Money Online