Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τριμερής συνάντηση Ομοσπονδίας Διοίκησης και Υπουργείου




 


Τριμερής συνάντηση Ομοσπονδίας Διοίκησης και Υπουργείου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/3/2013 στο Υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση (Υπουργείο, ΟΜΕ – ΟΤΕ και Διοίκηση ΟΤΕ). Στη συνάντηση το θέμα συζήτησης ήταν η χορήγηση ή μη μισθολογικού κλιμακίου στο προσωπικό του ΟΤΕ βάσει των συλλογικών συμβάσεων που σχετίζονται με το μισθολόγιο.
Η ομοσπονδία στη συνάντηση υποστήριξε ότι η χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου δεν εμπίπτει στο νόμο που πάγωσε τις αυξήσεις που προέρχονται μόνο λόγω της παρέλευσης συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση διετία). Αυτό γιατί εκτός από το θέμα του χρόνου με βάση τον εσωτερικό κανονισμό προσωπικού υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία κρίσης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να μην παίρνουν όλοι μισθολογική προαγωγή αλλά αρκετοί να μένουν οικονομικά στάσιμοι (όχι για πειθαρχικούς λόγους αλλά για λόγους που σχετίζονται με την αξολόγηση).
Εκτός απ’ αυτό όταν υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση που μείωνε τους μισθούς μας η διοίκηση υποτίθεται ότι δεσμεύθηκε ότι το μισθολόγιο δεν θα πειραχτεί ακόμη και από εξωγενείς παράγοντες (νομοθετικές παρεμβάσεις).
Από πλευράς της η διοίκηση εμμένει στην άποψη ότι με βάση το νόμο 4046/2012 (δεύτερο μνημόνιο) δεν υποχρεούται να χορηγήσει το μισθολογικό κλιμάκιο στους δικαιούχους.
Στη συνάντηση εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν παρών και ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλος. Τόσο ο Υπουργός όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν εξέφρασαν άποψη επί της ουσίας έτσι ή αλλιώς και η μόνη τους δέσμευση ήταν ότι θα τεθεί το ερώτημα στη διεύθυνση αμοιβών του Υπουργείου. Η διοίκηση από την πλευρά της τοποθετήθηκε και είπε ότι δεν δεσμεύεται να εφαρμόσει την όποια γνωμοδότηση δώσει η υπηρεσία του Υπουργείου και δεν υπέγραψε ούτε καν τα πρακτικά της συνάντησης.
Είναι καθαρό ότι δεν περιμέναμε ότι θα λυθεί το θέμα με μία συνάντηση. Είναι όμως καθαρό ότι η διοίκηση φτάνει να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια προκαταβολικά την όποια άποψη του Υπουργείου η οποία ενδεχομένως να μην είναι συμβατή με τις απόψεις και τα θέλω της.
Στη συνάντηση τέθηκαν και τα γενικότερα θέματα που αφορούν όλες τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που η διοίκηση θεωρεί ότι καταργούνται χωρίς και εκεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
Εμείς επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε πει ότι το θέμα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και συνδικαλιστικό και λιγότερο νομικό. Οι απόψεις μας τόσο για το κλιμάκιο όσο και για το όλο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν κατατεθεί έγκαιρα από τις αρχές Ιανουαρίου (η τοποθέτησή μας είναι ανηρτημένη στο blog) καθώς και στο ενημερωτικό μας σημείωμα με τη συνάντηση ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης στις 6/3/2013 το οποίο είναι επίσης ανηρτημένο στο blog.
Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση και έτσι προτιθέμεθα να τοποθετηθούμε στο επερχόμενο Δ.Σ. της ομοσπονδίας την ερχόμενη Πέμπτη 28/3/2013.

 

blogger templates | Make Money Online