Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

46η ΗΜΕΡΑ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

46η ΗΜΕΡΑ:Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
altΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΠΟΣΠΕΡΤ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
Στη γραμμή δημιουργίας ενός κομματικού, αναξιόπιστου μικρομάγαζου επιμένει ο Παντελής Καψής, μετά την απόρριψη συμβιβαστικής πρότασης της ΕΡΤ. Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ ο αρμόδιος υφυπουργός ραδιοτηλεόρασης με μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΕΡΤ, οι τελευταίοι κατέθεσαν πρόταση που αφενός σώζει τα προσχήματα για την κυβέρνηση με το τραγικό «λουκέτο» και αφέτερου εξασφαλίζει την αξιοπρεπή συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς την εξευτελιστική εικόνα της ΔΤ, ΕΔΤ κλπ. Με την πρόταση αυτή διασώζονται 100 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, οι θέσεις εργασίας αλλά και η εικόνα της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν διατεθειμένοι να προσπεραστεί το μεταβατικό καθεστώς της Δημόσιας Τηλεόρασης, να μεταφερθούν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη μόνιμη ΝΕΡΙΤ και ευθύς αμέσως με fast track διαδικασίες να εκτελεστούν διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού μέσω συνταξιοδοτήσεων, εθελούσιων εξόδων, αγοράς πλασματικού χρόνου κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό της παλιάς ΕΡΤ μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 500 άτομα και άρα σε πρώτη φάση καλύπτεται ο στόχος της κυβέρνησης μέσω της μεταβατικής ΕΡΤ (2.000 εργαζόμενοι από 2.666). Για τη συνέχεια, οι εργαζόμενοι προτείνουν να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές σε διαβούλευση τις προτάσεις τους για το οργανόγραμμα – business plan του νέου καθεστώτος της δημόσιας τηλεόρασης. Δεσμεύονται δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου, δεν θα διαταράξουν τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με απεργίες κλπ.

Από την πλευρά του, ο Παντ.Καψής αρχικά επέδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τη νέα (είχαν προηγηθεί άλλες τρεις) και ομολογουμένως προωθημένη πρόταση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου είπε τρεις φορές: «καταγράφω αυτήν την πρόταση». Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά στο τέλος της συζήτησης, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να τη μεταφέρει στο Μαξίμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι πρόταση αυτή». Ανάμεσα σε άλλα, παρατήρησε πως δεν υπάρχει το στάδιο του μεταβατικού φορέα, σαν αυτός να αποτελεί αυτοσκοπό για την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό της δημόσιας τηλεόρασης, εκτιμούν ότι ο ίδιος λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης, καθώς από τη μία πλευρά οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών επιδιώκουν να επαναλειτουργήσει γρήγορα η «ΕΡΤ» προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό χάρτη και από την άλλη πλευρά το Μαξίμου δεν επιθυμεί να πληγεί περαιτέρω το σκληρό προφίλ το οποίο έχει εξαρχής υιοθετήσει σε μια υπόθεση – σύμβολο της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής πυγμής της.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο κομματικό μικρομάγαζο, ποντάροντας στην κόπωση στον Ραδιομέγαρο και την ΕΤ-3, στο καλοκαίρι και στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους κατέθεσαν αιτήσεις πρόσληψης στον μεταβατικό φορέα.
Νέο σκηνικό διχόνοιας και διάσπασης του μεγαλειώδους αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ στήνει η κυβέρνηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το άρθρο 72 του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, πλήρη αποζημίωση θα λάβουν μόνο οι απολυμένοι που δεν εργαστούν για τα επόμενα τρία χρόνια στη ΝΕΡΙΤ, τον νέο δηλαδή δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν είτε στο μεταβατικό φορέα ή στη ΝΕΡΙΤ, θα λάβουν αποζημίωση με πλαφόν τις 15.000 ευρώ. Η σχετική ρύθμιση, έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων, που κάνουν λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει ένα ενδιάμεσο «μόρφωμα» και καλώντας τους δημοσιογράφους να μην υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις.
Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ έχει προκαλέσει η ενέργεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη στελέχωση της ψευδεπίγραφης "Δημόσιας Τηλεόρασης" (με διακριτικό τίτλο ΔΤ), προκηρύσσοντας τη Δευτέρα (22/7) τις πρώτες 589 θέσεις, στις οποίες θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τον "ενδιάμεσο φορέα", χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τους εν δυνάμει εργαζόμενους, πέραν των 589, όταν αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη.
Όπως σημειώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απεύθυνε η κυβέρνηση, δεν προκύπτει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης στον νέο φορέα ΝΕΡΙΤ. Η υποβολή αίτησης και η υπογραφή σύμβασης δεν σημαίνει αποδοχή όλων όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ.
ΠΟΣΠΕΡΤ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 27 Ιουλίου αναφέρει τα εξής:
Η κυβερνητική πολιτική και η τακτική της, με σταθερό και εκδικητικό προσανατολισμό στην επιβεβαίωση του κλεισίματος της ΕΡΤ αλλά κυρίως την απάνθρωπη, ανήθικη, εκδικητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά της στο προσωπικό που κάθε μέρα με ανακοινώσεις και με δηλώσεις του κ. Καψή που με στόμφο τονίζει ότι εκφράζει την κυβέρνηση, δεν θέλει να αφήσει πλέον κανένα περιθώριο διεκδίκησης για εργασία στους εργαζόμενους της ΕΡΤ .
Στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που έχουν αποδείξει πέρα από τα τυπικά τους προσόντα με τη μακρόχρονη παρουσία τους στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, την επαγγελματικότητά τους, την εξειδίκευσή τους, τη φιλοτιμία τους, την αυταπάρνησή τους και την υπερηφάνεια τους γιατί δούλευαν ίδρωναν, έχυναν αίμα, πέθαιναν στο καθήκον γιατί δούλευαν/ουν για την ΕΡΤ των μεγάλων γεγονότων και της ιστορίας του τόπου.
Γιατί έδιναν/ουν τον καλύτερό τους εαυτό για μια ΕΡΤ δυναμικά ανταγωνιστική που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Γεγονός που ποτέ δεν ήθελαν οι κυβερνήσεις και πόσο μάλλον η τωρινή κυβέρνηση που είναι έρμαιο των καναλαρχών των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, όπως προκύπτει σαφέστατα και με τις τώρα συμμαχίες τους, ώστε να κλείσουν την ΕΡΤ και θέλουν να πετάξουν τους άξιους εργαζόμενους της στο δρόμο – σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
Η κυβέρνηση, είχε επιλέξει να εκχωρήσει τα πάντα. Στους συνεταίρους της, χωρίς το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα (ΣτΕ) του Έλληνα πολίτη για δημόσια τηλεόραση.
Τους αναγκάσαμε, παρά τη λυσσαλέα επικοινωνιακή πολιτική τους και τα νομικά τους επιχειρήματα στο ΣτΕ (ότι δεν χρειάζεται δημόσια τηλεόραση αλλά οι δημόσιες συχνότητες θα μπορούσαν να νοικιαστούν σε ιδιώτες με τον …. έλεγχο του κράτους ! ) και να υπάρχει δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού, να μην το στερηθεί ο Έλληνας πολίτης.
Μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων κάναμε το πρώτο βήμα. Κλονίστηκε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε για συνέχεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Οι εργαζόμενοι κάναμε το αυτονόητο, στο κενό – μαύρο που δημιούργησε η κυβέρνηση, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε τον δημόσιο φορέα, χωρίς ούτε ένα λεπτό μαύρο, με συνεχή ροή και πλήρες πρόγραμμα και πλήρη αποδοχή από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες. Αυτό, τρομάζει την κυβέρνηση και η επίθεση προς τους εργαζόμενους εντείνεται γιατί πραγματικά δεν τους θέλει ούτε καν στο διάδοχο φορέα .
Θέλει ένα φορέα «φερετζέ» που θα δουλεύει λίγες ώρες – κάποιες ώρες, παράγοντας μόνο τα εντελώς απαραίτητα και μόνο το ελάχιστο, Αθηνοκεντρικό, χωρίς να υπολογίζει τη συμπρωτεύουσα, όλη την επικράτεια της Ελλάδας και τη διασπορά.
Επίσης παρά τον τίτλο που έχουν βάλει στον νέο φορέα (απαράδεκτος ο τίτλος internet) το διαδίκτυο, τα πολυμέσα της ΕΡΤ καθώς και το αρχείο της ΕΡΤ και του ΕΟΑ που ανήκει στην ΕΡΤ, με την τακτική τους δεν ξέρουμε ακόμα αν θα λειτουργήσουν, πόσο θα λειτουργούν και αν θα αποτελέσουν ακόμα την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η κυβέρνηση, με την προκήρυξη για 589 εργαζόμενους που έδωσε στην δημοσιότητα, τη δήλωση του Καψή ,ότι και με 30 άτομα και τα στούντιο της ΕΡΤ θα λειτουργούσε !!! τη δημόσια τηλεόραση, τη συνέντευξή του στον 9,84 ότι οι 2000 απολύσεις υπάρχουν και δεν πρόκειται αυτό ν’ αλλάξει, ότι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να στελεχώνεται, σαν διάδοχη κατάσταση, από εργαζόμενους της ΕΡΤ, γιατί τότε δεν θα ήταν αναδιοργάνωση, το ότι η διάδοχη ΝΕΡΙΤ θα έχει πολύ λιγότερα άτομα ακόμα κι από τους 2000 υπαλλήλους (δηλαδή θα είναι οι υπόλοιποι από τις 2000 απολύσεις, άρα 656 συν μερικές συμβάσεις έργου) και βέβαια συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων κλπ, την αφερεγγυότητά του κι ότι δήθεν θα παραιτείτο αν δεν δίνονταν οι αποζημιώσεις που δικαιούμασταν που είχε υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός, ο αποκλεισμός των εργαζομένων από οποιαδήποτε άλλη εργασία για μια τριετία που αφορά δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ, επίσης την αφερεγγυότητά του σε μια σειρά από θέματα που αφορούσαν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων καθώς και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως επίσης η μη τήρηση της δέσμευσης του ιδίου και των πολιτικών αρχηγών για 2000 άτομα μόνο από την ΕΡΤ και η συνεχής επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους που θέλει να εντείνει τον εκβιασμό προς αυτούς και να τους σφίξει τη θηλιά, να μετρήσει κυρίως τη συνοχή και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, να προετοιμάσει σκληρούς, αντεργατικούς και επαχθείς όρους για την επόμενη μέρα και κυρίως να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων, μας δυναμώνει για τη συνέχεια του αγώνα και το συνταγματικό μας δικαίωμα στη δουλειά με περισσότερη ένταση και συνοχή αλλά και με αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση, συμπαράσταση και σύμπνοια.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στο συνεχές διοικητικό της συμβούλιο, χθές αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα και παραμένει σταθερή στην πρώτη της απόφαση, δηλαδή να αγωνιστούμε, η ΕΡΤ να ανοίξει όπως ήταν στις 11 Ιουνίου. Κάθε άλλη πρόταση για όλους τους εργαζόμενους, να είναι αυτοί που θα στελεχώσουν νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό διάδοχο φορέα ,μπορεί και πρέπει να συζητηθεί.
Κανένας εργαζόμενος επομένως δεν πρέπει να κάνει αίτηση στην εκτρωματική και απαράδεκτη αυτή προκήρυξη του …..ενδιάμεσου ; αυτού φορέα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η κατάπτυστη προκήρυξη 589 θέσεων και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αρμόδιους Υπουργούς. Η βάση της να είναι η απόφαση του ΣτΕ (που αναφέρει ότι πρέπει να λειτουργήσει δημόσιος φορέας – που αυτή τη στιγμή υπάρχει θεσμοθετημένος) και η πολιτική συμφωνία των αρχηγών για στελέχωση μόνο από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ της συνέχειας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ !
 

 

blogger templates | Make Money Online