Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στην "ΟΘΟΝΗ" που κυκλοφορεί (σελίδα 2 από 3)


Για την υπό διαπραγμάτευση ΣΣΕ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι.
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις  εκλογές στον σύλλογό μας. Εκλογές που θα αναδείξουν τα όργανα διοίκησης του σωματείου για την επόμενη τριετία και θα καθορίσουν αν το επόμενο διάστημα το σ.κ. θα μπορέσει να αναδιοργανωθεί και να απαντήσει πειστικά, αποτελεσματικά και νικηφόρα στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση και εργοδοσία. Το πολιτικό περιβάλλον είναι γνωστό και όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, επισκιάζει και επικαθορίζει τις επιλογές μας. Όσοι προσπαθούν να σας πείσουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε στον ΟΤΕ μια όαση εργασιακής ειρήνης που κανένα μας μισθολογικό η εργασιακό δικαίωμα μας δεν θα θιγεί, ψεύδονται ασύστολα. Διανύουμε το πέμπτο έτος της πιο ανηλεούς επίθεσης κατά των εργαζομένων. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, η φορολογία εκτινάχθηκε στα ύψη και κοινωνικές παροχές όπως η Υγεία και η Παιδεία διαρκώς χειροτερεύουν. Και όμως το δίδυμο της συνδικαλιστικής συγκυβέρνησης ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ (όπως και αν μεταμφιέζονται ή μετονομάζονται) ισχυρίζεται ότι στον ΟΤΕ δεν άνοιξε ρουθούνι – δεν πάθαμε τίποτα. Δεν θα μπούμε στο κόπο να τους διαψεύσουμε. Εξάλλου το χαρτάκι της μισθοδοσίας και όχι μόνον αυτό, είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας πρωτοφανούς επίθεσης στα μισθολογικά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η καθημερινή μάχη με την εντατικοποίηση, την παραβίαση του συμβατικού ωραρίου, την ασυδοσία του διευθυντικού δικαιώματος, τις εκπτώσεις στην τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, κάθε άλλο παρά συνιστούν «εργασιακή ειρήνη».
Σε αυτό το περιβάλλον εκτός από τις εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για την Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Οι συζητήσεις γίνονται κάτω από την βαριά σκιά του νέου ασφυκτικού νομικού πλαισίου διαπραγμάτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση υπακούοντας τις επιταγές της τρόικας. Στο νέο πολιτικό περιβάλλον τα συνδικάτα έχουν χάσει την αρχή της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ αχρηστεύτηκε ο ρόλος ΟΜΕΔ αφού πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη προκειμένου να γίνει προσφυγή στην διαιτησία. Ταυτόχρονα η μετενέργεια των ΣΣΕ μεταλλάχτηκε, αφού μειώθηκε η διάρκειά της από 6 σε 3 μήνες και μετά την λήξη της ισχύουν ο βασικός μισθός και μόνο 4 επιδόματα. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην ΟΜΕ-ΟΤΕ προκειμένου να υπογράψει ικανοποιητική ΣΣΕ ενώ αποθρασύνει την διοίκηση του ΟΤΕ η οποία παρά την υψηλότατη κερδοφορία θέλει να αφαιρέσει και άλλα κεκτημένα και να μειώσει περεταίρω  τους μισθούς.
Πέρα όμως από το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απροθυμία της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει στην διαπραγμάτευση με πνεύμα συνεννόησης, σοβαρό πρόβλημα έχει και η δική μας πλευρά. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι από χρόνια προσανατολισμένη στην άσκηση ενός μίγματος εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα και τώρα που τα κόμματα του δικομματισμού καταρρέουν, οι αμετανόητοι εκπρόσωποι τους στον ΟΤΕ μεταλλάχτηκαν σε «ανεξάρτητους, αδέσμευτους, ακομμάτιστους» προκειμένου να διασωθούν και να διατηρήσουν τα προνόμια που απορρέουν από την θέση τους. Χρησιμοποιούν όλη την γκάμα των «επιχειρημάτων» του Μακρηθεοδωρισμού. Από το ρουσφέτι, την διαπλοκή με την διοίκηση, τις παροχές του ΟΠΑΚΕ, τα δάνεια, τα επιδόματα, τις μεταθέσεις, τις θέσεις ευθύνης. Αν αυτά τα μέσα δεν αποδώσουν, δεν διστάζουν να καταφεύγουν σε ανοιχτές απειλές, εκβιασμούς και εκδικητικές πρακτικές. Τα παπαγαλάκια των παρατάξεων που πλειοψηφούν στην ΟΜΕ παριστάνοντας τις «καλά πληροφορημένες πηγές» δημιουργούν στους χώρους δουλειάς ένα κλίμα αποδοχής και νέων παραχωρήσεων στην διοίκηση, ενώ παράλληλα εντείνουν τις ανισότητες και το ψυχολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων ΟΤΕ και ΟΤΕplus. Ακόμα αποσιωπάται από τους εταίρους του δικομματισμού ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπάρχουν αιτήματα και προς την κυβέρνηση. Από την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συστήματος, την υπερφορολόγηση του λογαριασμού νεότητας, το παράνομο πάγωμα των μισθολογικών μας κλιμακίων, την ανακεφαλαίωση του ταμείου αρωγής που λεηλατήθηκε από το PSI και βέβαια την αποτροπή της πώλησης του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ το Ελληνικό δημόσιο.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Η υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ στον περιβάλλον του μνημονίου είναι ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση. Η ενίσχυση στις εκλογές που έρχονται των δυνάμεων που έριξαν το συνδικάτο στην χλεύη και την ανυποληψία όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι η χαριστική βολή για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η Αγωνιστική Συνεργασία θεωρεί ότι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να γίνει κάτω από άλλους όρους, κάτω από όρους κινηματικής δράσης. Η διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας στην οποία συμμετέχουμε κι’ εμείς θα πρέπει να αντλήσει δύναμη από τους συναδέλφους που εκπροσωπεί. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και συζητήσεις με τους συναδέλφους σε όλους τους εργασιακούς χώρους προκειμένου να είναι ενήμεροι και σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Η διοίκηση αντλεί τη δύναμή της από το αρνητικό πολιτικό περιβάλλον και από το νέο αντεργατικό πλαίσιο που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η δική μας δύναμη είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή, η συσπείρωση και η αγωνιστική ετοιμότητα και παρέμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στις θυγατρικές του.
Η στήριξη στις εκλογές του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανατροπή των συσχετισμών που έφεραν την ήττα και την απαξίωση στο συνδικάτο και τους εργαζόμενους σε δεινή θέση.



 

blogger templates | Make Money Online