Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ - Ευκαιρία για μια αγωνιστική απάντηση στα προβλήματα μας





Εκλογές στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
 Ευκαιρία για μια αγωνιστική απάντηση στα προβλήματα μας

Οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και των νέων μας αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα ξεκίνησαν. Υποθέτουμε ότι όλοι μας κατανοούμε την σημασία αυτών των εκλογών που γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για την χώρα, τον ΟΤΕ και την ίδια την ύπαρξη του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.
Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο στον γύψο του μνημονίου και η εργατική τάξη της χώρας μας, με την πλάτη στον τοίχο, δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα που είχε κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα. Με «όπλο» την εξυπηρέτηση του χρέους, οι δανειστές, αλλά και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, προχώρησαν σε μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας. Η εφαρμογή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μέτρων κατά του λαού μας, δημιούργησε δραματική συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση ή υποβάθμιση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μαζικές απολύσεις, τεράστια ανεργία, φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό.
Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο που τα έχει όλα (φτώχια, κοινωνική ερήμωση, αυτοκτονίες) εκείνο που παραμένει άφαντο είναι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έχει οδηγήσει το σ.κ. σε ολοκληρωτική παράλυση. Δεν είναι καλύτερα τα πράγματα στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία. Στην ΟΜΕ-ΟΤΕ ο εναγκαλισμός των παρατάξεων του συνδικαλιστικού δικομματισμού με τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, αλλά και με την εργοδοσία, έχει αδρανοποιήσει το συνδικάτο και δυσκολεύει την προσπάθεια υπογραφής αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης.
ΑΝΤΙΤΑΧΘΗΚΑΜΕ
·         Στην Ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και στην εκχώρηση του management στην Deutsche Telekom.
·         Στην αποεπένδυση και στο ξεπούλημα των θυγατρικών του εξωτερικού.
·         Στον συρρίκνωση του προγράμματος επενδύσεων που καταδικάζει την χώρα να είναι στην ουρά των τεχνολογικών εξελίξεων.
·         Στις αναδιοργανώσεις που αποστερούν τον ΟΤΕ από τεχνογνωσία και εκχωρούν Τηλεπικοινωνιακό έργο σε εργολάβους με αμφίβολη αξιοπιστία.
·         Στην σκανδαλώδη πολιτική προμηθειών και στις απευθείας αναθέσεις στους «εθνικούς εργολάβους».
·         Στους σκανδαλώδεις μισθούς και τα προνόμια του ανώτατου management.
·         Στον ρόλο της ΕΕΤΤ ως «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής και αποκαλύψαμε τον ρόλο της ως σωσίβιο για τους «εναλλακτικούς» παρόχους, σε βάρος των συμφερόντων του ΟΤΕ, των πελατών και των εργαζομένων.
·         Στη κατάρρευση του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, την συρρίκνωση της μετενέργειας και την κατάργηση του ΟΜΕΔ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
·         Δεν απεμπολούμε τον στρατηγικό στόχο του σ.κ. για ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα με εργατική εκπροσώπηση. Καμιά περαιτέρω εκχώρηση του ισχνού ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο. Αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στο Δ.Σ. του ΟΤΕ σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων. 
·         Στήριξη του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
·         Ανακεφαλαίωση των αποθεματικών του Ταμείου Αρωγής που λεηλατήθηκε από το PSI.
·         Κατάργηση της απόφασης που βάζει ταφόπλακα στο ταμείο Αρωγής.
·         Κρατική χρηματοδότηση έναντι της διαχρονικής ληστείας του ταμείου.
·         Δραστική μείωση και  διακανονισμό των δανείων  του ΟΤΕ.
·         Θεσμοθέτηση σταθερής εισφοράς του ΟΤΕ προς το ταμείο.
·         Πρόσβαση σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ενιαίες και υψηλής ποιότητας παροχές για όλους .
·         Δίκαιο φορολογικό σύστημα που να μην βαρύνει τα συνήθη υποζύγια  (εργαζόμενους - συνταξιούχους).
·         Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Προστασία από τους πλειστηριασμούς για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
·         Επαναφορά του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στο Λογαριασμό Νεότητας.

Απαιτούμε
·         Ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς νέες μειώσεις στους μισθούς που θα σπάει τις μνημονιακές προβλέψεις και θα εγγυάται τις θέσεις εργασίας.
·         Διεκδικούμε αξιοπρεπή μισθό με σημαντικές αυξήσεις στους εργαζομένους της ΟΤΕplus στην κατεύθυνση της πλήρους ένταξης όλων στον ΟΤΕ, την κατάργηση της επισφάλειας και των δουλεμπορικών.
·         Απόκρουση κάθε σχεδίου απόσχισης έργου ή κλάδου και αναβίωσης του φαντάσματος της TRANSFER ή SERVICE COMPANY
·         Άρση των απαράδεκτων διαχωρισμών μεταξύ παλιών και νέων σε μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·         Επικαιροποίηση της ισχύος όλων των θεσμικών όρων όλων των παλιών συλλογικών συμβάσεων.
·         Ενιαίος κανονισμός προσωπικού, μεταθετότητας, πειθαρχικό, ωράριο σε όλους.
·         Εκπαίδευση και ευκαιρίες πρόσβασης σε όλους στα εργασιακά αντικείμενα.
·         Κοινά αποδεκτό Αξιολόγιο - εργαλείο ανάπτυξης και δεξιοτήτων - χωρίς καμπύλη Gauss, χωρίς «κατά παραγγελία» αποτελέσματα και εκδικητικές πρακτικές, χωρίς την απειλή της απόλυσης και της μισθολογικής στασιμότητας.
·         Αξιοκρατικές Προσλήψεις στο ΟΤΕ με ανοιχτούς διαγωνισμούς σε όλη την Ελληνική νεολαία και όχι μέσα από το γνωστό τρίγωνο διαπλοκής (κόμματα – εργοδοτικές και μνημονιακές παρατάξεις – διοίκηση ΟΤΕ)
·         Δημιουργία αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος     προαγωγών και προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης.
·         Ανάκτηση των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας.

οι αγορές, οι εργαζόμενοι, το συνδικάτο

          Για τις ήττες που υπέστη ο κόσμος της εργασίας τα τελευταία χρόνια χύθηκε πολύ μελάνι από τα παπαγαλάκια των καθεστωτικών ΜΜΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ βάλθηκαν να μας πείσουν ότι το επίπεδο αμοιβών μας ήταν πολύ πάνω από τις ανάγκες αλλά και την παραγωγικότητά μας. Ότι για την κρίση και το χρέος ευθύνεται ο μισθός μας, η σύνταξη του παππού, το εφάπαξ, το δάνειο που πήραμε για το σπίτι! Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την μεγάλη κερδοφορία του ΟΤΕ – δεν τους συνέφερε! Το σενάριο προέβλεπε να πειστούμε ότι είμαστε «ρετιρέ» και το υπηρέτησαν μέχρι τέλος. Εδώ εντάσσεται και το «μαζί τα φάγαμε».
Σε αυτήν την καλά σχεδιασμένη εκστρατεία αυτοενοχοποίησης, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το αντιπαράδειγμα του «εργατοπατέρα». Οι κατακτήσεις μας βαφτίστηκαν προνόμια. Οι συνδικαλιστές φταίνε για όλα!! Δεν μπήκαν στον κόπο να πουν ονόματα. Οι πάντες γνώριζαν ότι τα πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη που εξαργύρωσαν τις υπηρεσίες τους με μια βουλευτική έδρα ή με μια αργομισθία στο δημόσιο ήταν δικά τους παιδιά. Ειδικά εμείς στον ΟΤΕ και ειδικότερα εμείς στην ΕΕΤΕ έχουμε αρκετά παραδείγματα μεγαλοστελεχών της ΠΑΣΚΕ & της ΔΑΚΕ που αξιοποιήθηκαν είτε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού είτε από την εργοδοσία.
          Αλλά και όσοι δεν έφτασαν στην αγοραία συναλλαγή δεν είναι άμοιροι ευθυνών: Υιοθέτησαν όλα τα νεοφιλελεύθερα δόγματα περί αγορών, ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και τελικά ήταν θέμα χρόνου το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα να βρεθεί μπροστά στην οδυνηρή θέση να χάνει κατακτήσεις δεκαετιών μη μπορώντας να αποτρέψει την νεοφιλελεύθερη επέλαση. Η αποδοχή του πλαισίου που επιβάλουν οι αγορές σημαίνει για τα συνδικάτα οπισθοχώρηση, διαρκώς εντεινόμενη πίεση για μείωση του εργασιακού κόστους, εντατικοποίηση, εργολαβίες - outsourcing, παραβίαση ωραρίου. Σημαίνει κουρέλιασμα στις όποιες κόκκινες γραμμές του κινήματος. Και βέβαια κάποτε φτάνει η στιγμή που αφού έβαλες τόσο χαμηλά τον πήχη, πανηγυρίζεις ως επιτυχίες συλλογικές συμβάσεις σαν αυτή του 2011 που μείωσε τους μισθούς μας, πριν καν ψηφιστεί το 2ο μνημόνιο. 
    

Το στοίχημα της ΕΕΤΕ

          Μπροστά μας έχουμε δύσκολο δρόμο. Το σωματείο μας η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια έχουμε συνευθύνη για την λειτουργία του, πρέπει να αναμετρηθεί με παθογένειες του παρελθόντος, με συντεχνιακές λογικές, με την ελιτίστικη αυτάρκεια και τον απομονωτισμό που υφέρπει, με την αναζήτηση «εχθρών» εντός των τειχών, με την επανάπαυση, με την λογική της ανάθεσης. Η πλειοψηφούσα δύναμη στο σωματείο ενωτική σ.κ., έφτασε στα άκρα την διένεξή της με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Παραμένει όμως ερωτηματικό αν η αντιπαράθεση αυτή έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα  σηματοδοτούσαν  τον μόνιμο απογαλακτισμό της από την ΠΑΣΚΕ και την οριστική ένταξή της στο λεγόμενο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Θα απαιτηθεί μια πιο σοβαρή προσέγγιση όλων μας στο θέμα των σχέσεων με τα άλλα σωματεία του χώρου, επειδή παραμονεύει η παγίδα του «σωματειακού πατριωτισμού».    
          Τα χρόνια που πέρασαν η Αγωνιστική Συνεργασία προσπάθησε, με τις δυνάμεις που τις έδωσαν οι συνάδελφοι, να ανταποκριθεί σε πολλά και δύσκολα καθήκοντα. Να διαμορφώσει αγωνιστικό πλαίσιο δράσης για την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων μας με όρους κινήματος. Να κρατά αγωνιστικά ενήμερους τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Να στηρίξει τους εργαζόμενους (ιδιαίτερα τους νέους) που πιέζονται από την εργοδοτική τρομοκρατία, την διευθυντική αυθαιρεσία αλλά και τους εκβιασμούς των εταίρων του συνδικαλιστικού δικομματισμού. Αυτόν το δρόμο σκοπεύουμε να τον συνεχίσουμε με συνέπεια.

Οι υποψήφιοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

1
Δελής Δημήτρης
Τρίπολη
2
Δενδρινός Βασίλης
Θεσ/νίκη
3
Διακουμάκος Ιάκωβος
Αθήνα
4
Δρεπεντέρης Φραγκίσκος
Αθήνα
5
Δρίβας Κώστας
Τρίπολη
6
Ζαχαρόπουλος Βασίλης
Λαμία
7
Καλοφωτιάς Κώστας
Αθήνα
8
Κατραμίδης Σάκης
Αθήνα
9
Κοντογιάννης Γιώργος
Αγρίνιο
10
Κυδωνάκης Στέλιος
Αθήνα
11
Κυτέας Ανδρέας
Αθήνα
12
Λάζαρης Μιχάλης
Αθήνα
13
Λαζίδης Χρήστος
Γρεβενά
14
Λαυτσής Γιάννης
Σύρος
15
Μπίκας Γιάννης
Καρπενήσι
16
Μπιτσάνης Ηλίας
Καλαμάτα
17
Οικονόμου Νέστωρας
Ρόδος
18
Παυλόπουλος Άρης
Αθήνα
19
Σκιαδαρέσης Γεράσιμος
Αθήνα
20
Τσιατάς Δημήτρης
Αθήνα
21
Φαφαλιός Παντελής
Χίος
22
Χατζής Νίκος
Καστοριά

Στις Εκλογές της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ  12 & 13 Νοεμβρίου 2014
σπάμε τις αυτοδυναμίες - αλλάζουμε τους συσχετισμούς

ψηφίζουμε - στηρίζουμε 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

blogger templates | Make Money Online