Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας - Τι άλλαξε, τι ισχύει και τι διεκδικούμε




Η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας
Τι άλλαξε, τι ισχύει και τι διεκδικούμε

Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας ενημερώσαμε για τη θετική εξέλιξη που είχε το θέμα της φορολόγησης του λογαριασμού νεότητας.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί πολλά και παρεμφερή ερωτήματα από συναδέλφους τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε κοινοποιώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα.

Τα δικαιούμενα ποσά από το λογαριασμό νεότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
1.      Η αποταμίευση του κάθε γονέα. Το ποσό δηλαδή που ο κάθε συνάδελφος έβαζε κάθε μήνα στο λογαριασμό. Το ποσό αυτό εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το παιδί του συναδέλφου και δεν υπόκειται σε κανενός είδους φόρο γιατί προέρχεται από εισόδημα το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί (αυτό ίσχυε και πριν).
2.      Οι τόκοι που αναλογούν στην παραπάνω αποταμίευση. Οι τόκοι φορολογούνται όπως όλοι οι τόκοι που προέρχονται από λογαριασμούς καταθέσεων. Σήμερα οι τόκοι φορολογούνται με ποσοστό 15% (αυτό ίσχυε και πριν).
3.      Οι δικαιούμενες χορηγίες από τον ΟΤΕ. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Με το φορολογικό νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση οι χορηγίες του ΟΤΕ θεωρούνται εισόδημα του γονέα και όχι του παιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να φορολογείται ο συνάδελφος με συντελεστή φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημά του. Οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα και θα πλήρωναν φόρο 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης) ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα πλήρωναν μέχρι και 44% (42% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης). Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ) επανερχόμαστε στο παλαιότερο καθεστώς δηλαδή θεωρούνται εισόδημα του παιδιού και φορολογούνται όπως φορολογείται το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.
Με βάση το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα φορολογούνται από το πρώτο € με συντελεστή φορολόγησης 26% και αυτός είναι ο φόρος που οφείλει το κάθε παιδί. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το αν ο φόρος αυτός θα παρακρατηθεί από τον ΟΤΕ όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Αν δεν γίνει αυτό, το παιδί θα εισπράξει φέτος όλο το δικαιούμενο ποσό και όταν θα γίνει η δήλωση για το εισόδημα αυτό (δηλαδή το 2016) το παιδί θα κληθεί τότε να καταβάλει τον αναλογούντα φόρο.
Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι διεκδικούμε την αλλαγή του φορολογικού νόμου και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να μηδενιστεί ο φόρος του λογαριασμού νεότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατά της νέας ταπεινωτικής ΣΣΕ στην Cosmote



                                                                              Αθήνα, 27/3/2015
Οι τελευταίες εκλογές του σωματείου μας που διεξήχθησαν σε κλίμα φόβου και τρόμου, ανέδειξαν ένα διοικητικό συμβούλιο στα μέτρα της εταιρίας, έναν καλό σύμμαχό της. Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του δ.σ του σωματείου και της διοίκησης της εταιρίας είναι ταπεινωτική και σε βάρος των εργαζομένων της Cosmote.
Σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με  ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ την περίοδο της κρίσης, το σωματείο μας, υπέγραψε μειώσεις και ξανά διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους.
Οι 3 παρατάξεις που απαρτίζουν το δ.σ. αποφάσισαν να μην ζητήσουν αυξήσεις και συμφώνησαν σε χαμηλές αφετηρίες.
Στη νέα επαίσχυντη εσσε είναι γνωστό ότι: 1) Επέλεξαν μειώσεις αντί αυξήσεων. 2) Συνέχισαν τις διακρίσεις μεταξύ νέων και παλαιών.  3) Οι μειώσεις στους νέους είναι τεράστιες. 4) Δεν απαγορεύει στην εταιρία να κάνει εθελούσιες, να διώχνει τους ακριβούς – παλαιούς εργαζόμενους και όποιον άλλο γουστάρει. Τι θα κάνουν όταν η εταιρεία κάνει απολύσεις και τις βαφτίσει πάλι εθελούσιες; 5) Συνεχίζουν και ενισχύουν τη δανεική εργασία, 6) Προχώρησαν στα μουλωχτά σε 3ετή, προσπαθώντας να κρατήσουν όμηρους τους εργαζόμενους παίζοντας με τον τρόμο, παρατάξεις του δ.σ. και εταιρία, «κοίτα να δεις έχεις δουλειά» κα. Γιατί δεν προχώρησαν σε μονοετή και άφησαν ανεκμετάλλευτο το γεγονός της επικείμενης ψήφισης νόμου για τα εργασιακά;
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία παράταξη ή μέλος του δ.σ. Δεν αναζήτησαν σε καμία στιγμή της διαπραγμάτευσης, τη δύναμη των μελών του σωματείου. Αφαίρεσαν το μεγαλύτερο όπλο τους ,τα μέλη. Σκόπιμα «ενημέρωναν» τον κόσμο φοβίζοντάς τον και απομακρύνοντας τον από οποιαδήποτε σκέψης κινητοποίησης.  Αντίθετα, είχαν ήδη ξεκινήσει με πλαίσιο που θα οδηγούσε σε μειώσεις. Γιατί δεν πρότειναν αυξήσεις;
Γιατί παρέμειναν αδρανείς στην ανακοίνωση της εταιρίας για τα σχέδια στη διεύθυνση Εξυπηρέτηση Πελατών και δεν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις;
Μέχρι σήμερα δε φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πρόταση λύσης στο αδιέξοδο που έχουμε επέλθει, παρά μόνο θεατρινισμοί και λεονταρισμοί. Εμείς, λοιπόν δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ΚΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ . Επίσης, ζητάμε :
- ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ συνελεύσεις και στη συνέχεια συνεδριάσεις όλων των οργάνων.
- ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ του unicosmo τα πρακτικά των συνεδριάσεων και τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων πρωτοκολλημένα.
Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η έγκριση από την γεν.συνέλευση μελών.
protovoulia-cosmote.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τα ΤΕΚ μετατρέπονται σε πολυκαταστήματα ! Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο στύψιμο




Τα ΤΕΚ μετατρέπονται σε πολυκαταστήματα !  
Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο στύψιμο 

Πολλές φορές με ανακοινώσεις μας έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές των καταστημάτων. Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον Όμιλο, έχουν να αντιπαλέψουν από τη μια μεριά τις απαιτήσεις των πελατών και από την άλλη τον όγκο των προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία καλούνται να γνωρίζουν, για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διοίκησης για συνεχή αύξηση του τζίρου.
Συνάδελφοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, εργαζόμενοι όρθιοι, με σπαστό ωράριο και συνεχή πίεση για επίτευξη προσωπικών στόχων, υπό τη δαμόκλεια σπάθη του αξιολογίου, καλούνται να παίζουν ταυτόχρονα το ρόλο του πωλητή, του τεχνικού, του λογιστή, και του αποθηκάριου. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που άπτονται του τηλεπικοινωνιακού έργου πολλά και ποικίλα. Σταθερή τηλεφωνία με πληθώρα πακέτων και συσκευών, κινητή τηλεφωνία με ακόμα μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα όπως τηλεφωνικά κέντρα, λογισμικά, laptops, και τηλεοράσεις είναι κάποια από τα προϊόντα που ένας πωλητής πρέπει να γνωρίζει και να πωλεί μέσα στα καταστήματα.
Η ενημέρωση και η εκπαίδευση από πλευράς διοίκησης περιορίζεται σε ένα καθημερινό ηλεκτρονικό δελτίο και σε εβδομαδιαία ηλεκτρονικά φυλλάδια, στα οποία τα θέματα είναι διάφορα και δύσκολο να αφομοιωθούν. Πάνω από 70 αλλαγές και προσφορές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών περιείχε η ηλεκτρονική αυτή ενημέρωση την τελευταία εβδομάδα.
Όμως το τελευταίο διάστημα τα καταστήματα επιφορτίστηκαν και με ένα ακόμα έργο: Αυτό της πώλησης εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, ποδοσφαιρικών αγώνων και ηλεκτρονικών βιβλίων.
Αλήθεια κύριοι της διοίκησης, πόσα ακόμα άσχετα προϊόντα θα φορτώσετε στις πλάτες μιας χούφτας ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χρησιμοποιώντας δυσλειτουργικά ηλεκτρονικά συστήματα, χωρίς υποστήριξη και κάτω από διαρκή πίεση, με το πρόσχημα της προσέλκυσης πελατών; Δεν καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των καταστημάτων αλλά και της έλλειψης συνεχούς, πραγματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργεί αρνητικά στα μάτια των πελατών; Ο εξαντλημένος και στα όρια της αντοχής του πωλητής σίγουρα δεν συντελεί στη θετική εμπειρία του πελάτη την οποία διαφημίζετε και στην οποία επενδύετε.
Οι πωλητές των καταστημάτων δεν είναι συνάδελφοι δεύτερης κατηγορίας. Αποτελούν τη βιτρίνα του Οργανισμού, την πηγή των εσόδων του και δικαιούνται ανθρώπινες συνθήκες και όγκο εργασίας που να μπορούν να διαχειριστούν.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online