Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων



Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/3 η προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ  με τον υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη. Στο πλαίσιο της συνάντησης η ΟΜΕ-ΟΤΕ έβαλε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά και γενικότερα. Η συνάντηση κατά την γνώμη μας υπήρξε γόνιμη και εποικοδομητική και έδωσε θετικές απαντήσεις σε χρονίζοντα ζητήματα. Για το ιδιοκτησιακό ο υπουργός επανέλαβε την προγραμματική θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το εναπομείναν ποσοστό του Ελληνικού δημοσίου στην μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ δεν πωλείται. Επίσης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό στην κατεύθυνση της αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και απέκλεισε νέες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Προανήγγειλε την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την κατάργηση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει μηδενισμό του εφάπαξ από 1/1/2014.  Το θέμα που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η βιωσιμότητα του ταμείου αρωγής (ταμείο που δίνει το «εφάπαξ»). Το ταμείο αυτό αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα που ξεκίνησαν με την μεγάλη εθελούσια του ΟΤΕ το 2006, τον επακόλουθο υψηλό δανεισμό του, το ληστρικό PSI που «κούρεψε» 45,6 εκατ. € από τα αποθεματικά του και την συνεχιζόμενη μείωση εσόδων που προκαλούν οι απανωτές εθελούσιες και οι μειώσεις μισθών. Σήμερα το ταμείο οφείλει το σύνολο του εφάπαξ σε πάνω από 3000 δικαιούχους. Οι εισφορές των εργαζομένων σε μηνιαία βάση υπολείπονται του ποσού που απαιτείται για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων του ταμείου στον ΟΤΕ.  
Η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εδώ και χρόνια συσχετίζει την προσπάθεια διάσωσης του ταμείου αρωγής με την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Αντίθετα η Αγωνιστική Συνεργασία διαχρονικά υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα  του ταμείου προϋποθέτει κούρεμα του δανείου του ΟΤΕ έναντι των κερδών που αποκόμισε με τις εθελούσιες, διευθέτηση των δανείων του ΟΤΕ προς το ταμείο και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κρατική συμβολή έναντι της διαχρονικής ληστείας των αποθεματικών του ταμείου, θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς, και διεύρυνση της βάσης των συναδέλφων που συνεισφέρουν στο ταμείο. Στην συνάντηση μάθαμε ότι ο ΟΤΕ διεκδίκησε μέσω του ΤΑΥΤΕΚΩ να συμβάλει τουλάχιστον στο θέμα της επιμήκυνσης αλλά η πρότασή του απέχει από το να θεωρηθεί βιώσιμη και ρεαλιστική. Στην πραγματικότητα αυτό που αυτό που επιδιώκει ο ΟΤΕ είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει η αποπληρωμή των δόσεων του δανείου μέσω συμψηφισμού της οφειλής με τις μηνιαίες εισφορές που εισπράττονται. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχτεί κάτι τέτοιο και δέχτηκε να συμβάλει σε μια τετραμερή συνάντηση Υπουργείου, ΟΜΕ-ΟΤΕ , ΤΑΥΤΕΚΩ και διοίκησης ΟΤΕ που θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα.  
Στο περιθώριο της συνάντησης η ΟΜΕ-ΟΤΕ συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας ο οποίος μας περιέγραψε τα επόμενα δύο νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο και θα κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751€ σταδιακά. Με πρώτο βήμα τα 654€ από 1η Οκτωβρίου 2015 και δεύτερο βήμα το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτή θα είναι μια παρέμβαση για μια και μόνη φορά και στο εξής ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται μόνο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο νομοσχέδιο  επαναφέρει το σύνολο του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων που ανετράπη βίαια από το δεύτερο μνημόνιο. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, η επαναφορά της επεκτασιμότητας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας, η επαναφορά του ΟΜΕΔ και εντέλει η ολική επαναφορά του ν.1876/1990 που καταργήθηκε από τους μνημονιακούς νόμους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Θεωρούμε αυτές τις εξαγγελίες ως εξαιρετικά σοβαρές και ελπιδοφόρες και η ψήφισή τους θα αποτελέσει δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων στα πέντε μαύρα χρόνια του μνημονίου. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να διεκδικήσει την ολοκλήρωση των θετικών αυτών αλλαγών στα εργασιακά. Την στιγμή που οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, η στήριξη των παρεμβάσεων αυτών σηματοδοτεί την επιστροφή των συνδικάτων στο πεδίο των νικηφόρων διεκδικήσεων.   

 

blogger templates | Make Money Online