Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας - Τι άλλαξε, τι ισχύει και τι διεκδικούμε




Η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας
Τι άλλαξε, τι ισχύει και τι διεκδικούμε

Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας ενημερώσαμε για τη θετική εξέλιξη που είχε το θέμα της φορολόγησης του λογαριασμού νεότητας.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί πολλά και παρεμφερή ερωτήματα από συναδέλφους τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε κοινοποιώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα.

Τα δικαιούμενα ποσά από το λογαριασμό νεότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
1.      Η αποταμίευση του κάθε γονέα. Το ποσό δηλαδή που ο κάθε συνάδελφος έβαζε κάθε μήνα στο λογαριασμό. Το ποσό αυτό εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το παιδί του συναδέλφου και δεν υπόκειται σε κανενός είδους φόρο γιατί προέρχεται από εισόδημα το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί (αυτό ίσχυε και πριν).
2.      Οι τόκοι που αναλογούν στην παραπάνω αποταμίευση. Οι τόκοι φορολογούνται όπως όλοι οι τόκοι που προέρχονται από λογαριασμούς καταθέσεων. Σήμερα οι τόκοι φορολογούνται με ποσοστό 15% (αυτό ίσχυε και πριν).
3.      Οι δικαιούμενες χορηγίες από τον ΟΤΕ. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Με το φορολογικό νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση οι χορηγίες του ΟΤΕ θεωρούνται εισόδημα του γονέα και όχι του παιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να φορολογείται ο συνάδελφος με συντελεστή φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημά του. Οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα και θα πλήρωναν φόρο 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης) ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα πλήρωναν μέχρι και 44% (42% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης). Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ) επανερχόμαστε στο παλαιότερο καθεστώς δηλαδή θεωρούνται εισόδημα του παιδιού και φορολογούνται όπως φορολογείται το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.
Με βάση το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα φορολογούνται από το πρώτο € με συντελεστή φορολόγησης 26% και αυτός είναι ο φόρος που οφείλει το κάθε παιδί. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το αν ο φόρος αυτός θα παρακρατηθεί από τον ΟΤΕ όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Αν δεν γίνει αυτό, το παιδί θα εισπράξει φέτος όλο το δικαιούμενο ποσό και όταν θα γίνει η δήλωση για το εισόδημα αυτό (δηλαδή το 2016) το παιδί θα κληθεί τότε να καταβάλει τον αναλογούντα φόρο.
Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι διεκδικούμε την αλλαγή του φορολογικού νόμου και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να μηδενιστεί ο φόρος του λογαριασμού νεότητας.

 

blogger templates | Make Money Online