Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ: Ούτε βήμα πίσω – Ο κόσμος της δουλειάς στη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών

Ούτε βήμα πίσω – Ο κόσμος της δουλειάς στη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΕΤΑ
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες
Εδώ και περίπου εκατό ημέρες βρισκόμαστε στη καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης, με τους δανειστές και τους εκπροσώπους σε Ε/Ε-ΔΝΤ και ΕΚΤ να εκβιάζουν ωμά, προκειμένου να συνεχιστεί η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που επέβαλαν οι ίδιοι και υιοθέτησαν πιστά οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.
Ο πολιτικός εκβιασμός των δανειστών και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργήσει στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και στην ταπείνωση του λαού και της χώρας και στην αποτυχία του ελπιδοφόρου εγχειρήματος που επέλεξε ο ελληνικός λαός, με της εκλογή κυβέρνησης της Αριστεράς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τις πρακτικές των δανειστών–τοκογλύφων, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, και καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από το προεκλογικό της πρόγραμμα και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού και εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του λαού και του τόπου.
Καλεί το εργατικό–συνδικαλιστικό κίνημα και το λαϊκό παράγοντα να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, αλλά να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και για το ξήλωμα όλου του αντιλαϊκού και αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες...
Το ΜΕΤΑ δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα αντιταχθεί σε κάθε παρέκκλιση και προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού–συνδικαλιστικού, ότι θα στηρίξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, του λαού και της χώρας και ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα της ανατροπής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές, προοδευτικές αλλαγές σε βάρος των δυνάμεων του Κεφαλαίου και σε όφελος του κόσμου της εργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, στις πρώτες 100 ημέρες έχουν γίνει θετικά βήματα που ξηλώνουν τις μνημονιακές πολιτικές, όπως είναι η επαναφορά των απολυμένων – διαθεσίμων στο Δημόσιο, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η κατάργηση του 5ευρου, τα βιβλιάρια για τους ανασφάλιστους, η κατάργηση φυλακών τύπου Γ’, οι αλλαγές στην Παιδεία, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος κ.λπ. Όλα αυτά αποτελούν μια καθαρή νίκη των εργαζομένων και του λαϊκού παράγοντα και ανοίγουν θετικούς δρόμους για την πλήρη ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών.
Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση:
- Να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους και την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
- Να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να θωρακίσει τους εργαζομένους από τις αυθαίρετες και αναιτιολόγητες ατομικές και ομαδικές απολύσεις,
- Να καταργήσει όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας και σύγχρονης δουλείας, καθώς και την ενοικιαζόμενη και εκ περιτροπής εργασία, τις εργολαβίες, την κοινωφελή εργασία, τα 5μηνα, τη μαθητεία κτλ.
- Να εφαρμόσει και να ελέγξει αυστηρά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, τόσο στο επίπεδο της ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία όσο και στην αντιμετώπιση της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας.
- Να επαναφέρει την κυριακάτικη αργία.
- Να μην προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, να επαναφέρει σταδιακά τις απώλειες της τελευταίας πενταετίας.
- Να ενισχύσει και να προστατέψει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά Δημόσιου Συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόληψης για όλο το λαό.
- Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας και να προχωρήσει στην επανάκτηση επιχειρήσεων και υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
- Να φέρει άμεσα νόμο για τη ρύθμιση, το κούρεμα και τη διαγραφή των κόκκινων δανείων και για την προστασία της α’ κατοικίας.
Τέλος, θα πρέπει, για να υλοποιηθούν όλα να παραπάνω, να προχωρήσει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας -με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες και ανάγκες-, στη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών και των οικονομικά ασθενεστέρων, την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, καθώς και στην κατάργση του ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαρατσιών που επιβαρύνουν την λαϊκή-εργατική οικογένεια.
Ούτε βήμα πίσω - Καμία υποχώρηση στους εκβιασμούς!
Δεν υποκύπτουμε στις πιέσεις δανειστών και τοκογλύφων!
ΜΕΤΑ, Μάης 2015

 

blogger templates | Make Money Online