Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Οι παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας στον ΟΤΕ συνεχίζονται και έχουν υψηλό τίμημα



Οι παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας στον ΟΤΕ συνεχίζονται και έχουν υψηλό τίμημα
Η διαρκώς εντεινόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, οι παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας όσον αφορά την νόμιμη σύνθεση των συνεργείων, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το κυνήγι των «στόχων» πάση θυσία και η επιδιωκόμενη μείωση του εργατικού κόστους στο όνομα του ανταγωνισμού, αποτελούν βασικές αιτίες για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στον ΟΤΕ.
Ένα ακόμα τέτοιο ατύχημα, συνέβη την Παρασκευή 17/7 στην Χαλκιδική. Νέος συνάδελφος – τεχνικός δικτύου – έπεσε από κολώνα ενώ εργαζόταν ανεβασμένος σε σκάλα, χωρίς στην βάση της σκάλας να υπάρχει άλλος εργαζόμενος όπως σαφώς ορίζει η εργατική νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι ο συνάδελφος έμεινε πεσμένος και αβοήθητος αρκετή ώρα μέχρι να τον αναζητήσουν οι συνάδελφοί του, και μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο τραυματισμός του ήταν βαρύτερος.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΟΤΕ, διαβεβαιώνει ότι παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και ότι σέβεται την εργατική νομοθεσία. Δυστυχώς αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι κλείνει το μάτι στους προϊστάμενους και τους ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν με βέλτιστο τρόπο τους «ανθρώπινους πόρους». Αυτοί με την σειρά τους αντιλαμβάνονται την νομιμότητα με ένα δικό τους ελαστικό τρόπο και μπαίνουν στην λογική να εξαντλούν τους εργαζόμενους, συχνά παραβιάζοντας το ωράριό τους και τη νομιμότητα στην σύνθεση των συνεργείων.
Μεγάλα θύματα αυτής της πρακτικής, είναι οι κυρίως οι νέοι συνάδελφοι, που αντικειμενικά είναι πιο επισφαλείς και ευάλωτοι σε πιέσεις. Έτσι συμβαίνει οι νεότεροι ενώ είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι, εργάζονται 8ωρο αντί του 7ώρου, δεν πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο εκτός έδρας και διημερεύσεις, έχουν λιγότερες άδειες και παροχές από τους παλιότερους, παρόλα αυτά χρεώνονται μέσω WFM περισσότερες εργασίες, τις οποίες προκειμένου να τις ολοκληρώσουν στον καθορισμένο χρόνο, θέτουν πολλές φορές σε κίνδυνο τον εαυτό τους.
Το θράσος όσων έχουν συμβάλει στην αύξηση των ατυχημάτων είναι τέτοιο που αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχειρούν να τις μεταβιβάσουν στα θύματα. Το σύνηθες επιχείρημά τους μετά από κάθε ατύχημα είναι ότι ο συνάδελφος (το θύμα) δεν ζήτησε δεύτερο άτομο προκειμένου να ανέβει στην σκάλα, άρα ευθύνεται. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι το αντίθετο. Να συγκροτούν δηλαδή διμελή συνεργεία για περιοχές όπου το δίκτυο έχει ακραίους διακλαδωτές (ΒΟΧ) και όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο (εισαγωγές πολυκατοικιών), τα διπρόσωπα  συνεργεία να «σπάνε». Στην συγκεκριμένη περιοχή που έγινε το τελευταίο ατύχημα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ μονοπρόσωπο συνεργείο.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Έχουμε όλοι ευθύνη – απέναντι στο εαυτό μας και την οικογένειά μας – να επιστρέφουμε κάθε μεσημέρι στο σπίτι μας υγιείς και αρτιμελείς. Πρώτα από όλους η ίδια η Πολιτεία και οι φορείς της (ΣΕΠΕ), η εταιρεία και οι προϊστάμενοί μας  και βέβαια το συνδικαλιστικό μας κίνημα (ΟΜΕ-ΟΤΕ, Εργατικό Κέντρο, πρωτοβάθμια σωματεία, Τοπικές διοικούσες).
Καλούμε κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του.
Δεν είμαστε αναλώσιμοι - Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

 

blogger templates | Make Money Online