Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Διαπιστώσεις & Επισημάνσεις του Χρύσανθου Σαμοϊλη

Διαπιστώσεις & Επισημάνσεις από την Γ.Σ. του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ στην Κόρινθο και την Π.Σ. στην Τρίπολη

Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για το σωματείο μας και τον ΟΤΕ.
Πολλά και  σοβαρά προβλήματα απαιτούν άμεση λύση.
Στο Λουτράκι, το θέμα του ωραρίου λειτουργίας (σπαστό)  και η υποστελέχωση, ιδιαίτερα μετά την τελευταία εθελούσια έξοδο, έχουν ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να βρίσκονται όλη μέρα στους δρόμους ή στο κατάστημα  έως και 15 ώρες ημερησίως και οι οικογένειές τους να έχουν ξεχάσει ακόμα και την μορφή τους (π.χ. καθημερινές μετακινήσεις 90χλμ Ξυλόκαστρο-Λουτράκι-Ξυλόκαστρο). Από τους πέντε (5) συναδέλφους οι τρεις (3) είναι γονείς βρεφών.
Το θέμα των εργασιακών σχέσεων, με την ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, σε συνδυασμό με την αλαζονική στάση των επιθεωρητών, οι οποίοι πιέζουν για επίτευξη ατομικών στόχων με εκβιαστικές λογικές παραβίασης-καταστρατήγησης του ωραρίου, έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική εξάντληση των συναδέλφων .
Το θέμα των συνεχών παραβιάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας (κλειδωμένες και με λουκέτο εξωτερικά στο κατάστημα Κορίνθου), αντί για πόρτα πανικού, με ασυντήρητα κλιματιστικά (και χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα), με την έλλειψη καθισμάτων για κατηγορίες κοινού, όπως άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, με τα απαράδεκτα σκαμπό για τους συναδέλφους, που ελλοχεύουν κινδύνους τραυματισμών αλλά και μόνιμων μυοσκελετικών ζημιών .
Το θέμα της συναδέλφου που είναι στο σύλλογο μας και στην ουσία είναι «στον αέρα»  υπηρεσιακά. Επιτελεί έργο γραμματειακής υποστήριξης, οικονομικών θεμάτων και κίνησης οχημάτων στο Τεχνικό Τμήμα Κορινθίας, θέση που δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα.    
Όσον αφορά στην προκήρυξη θέσεων ευθύνης, η ανακοίνωση πρέπει να κρέμεται πάντα στο u-link και όχι όπως πραγματοποιήθηκε στις 15.06.2015 για την προκήρυξη θέσης προϊσταμένου καταστήματος σε ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΟΡΙΝΘΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σε συγκεκριμένους παραλήπτες. Δυνατότητα για υποψηφιότητα να έχουν όλοι οι συνάδελφοι. ΟΧΙ σε «φωτογραφικές» προκηρύξεις θέσεων ευθύνης.
Η αλλαγή του εμπορικού ονόματος (brand name) από ΟΤΕ σε COSMOTE δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, απορίες και ενστάσεις. Μία παγκόσμια πρωτοτυπία, θυγατρική εταιρία η οποία δημιουργήθηκε και μεγαλούργησε λόγω του ονόματος ΟΤΕ καπελώνει την Μαμά εταιρεία σε έναν Όμιλο και μάλιστα αυτή η αλλαγή λαμβάνει χώρα  παραμονές της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του γνωστού ΟΧΙ. Τυχαίο;  Δεν νομίζω!    Ο ΟΤΕ είναι το σύμβολο των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1949. Στη συνείδηση των Ελλήνων έχει ταυτισθεί με την έννοια των τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ, με το έμπειρο, καταρτισμένο και εργατικό Ανθρώπινο Δυναμικό του, με την τεχνική υποδομή-δίκτυα, τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ένα έτοιμο μοναδικό δίκτυο πωλήσεων και στο τελευταίο χωριό και νησί σε όλη τη χώρα, δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί από την ελληνική πραγματικότητα.
Το αξιολόγιο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε αρεστούς και μη. Διασπά το ομαδικό πνεύμα  που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου για τη βέλτιστη λειτουργία του, λειτουργεί σαν φόβητρο μέσω του εκβιασμού που ασκείται από  κάθε προϊστάμενο-επιθεωρητή άμεσα συνδεμένο με τον φόβο της απόλυσης και τα πριμ. Δίνει το δικαίωμα στον επιθεωρητή να δημιουργεί την αυλή του. Αξιολόγιο, χωρίς το αναφαίρετο, δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ένστασης δεν είναι δυνατόν να υφίσταται. Το αξιολόγιο αυτό, όπως είναι δομημένο από τα χρυσά παιδιά της Διοίκησης, είναι ο δούρειος ίππος για να καταστρέψουν τον συνδικαλισμό  στον ΟΤΕ. Επειδή μας πάει στο εγώ από το εμείς, σε συνδυασμό με τους ατομικούς στόχους. Αυτό πρέπει να αφυπνίσει το συνδικάτο πριν να είναι πολύ αργά … 
            Οι συνδικαλιστές  οφείλουν να διεκδικούν δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και να μην είναι απλοί διακομιστές προτάσεων προς την διοίκηση.

Χρύσανθος Σαμοϊλης
Μέλος ΠΑΣΕ ΟΤΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Κορίνθου      

 

blogger templates | Make Money Online