Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΑΔΑ «ΑΘΟΣ» - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΚΑ

Από το NewsLetter e-νημέρωση Δεκεμβρίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ 

Η Ανεξάρτητη Θεατρική Ομάδα Συναδέλφων -ΑΘΟΣ- που δραστηριοποιείται στα πλαίσια λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, με την πρώτη της παράσταση Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια- Τα Ανθρωποφαγικά, επιχείρησε μια λαογραφική αναζήτηση στην κληρονομιά του Ελληνικού παραμυθιακού προφορικού λόγου.
Η Ελληνική προφορική παράδοση προερχόμενη από τη μυθολογία και την αρχαία τραγωδία προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στα αρχέγονα ένστικτα, προτού υποστούν τις κοινωνικές λειάνσεις που γνωρίζουμε σήμερα.
Οι γονείς τρώνε τα παιδιά και το αντίστροφο, αποκαλύπτοντας την αέναη διαδικασία ενσωμάτωσης, την προσπάθεια απογαλακτισμού, αλλά και το πώς στοιχεία του παγανισμού εγκολπώνονται στην χριστιανική παράδοση.
Τέλος,  κανείς μπορεί να διακρίνει τις ρίζες των πατριαρχικών δομών και της ηθικοπλαστικής αφήγησης, για το ποιός είναι ο άνδρας, ποιά η γυναίκα και ποιοί οι ρόλοι.
Πρόκειται για ένα πάντρεμα τεσσάρων έργων/καταγραφών υπό την κοινή συνισταμένη της μεταφορικής (μέσα από την κυριολεκτική) ανθρωποφαγίας. Το «Αθοπουτάκι», «Η μάνα η φόνισσα», «Αστερνός και Πούλιω», Η «καρδιά της μάνας».
Η νεοσύστατη ομάδα μας πήρε τον χαρακτήρα της ανεξάρτητης από επιλογή, απορρίπτοντας την προϋπάρχουσα δομή και νοοτροπία της επίσημης θεατρικής ομάδας  του Π.Κ., το οποίο παρ’ όλα αυτά, ευγενικά μας παραχώρησε τον χώρο για τις πρόβες και την τεχνική υποδομή. Όλα τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς και την ίδια ώρα επαγγελματικής δουλειάς που προσέφεραν μαζί μου οι δύο συνεργάτες μου Ολυμπία Βαγγελάτου και Κωστής Ντέμος, παρότι μη συνάδελφοι. Οι τρείς μας ακολουθήσαμε πλήρως εθελοντικά το όραμα για τη χειραφέτηση των συναδέλφων μας μέσω της θεατρικής εκπαίδευσης και του πολιτιστικού διακυβεύματος, την αρμονική συνύπαρξη και εδραίωση της συναδελφικής αλληλεγγύης εντός των πλαισίων του Π.Κ.
Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι οι εν ενεργεία συνάδελφοι Κορακιαντίτου Αιμιλία και Κυρίτσης Γιάννης, οι συνταξιούχοι (και εθελούσιοι!) Μαρτάκου Γιώτα, Τζίντζου Χριστίνα και Φουντουλάκης Γιώργος και η κόρη συναδέλφου και απόφοιτος Δραματικής Σχολής Δολιανίτη Λίζα.
Η παράσταση έλαβε χώρα την Παρασκευή 19/6 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Κ. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να προσέφερε και να προσφέρει στο κοινό του Πολιτιστικού και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ καθώς και στην ευρύτερη θεατρόφιλη κοινωνία, αφού στοχεύουμε να την «ταξιδέψουμε» και εκτός Π.Κ. σε ποικίλους χώρους και φεστιβάλ (θα ανακοινωθούν εν καιρώ και σας περιμένουμε όλους!)
Σέβη Στάικου,  Μέλος του Δ.Σ. του Π.Κ., ηθοποιός-σκηνοθέτης

 

blogger templates | Make Money Online