Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ - Αντί να ακούσουν τα αιτήματά μας, ακούσαμε τις αποφάσεις τους !




Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ
Αντί να ακούσουν τα αιτήματά μας, ακούσαμε τις αποφάσεις τους !
Την Παρασκευή 26/2/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης του ΟΤΕ. Παρόμοια - εφ όλης της ύλης - συνάντηση είχε να πραγματοποιηθεί από τις 29/10/2015. Γιαυτό μπαίνουμε στον πειρασμό να ξεκινήσουμε και αυτό το σημείωμα με «γκρίνια». Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προ τετραμήνου συνάντηση συνδικάτου – εργοδοσίας,  ο πολιτικός και συνδικαλιστικός χρόνος υπήρξε πράγματι πολύ πυκνός. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή δικαιολογία για την παραλυτική λειτουργία (ή καλύτερα μη λειτουργία) της ΟΜΕ-ΟΤΕ το τελευταίο διάστημα.  Η νέα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ μετά την εκλογή της, διακήρυξε – μεταξύ άλλων -  ότι οι συνεδριάσεις των οργάνων θα είναι τακτικές. Αντί αυτού είδαμε να γίνονται τρείς συνεδριάσεις του ΔΣ και δύο της Εκτελεστικής στο τελευταίο 9μηνο. Ακόμα και οι άτυπες συνεδριάσεις της τετραμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής της ΕΕ, έχουν αραιώσει απελπιστικά. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Δεν είναι αυτονόητο – τουλάχιστον όχι για εμάς -  να αποτελούν δικαιολογίες για την αδράνεια της ηγετικής ομάδας της ΟΜΕ, η προετοιμασία των απεργιακών αγώνων ή οι συνελεύσεις των τοπικών τμημάτων των σωματείων – μελών και οι συναντήσεις της ΟΜΕ με την κυβέρνηση. Ακόμα και η συμβολή των συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΑΚΕ στην εκλογή νέου αρχηγού της  ΝΔ θα μπορούσε να γίνει ανεκτή, υπό την προϋπόθεση ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ  λειτουργεί απρόσκοπτα, τα όργανά της συνεδριάζουν, οι εργαζόμενοι  την αισθάνονται δίπλα τους και η εργοδοσία απέναντί  της. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
Στην συνάντηση της παρασκευής η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα έβαζε στην διοίκηση, μια σειρά από ζητήματα, από αυτά που έχουν ωριμάσει, και η επίλυσή τους θα ανακούφιζε κάποιους εργαζόμενους – ιδιαίτερα τους νέους – ενώ η συζήτηση κάποιων από αυτά προβλέπεται και από την ίδια την συλλογική σύμβαση 2015-2017 που είναι εν ισχύ. Δυστυχώς η διοίκηση με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου, δεν μπήκε στην συζήτηση των δικών μας αιτημάτων. Αντίθετα αξιοποίησε την συνάντηση που εμείς ζητήσαμε και προκαλέσαμε, προκειμένου να κάνει της δικές της ανακοινώσεις.
Θεωρούμε ότι η στάση της διοίκησης αιτιολογείται εν μέρει από τον συσχετισμό δυνάμεων όπως αυτός αποτυπώνεται και στα ποσοστά της συμμετοχής μας στις απεργίες, αλλά  και στην πεποίθηση που εμπεδώθηκε δυστυχώς σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, ότι οι μνημονιακές πολιτικές είναι μονόδρομος, η μείωση μισθών και δικαιωμάτων αναπόφευκτη και η δυνατότητα των συνδικάτων να αντιμετωπίσουν της πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια είναι περιορισμένη.
Οι ανακοινώσεις της διοίκησης:
·      Έρευνα στιγμής: Και στην τελευταία έρευνα συνεχίζουν να αποτυπώνονται τα ευρήματα τα οποία επισημάναμε και σε παλαιότερο σημείωμά μας. Εντυπωσιακό  είναι το ποσοστό συμμετοχής. Από  50% το 2012, στο 65% το Μάιο του 2014, στο 70% το Νοέμβριο του 2014 και 75% το Νοέμβριο του 2015. Κατά την γνώμη μας το αποτέλεσμα αυτό σχετίζεται με την ένταση της πίεσης που ασκήθηκε από την υπηρεσιακή ιεραρχία για συμμετοχή, γεγονός που περιορίζει την αξιοπιστία της έρευνας. Η διοίκηση επίσης διαβεβαιώνει ότι οι επιφυλάξεις  που διατυπώνονται από πολλές πλευρές για την ανωνυμία της έρευνας είναι αβάσιμες. Θα επανέλθουμε με σχολιασμό της έρευνας σε επόμενο σημείωμά μας.
·      Παρκινγκ Δ.Μ.: Η διοίκηση ανακοίνωσε αλλαγή της πολιτικής για τις κάρτες εισόδου στο παρκινγκ του διοικητικού μεγάρου. Με βάση την νέα πολιτική οι 876 θέσεις στάθμευσης μόλις που αρκούν για τους κατέχοντες θέσεις ευθύνης, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τα ΑμεΑ, τις εγκύους, τους πωλητές, του επιθεωρητές πωλήσεων, τους εργαζόμενους στις βάρδιες, το προσωπικό του εστιατορίου και τα υπηρεσιακά οχήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες θα στερηθούν τις κάρτες στάθμευσης που κατείχαν. Η αναζήτηση θέσης παρκινγκ θα γίνει στο μέλλον καθημερινό  πρόβλημα αφού άμεσα μετεγκαθίσταται στο ΔΜ και η OTE Estate. Διαφωνήσαμε με την εξαγγελθείσα πολιτική και αντιπροτείναμε ένα ποσοστό θέσεων να αποδίδεται με κριτήρια τα οποία θα μπορούσαμε να συναποφασίσουμε και στο λοιπό προσωπικό.
·      Υπηρεσιακές VPN συνδέσεις Group 1 & 2 : Η διοίκηση σταμάτησε με πρόσφατη απόφασή της να παρακρατά τους λογαριασμούς από τις Υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα, από την μισθοδοσία. Ως λόγο επικαλείται τις μεγάλες υπερβάσεις (εκτός παγίου χρεώσεις) που κάνουν 200 περίπου συνάδελφοί μας και για τους οποίους δεν είναι νόμιμο να παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από τον μισθό τους. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μας φαίνεται βάσιμος και δεν κατανοούμε γιατί όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να μπλέξουν σε μια ατέλειωτη γραφειοκρατία με την τράπεζα προκειμένου να κάνουν πάγιες εντολές πληρωμής, την στιγμή που θα μπορούσαν να εξαιρέσουν από την τρέχουσα διαδικασία μόνον όσους κάνουν μεγάλες υπερβάσεις.
·      Εκκρεμότητες ένταξης προσωπικού : Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που κατ επανάληψη έχουμε αναδείξει σε σχέση με την ένταξη κατηγοριών εργαζομένων στον ΟΤΕ . Συγκεκριμένα οι 70 περίπου συνάδελφοι που εργάζονται ακόμα στην OTEplus, στην έδρα της εταιρείας, με μπλοκάκι, στο ΚΡΕΜ και στο έργο GIS Δικτύων, δεν εντάσσονται παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις και η ένταξή τους παραπέμπεται τώρα για το 2017. Για όσους έχουν ενταχθεί από 1/3/2015 και δεν έχουν ακόμα υπογράψει την ατομική τους σύμβαση, θα υπογράψουν έως τέλος Μαρτίου του 2016. Προχωρά η ένταξη στον ΟΤΕ του προσωπικού με δικαστικές αποφάσεις για όσους έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπάρχει όπως βλέπουμε η βούληση να τελειώσουμε τουλάχιστον με αυτήν την κατηγορία. Αντίθετα δεν υπάρχει η βούληση της διοίκησης να μετατρέψει τις συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης σε πλήρους, στις  ελάχιστες καθαρίστριες που έχουν απομείνει. Πιστεύουμε ότι η διαιώνιση του προβλήματος δείχνει και τα όρια της αποτελεσματικότητας του συνδικάτου. Αν δεν μπορούμε να λύσουμε ένα τέτοιο κοινωνικής σημασίας πρόβλημα – και με ευτελές κόστος – ας μην απορούμε για την ανυποληψία που εισπράττουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα από τους εργαζόμενους.
·      Άλλες Ανακοινώσεις: Ξεκινά διαδικασία ανάδειξης νέας εταιρείας για όλο τον όμιλο για το πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης. Στην διαδικασία αποφασίστηκε να συμβάλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ με εκπρόσωπό της. Δεν υπάρχει πλέον σύμβαση με την γαλακτοκομική εταιρεία που προμήθευε γάλα για τους εργαζόμενους που τους χορηγείται γάλα σύμφωνα με την εργασιακή νομοθεσία. Η διοίκηση προσανατολίζεται να εκδώσει κουπόνια γάλακτος που θα εξαργυρώνονται σε σουπερ μάρκετ.  Η διοίκηση ανακοινώσε την πρόθεσή της να καταργήσει την απογευματινή βάρδια και το ΣΚ στο πεδίο, στην μετάδοση, στις ONUs και στο DATA IP. Επίσης προσανατολίζεται να κόψει μια βάρδια  Κυριακάτικη πρωινή στα ΗΜ στην Νεμέα. Διαφωνήσαμε επισημαίνοντας ότι οι βάρδιες είναι αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής ΕΣΣΕ για το standby και κάθε περικοπή τους αποτελεί παραβίαση ΣΣΕ.  Ακόμα η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει την Εσωτερική υπηρεσία προστασίας και πρόληψης (ΕΣΥΠ) σε (ΕΞΥΠ) με προφανή στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η εμμονική προσήλωση της διοίκησης στο Outsourcing και η πρόθεσή της να δίνει συνεχώς την δουλειά μας στους εργολάβους δεν μπορεί να μένει συνεχώς αναπάντητη. Επιτέλους τα σωματεία και η ΟΜΕ-ΟΤΕ απαιτείται να πάρουν στα χέρια τους την διάσωση των θέσεων εργασίας πριν είναι αργά. Η διοίκηση σχεδιάζει τον ΟΤΕ του μέλλοντος, χωρίς ΟΤΕτζίδες !! Θα τους το επιτρέψουμε;
    

 

blogger templates | Make Money Online